Menu

Onderdeel van Pixfactory

Regen betekent gegarandeerd fotografie plezier

Regendruppel op een blad. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Regen betekent gegarandeerd fotografie plezier. En, nu de herfst, met vaak kans op regen, in volle gang is, zullen zich verschillende mogelijkheden voordoen om hiermee te experimenteren. Niet altijd prettig als je de deur uit moet en net een plensbui op je hoofd krijgt. Nat, koud en guur weer dus. Toch is regen voor de natuurfotograaf ook een zegen. De druppels die de regenbuien achterlaten, leveren namelijk legio mogelijkheden op om prachtige plaatjes te schieten.

Fotografie mogelijkheden

Niet iedere fotograaf zit erop te wachten om met regen de deur uit te gaan. Maar met een beetje goede voorbereiding loont het wel om de regen te trotseren. Denk er wel aan jezelf en je camera-apparatuur goed in te pakken zodat alles droog en warm blijft. Goed voorbereid? Denk er dan eens aan om het landschap te fotograferen en de neervallende regen te bevriezen of een regenachtig bos te fotograferen. Wie niet te ver van huis wil, kan ook in de eigen tuin goed aan de slag. Denk aan regendruppels die aan de takken van bomen blijven hangen, druppels die op de bladeren van bloemen blijven liggen of waterdruppels die aan de vensterbank blijven hangen. Maar ook dieren die nat zijn geworden, zijn met een beetje geduld een fijn onderwerp in de regen. Denk bijvoorbeeld aan een waterdruppel op de rug van een kevertje of op de vacht van een dier.

druppels
Druppels. Fotograaf: Johan van der Wielen

Ook dicht bij huis geldt: regen betekent gegarandeerd fotografie plezier

Voor wie toch liever thuis blijft, is het nog steeds mogelijk om de regen zo vast te leggen dat je er ook van kunt genieten. Pak een stoel en statief of iets anders waar de camera stevig op kan staan en fotografeer eens de druppels op de ramen. Je zult er versteld van staan hoeveel verschillende afmetingen en vormen er op de ramen zitten. Fotografeer ze los of juist in groepjes bij elkaar. Let daarbij goed op de compositie: waar plaats je de waterdruppels in het beeld? Een macrolens kan zeker helpen om de waterdruppels scherp in beeld te krijgen. Kleine tip: zorg voor enigszins schone ramen, want ook al het vuil komt op de foto! Regen biedt dus naast de onplezierige dingen, ook zeker een hoop fotografie plezier!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u