HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Regenboog? Weg met dat polarisatiefilter!

regenboog
Aan weerskanten van de boom zien we een regenboog. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Een polarisatiefilter gebruiken we graag en veel. Het beïnvloedt de kleuren. De lucht wordt blauwer en herfstbladeren worden mooier en warmer van kleur. Waar we een polarisatiefilter niet voor moeten gebruiken is het fotograferen van een regenboog. Door het polarisatiefilter verdwijnt je regenboog namelijk helemaal! Daarom, altijd even controleren of je filter op de lens zit als je een regenboog wil fotograferen.

Deel dit artikel


7
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Bert, als je iets wil weten, weet je me wel te vinden, wellicht komen we elkaar het komend weekend nog wel tegen in Ede 🙂

  2. Bedankt voor je reactie Karin, ga me er eens in verdiepen

  3. Bert, helaas ben ik niet in het bezit van een 11 mm lens. Kan je vraag dus niet beantwoorden wat de 11 mm lens betreft. Het meest fotografeer ik met de 24-70 en 70-200. Beide lenzen zijn bij de foto’s met de regenboog hierboven gebruikt. Het filter zit er bij mij altijd op, kijk dan ook bij elke opname of ik hem wel of niet zal gebruiken. Het filter is voor mij iets waar ik niet meer zonder kan. Gebruik het polarisatiefilter veelal in combinatie met het grijsverloop. Merk Benro, echt top. Aanrader!

  4. Wat zijn je ervaringen met een polarisatiefilter op een groothoek van bijvoorbeeld 11mm Karin?

  5. Daniel, gewoon even spelen dus en kijken wat er gebeurd, succes

  6. Als je het filter zo draait, dat je het gebruikt, is de regenboog weg, dus het polarisatiefilter zo draaien dat je het niet gebruikt, bij het fotograferen van een regenboog. Je hebt de tip goed begrepen. Dank voor je reactie! Groet Karin

  7. Door Daniel op 9 november 2016 om 22:11

    Dat hangt er toch vanaf hoe het filter gedraaid is lijkt me…? Alleen wanneer het filter haaks op de richting van polarisatie staat zal het licht geblokkeerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *