Menu

Onderdeel van Pixfactory

Recensie: Veldgids Slakken en mossels

Wijngaardslak.
Wijngaardslak. Fotograaf: Bob Luijks

Kennis is macht. Het is niet alleen fijn te weten wat je fotografeert, verdiepen in je onderwerp genereert meer kans op succes en brengt je wellicht tot andere inzichten. De meeste natuurfotografen zullen wel ergens een flora of een vlinderboek hebben staan in de boekenkast, maar een gids over slakken?

De ‘Veldgids Slakken en mossels’ is het nieuwe standaardwerk voor het determineren van alle land-, zoetwaterslakken en mossels in het veld. Dat een dergelijke gids geen overbodige luxe is blijkt wanneer je weet dat we in ons land meer dan 200 soorten hebben!

Slakken zijn een lastige groep. Iedereen herkent een wijngaardslak of een boerenknoopje, maar de moeras-tolslak, behaarde grasslak of de geelvlekslak? Ze bestaan echt en hebben vaak familiegenoten die er sterk op lijken. Zo blijkt dé barnsteenslak niet te bestaan; er zijn namelijk 5 soorten. Dankzij de handige determinatieoverzichten en heldere opzet, zijn de meeste slakken prima op naam te brengen. Alle slakken zijn op eenzelfde manier gefotografeerd en waar nodig voorzien van onderscheidende detailtekeningen. Naast de uiterlijke beschrijving is er verder informatie opgenomen over het habitat, zeldzaamheid en verspreiding van de soort via een overzichtskaartje.

Het boek start met een algemene introductie over slakken, het vinden ervan en het aanleggen van een slakkencollectie. Lezenswaardig zijn de intermezzo’s die ingaan op enkele bijzonderheden, zoals verkeerd gewonden slakkenhuisjes. Ja, ook dat blijkt te kunnen.

Ondanks de geslaagde opzet een tamelijk moeilijke soortgroep op eenvoudige wijze toegankelijk te maken, hadden een paar kleine aanpassingen het boek nog net even wat extra gegeven. Alle slakken zijn even groot afgebeeld, misschien handig om de kenmerken van kleine slakjes – er zijn er nogal wat die niet groter zijn dan 3 millimeter – maar je wordt wel op het verkeerde been gezet. Een wijngaardslak lijkt ineens een tuinslak. Een afbeelding op werkelijke grootte of bijgevoegde schaal maakt in één oogopslag alles duidelijk. Veel pagina’s bevatten nogal wat ongebruikte witruimte; deze had prima voor dit soort doeleinden of aanvullende details gebruikt kunnen worden.

Conclusie

Met deze veldgids kijk je beslist anders naar alle slijmerige kruipers. Het is boeiend te weten wat je zoals tegenkomt in de natuur. Daar hoort ook deze onderbelichte soortgroep bij. Hulde aan de auteur om dit lastige onderwerp op deze manier toegankelijk te maken. Oh ja, niet vergeten de (lege!) slakkenhuisjes mee naar huis te nemen om ze op je gemak te kunnen bekijken, of anders alle kenmerken goed op de foto te zetten.

OMSLAG VELDGIDS SLAKKEN EN MOSSELS b.indd

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u