HOME < PRAKTIJK < APPARATUUR
Apparatuur

Review Benro 10-stops grijsfilter

Onlangs presenteerde Benro – vooral bekend van de statieven, koppen en rugzakken – een eigen filtersysteem. Ik ging ermee op pad om deze nieuwe grijsfilters te testen, en dan vooral de 10 stops. Let op, deze review gaat over de grijsfilters, niet de verloopfilters en dergelijke.

Review Benro 10-stops grijsfilter
10-stops grijsfilter met een 2-stops grijsverloopfilter, beiden van Benro. Fotograaf: Bob Luijks

Introductie grijsfilters

Een grijsfilter is een donker gekleurd stuk glas, kunststof of resin. Het vormt als het ware een zonnebril voor je objectief, bedoeld om ook onder lichte omstandigheden met langere sluitertijden te kunnen werken. Ze zijn er in verschillende sterktes. Hoe donkerder het materiaal, hoe langer de sluitertijd wordt. Grijsfilters met een sterkte tussen de 6 en 10 zijn ideaal, bij een lagere waarde blijven de sluitertijden meestal te kort, bij hogere waarden wordt de sluitertijd vaak onwerkbaar lang.

Grijsfilters van Benro

De grijsfilters van Benro zijn van glas. Dat geeft ze prachtige optische eigenschappen en maakt ze sterk, maar ook kwetsbaar. Tijdens de review kwam de 10 stops in aanraking met een steen, waardoor er een hoekje vanaf splinterde. De grijsfilter zijn verkrijgbaar in 4 sterktes (4, 6, 8 en 10 stops) en in 3 formaten (75×75, 100×100, 150×150 mm).

Typische purperen kleur van het Benro 10-stops grijsfilter.
Typische purperen kleur van het Benro 10-stops grijsfilter. Fotograaf: Bob Luijks

10 stops, een test

Al jaren is de Big Stopper van Lee het populairste 10 stops grijsfilter. Lange tijd was dit ook de enige. Tegenwoordig zijn er meerdere merken, waaronder dus Benro. Een 10 stops filter houdt enorm veel licht tegen. Zo gaat een normale sluitertijd van 1/30 seconde ineens omhoog naar 30 seconde!

De foto’s gemaakt met de Lee Big Stopper zijn onmiskenbaar aan hun blauwe kleur. Het gebruikte pigment houdt nagenoeg al het rode licht tegen, met de blauwe kleur als gevolg. Dat kun je inzetten als sfeermaker, maar staat natuurlijk ver van een natuurlijke weergave. Zelfs wanneer de witbalans in de camera zo warm mogelijk wordt gezet, zijn de foto’s vaak nog te kil van kleur.

Kenmerkende blauwe kleur en vignettering van de Lee Big Stopper.
Kenmerkende blauwe kleur en vignettering van de Lee Big Stopper. Fotograaf: Bob Luijks

Dat is met de Benro niet het geval. Zonder aanpassingen aan de witbalans produceert dit filter aangename, natuurgetrouwe kleuren. Zit er dan helemaal geen afwijking in? Jawel, het beeld wordt een heel klein beetje warmer, maar dat vind ik persoonlijk te verwaarlozen. Dat is opvallend, want wanneer je het filter van buiten bekijkt heeft deze een opvallende kleur. Dit zie je gelukkig niet terug in de foto’s. Sterker nog, deze kleur zorgt juist voor de natuurlijke tinten omdat bij een dergelijke filtering rode kleuren (anders) meer moeite hebben door te dringen tot de sensor.

Natuurlijke kleuren met het Benro 10-stops grijsfilter.
Natuurlijke kleuren met het Benro 10-stops grijsfilter. Fotograaf: Bob Luijks

Een ander pluspunt is de beperkte aanwezigheid van de (forse) vignettering die bij de meeste andere merken zo kenmerkend is bij dergelijke extreme filtering.

Wat misschien wel een puntje van aandacht is, is de degelijkheid van de kleurencoating. Deze zit op de buitenkant van het glas. Het glas is dus niet door en door getint. Tijdens een weekje testen ontstonden minieme beschadigingen (tienden van een millimeter) in de coating, die direct een groot gevolg hadden op de foto’s. Er verschenen kleine vlekjes, zoals je die ook krijgt wanneer er bij tegenlicht een stofje op je lens zit. Vooral bij groothoekopnames vallen ze op, bij een telelens vervagen de vlekjes, maar blijven op donkere achtergronden aanwezig. De oorzaak van de beschadigingen? Geen idee. De coating is ansich behoorlijk stevig. Je kunt met je nagels krassen wat je wilt, maar er gebeurt dan gelukkig niets.

Fel tegenlicht, geen problemen met flares e.d.
Fel tegenlicht, geen problemen met flares e.d. Fotograaf: Bob Luijks

Conclusie

Benro verbreedt zijn productenlijn steeds verder. Daarbij kiezen ze gelukkig voor hoogwaardige producten. Ook de grijsfilters zijn daarop geen uitzondering. Ze geven mooie natuurlijke kleuren, lensflares bij tegenlicht vormen geen grote problemen, kortom een mooi product voor iedereen die graag maximale controle wil hebben over zijn eindbeeld. Want hoewel sfeervol voeg ik het blauw van een Big Stopper toch liever zelf toe door het aanpassen van de witbalans in plaats van dat ik de witbalans moet aanpassen aan de vreemde eigenschappen van het (Lee) filter. De gehele reis is de Lee dan ook in de tas gebleven.

Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie

Wil je echt álles over filters weten, schaf dan hier de Praktijkgids filters aan. Het complete boek met diepgaande informatie over de toepassing van alle soorten filters, inclusief digitale filters.

Deel dit artikel


15
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jan op 22 juni 2018 om 11:49

  Ik heb het boek praktijkmiddag filters . Ik heb nog een vraag. Ik gebruik vaak een 12-24 groothoeklens (77 mm filtermaat)op mijn Nikon 7200. Als ik de benro filterhouder met lensring 82 mm en stepdown ring gebruik is er dan kans op vignettering op de stand 12 mm? Weet u ook of je een benro filter kan gebruiken in een nisi houder? Bedankt

  1. Door Bob Luijks op 22 juni 2018 om 11:55

   Beste Jan, ik verwacht niet dat vignettering een probleem zal zijn. Zelf heb ik, voor de zekerheid, het derde slot (gleuf waarin je het filter plaatst) verwijderd. Het filter biedt daarmee plaats aan 2 filters (excl polarisatiefilter), doorgaans genoeg.

   Bij twijfel kun je altijd ook nog kiezen voor de 77 mm-ring van Benro. Hoewel stepdownringen (formeel trouwens stepupringen) prima werken, zijn ze soms enorm lastig lost te krijgen. Ik heb er eens een potdekselopener voor moeten gebruiken. Sindsdien varieer ik liever van ring en gebruik ik de stepdownringen alleen bij nog kleinere lensdiameters.

   Benro filters zijn te gebruiken in een NiSi-houder en andersom. De maatvoering is bij veel merken gelijk (100 mm brede filters).

 2. Door Mieke op 28 april 2017 om 20:19

  Dankjewel Bob,

  Nu nog even het krasjesprobleem van je testfilter duidelijk krijgen.
  Ik zou persoonlijk het liefst gaan voor door en doorgekleurde filters.
  Maar de Benro houder ziet er mooi uit en er is goed over nagedacht.
  Dus dat wordt weer kiezen?

 3. Door Mieke op 21 april 2017 om 22:57

  Dag Bob. Is het niet zo dat het Lee filter met Kelvinwaarde 10.000 meteen wel goed in te stellen is waardoor een veel beter resultaat te krijgen is?

  1. Door Bob Luijks op 22 april 2017 om 04:19

   Hoi Mieke, klopt. Maar je geeft zelf al aan dat een extreme aanpassing aan de witbalans nodig is. Van alle filters die ik ooit in handen gehad heb, heeft de Lee de grootste afwijking. Het is natuurlijk veel handiger dat een filter direct een goede kleur geeft. Blauw voeg ik liever zelf toe door bewust te spelen met de witbalans ipv dat blauw me opgedragen wordt.

 4. Door Dag Bob, op 21 april 2017 om 22:52

  Mieke

 5. Door Duncan op 22 maart 2017 om 10:23

  Ik ben zelf net een beetje met landschapsfotografie begonnen. Me verdiepend in ND filters en witbalans vraag ik me nu af, hoe dat nou zit tussen die twee.
  Misschien erg onnozel hoor.
  Maar zet je de WB nu goed met of zonder de filter erop? Ik ga uit van het eerste. Klopt dat?

  1. Door Marijn op 22 maart 2017 om 12:29

   Hoi Duncan, het zou niet uit moeten maken. Goeie ND filters hebben geen kleurzweem en dan heeft de witbalans weinig effect. Die is altijd achteraf nog aan te passen. De Big Stopper van Lee staat echter bekend om zijn enorme blauwzweem. Ook dat zou je achteraf kunnen aanpassen, echter is het blauw zo sterk dat zelfs met een maximale opwarming in Lightroom er nog blauw overblijft. In zo’n geval kun je best in de camera je witbalans al zo warm mogelijk zetten. Dan nog zul je in Lightroom verder moeten opwarmen, maar dan heb je in elk geval voldoende speling.

   1. Door Duncan op 22 maart 2017 om 16:04

    Oke, dankjewel voor je antwoord!

 6. Door Bart Telling op 3 augustus 2016 om 11:50

  Dag bob. Passen de Benro filters ook in de Lee filterhouder?

  1. Ja, ze hebben allemaal dezelfde breedte. Mogelijk moet je de schroefjes die de geleiders vasthouden wat losser of vaster draaien omdat de dikte wel net iets verschilt.

 7. Door yolanda vannerem op 5 juli 2016 om 15:35

  Welk type van bigstopper en polarisatiefilter ( schroef? schuif?) voor canonlenzen van 58 mm? Met eventuele uitbreiding naar grijsverloop enz … in de toekomst. Bij voorbaat dank!

  1. Door Bob Luijks op 5 juli 2016 om 16:04

   Je geeft zelf al aan dat je de set in de toekomst wil uitbreiden. Een schuifsysteem is dan een handigere keuze. Je bent dan vrij je eigen ideale combinatie te gebruiken. Het voordeel van het Benro systeem is dat het polarisatiefilter in de houder zelf geplaatst wordt. Geen problemen met het instellen van dat filter. Bij de aanschaf van een schuiffiltersysteem moet je alleen een bijpassende ring kopen. Wissel je in de toekomst van lens, dan hoef je alleen die ring te vervangen en dus niet de filters en de houder.

 8. Hallo Bob,
  Ik zie dat je hem gebruikt op de 16-35mm, welke filterhouder is dat? En geeft hij geen vignetering bij 16mm?
  Gr.Patrick.

  1. Door Bob Luijks op 5 juli 2016 om 16:00

   Ik gebruik de filterhouder van Benro. Die geeft geen vignettering. Wel het derde slot verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *