Menu

Onderdeel van Pixfactory

Recensie Peaks of Europe van Johan Lolos

Johan Lolos is een in België geboren reisfotograaf met een grote schare volgers op Instagram (>50.000). Onlangs voltooide Johan een vijf maanden durende roadtrip door Europa met als doel markante berggebieden in beeld te brengen. Hiervoor legde hij 40.000 kilometer af en bezocht hij 17 landen. In het boek 'Peaks of Europe' toont hij tweehonderd foto’s, waarvan er veel niet eerder gepubliceerd zijn. Het boek zoomt in op drie grote regio’s: het Hoge Noorden, de Balkan en de Alpen.
Cover Peaks of Europe.

Instagram is hip, modern, lekker actueel. Dat geldt ook voor het boek dat fris en eigentijds is vormgegeven. De hoofdstukpagina’s hebben een opvallend kleurtje, de rest van het boek straalt rust uit. Gemiddeld genomen staat er op iedere pagina één foto, soms twee, soms vult een foto een hele spread. De foto’s hebben eveneens een eigentijdse, typische Instagramuitstraling: lage contrasten, weinig verzadigde tinten en hier en daar flink wit uitgebeten delen. Is dat erg? Helemaal niet! De foto’s passen perfect bij elkaar qua sfeer en sluiten naadloos aan op de trends van tegenwoordig. Het boek vormt daardoor een document van het hier en nu.

Landschappen en echte reisfoto’s wisselen elkaar af, allemaal in 1 kenmerkende stijl.

De foto’s tonen vooral ruige berglandschappen, maar mensen en menselijke elementen worden zeker niet geschuwd. Sterker nog, zij helpen het verhaal van een regio te vertellen en geven de soms benodigde schaal aan een foto. Bij iedere foto staat een persoonlijk tekstje van Johan, waardoor het boek leest als een soort dagboek.

Menselijke elementen, in dit geval zijn (gesponsorde) vervoersmiddel, als sfeermaker in het landschap.

Achtereenvolgens passeren Schotland, Noorwegen, Spitsbergen, IJsland, Griekenland, Kroatië, Albanië, Montenegro, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Op deze manier krijg je een aardig beeld van de Europese berglandschappen. Toch verbaast het me dat de Pyreneeën ontbreken. Ook de kaukasus, met de hoogste piek van Europa ontbreekt. Wat dat betreft had Johan van mij nog best even door mogen gaan om het verhaal écht af te ronden.

Peaks of Europe laat een verrassende variatie zien in ‘onze’ berggebieden, een aanrader voor iedere liefhebber van bergen of hedendaagse fotografie.

Indrukwekkend landschap.

Pagina’s: 256
Afmetingen: 22,1 x 28,3 cm
Taal: Engels
ISBN: 9782390250449

Op http://johanlolos.com/stories/ vind je op geheel eigen wijze een soort dagboek, opgebouwd uit staande foto’s in de verhouding 9:16, vooral handig op je smartphone dus.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: