Waar ter wereld vind je op een uur rijden van elkaar veen- en kleipolders, mysterieuze bossen, paarse heidevelden en slingerende beken en rivieren? Inderdaad, vrijwel nergens. Dat maakt Nederland volslagen uniek. We zijn ons daar nauwelijks van bewust. Die achtertuin is er immers dagelijks, waardoor je er een beetje blind voor wordt. Tijdens mijn studie was er in het kader van een uitwisselingsproject een Amerikaanse studente. Ze keek haar ogen uit. “Als ik zes uur in de auto zit, zie ik doorlopend hetzelfde: eindeloze agrarische velden. Maar hier…” verzuchte ze.
Ode aan Nederland
In tien hoofdstukken toont fotograaf Albert Dros precies dat; de heerlijke variatie van ons land. Het is nadrukkelijk geen staalkaart van heel Nederland; er staat bijvoorbeeld geen enkele foto in van ‘mijn’ Limburg. Maar eerlijk is eerlijk: Limburg draagt niet voor niets het label ‘on-Nederlands’, dus voor een boek over ‘typisch Nederland’ hoeft dat geen enorm gemis te zijn.
Wat staat er dan wel in het boek? Typisch Nederlandse dingen dus, maar wel alleen onderwerpen en gebieden die Albert aan het hart liggen. Het is daarmee een persoonlijke ode aan Nederland. In de tien hoofdstukken maak je kennis met Zaanse Schans & Kinderdijk, tulpen, Betuwe, heide, eeuwenoude bossen, nachtelijke hemel, kust, dierenliefde, steden & dorpen, met een speciale liefdesverklaring aan thuisstad Amersfoort.
De foto’s zijn stuk voor stuk raak en kenmerkend voor Albert: tot in de details verzorgd en doorgaans licht en kleurrijk. Het is een genot om naar te kijken. Bekende beelden (voor wie Albert op sociale media volgt) worden afgewisseld met minder bekende pareltjes. Naast landschappen, waar Albert uiteraard vooral bekend om is, staan er in het boek ook macrofoto’s en een aantal foto’s van dieren. Het boek behoudt daarmee een prettige afwisseling.
Groot formaat
Het boek is met recht een kloek koffietafelboek: 27 x 36 centimeter met een gewicht van bijna 3 kilogram! Door dat formaat wordt je echt de foto’s in gezogen, zeker waar de foto een volledige spread (twee pagina’s) in beslag neemt. ‘Hippe’ witte randen ontbreken vaak; veel foto’s lopen helemaal door tot de paginarand, een goede keuze. Het boek is goed gedrukt, waardoor alle details prachtig overkomen.
Bij sommige foto’s staat een symbooltje. Op deze manier laat Albert zien welke foto’s tot zijn favoriete beelden behoren (die zijn dan voorzien van een korte toelichting in het Nederlands en Engels) en waar een miniserie begint. Behoudens hoofdstukintro’s en dergelijke korte persoonlijke toelichtingen, vind je verder geen teksten bij de foto’s. Er is dus maar weinig wat de aandacht afleidt. Achterin het boek staat een beknopte foto-index, zodat je ziet wat en waar de foto gemaakt is.
Is er dan niets op te merken aan dit boek? Helaas wel één klein dingetje. Wanneer je een foto over twee pagina’s plaatst, moet je onderwerp nooit in het midden staan, want die valt dan in de vouw van het boek. Gelukkig gaat dat meestal goed, maar toch zijn er een paar foto’s waarbij een molen in de vouw verdwijnt. Het is jammer dat dit niet bij de opmaak is opgemerkt. Tegelijkertijd moet ik het niet groter maken dan het is, het gaat maar om een paar foto’s.
Verder niets dan lof. De ondertitel van het boek luidt: ‘Nederland op zijn mooist’. En dat onderstreep ik van harte. Ik heb veel fotoboeken, ook van Nederland, maar dit boek zet daarin wel een beetje de nieuwe standaard. Albert heeft hiermee een monumentaal boekwerk neergezet, dat ook over tientallen jaren de moeite waard zal zijn nog eens door te bladeren.
Specificaties
Pagina’s: 320
Afmetingen: 27 x 36 cm
Prijs: € 59,50
Te bestellen via onze webshop
Nog één leuk detail: het boek is bedoeld voor een zeer breed publiek, niet specifiek fotografen. De fotoliefhebber kan op echter op deze pagina een lijst downloaden met daarin de exif-data van alle foto’s. De lijst toont tevens of er speciale technieken (focusstacking, panorama) of hulpmiddelen (grijsfilter) gebruikt zijn.
Eén reactie
Prachtige foto’s …..PROFICIAT