Menu

Onderdeel van Pixfactory

Review Canon EOS M3 met Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

Ik ben altijd wat sceptisch geweest over systeemcamera's. Voor mij moet een camera tegen een stootje kunnen en daar heb ik bij systeemcamera's altijd zo mijn twijfels over. Om die reden heb ik ook nooit verder gekeken dan mijn neus lang is. Totdat Canon Nederland mij benaderde met de vraag of ik de nieuwe Canon M3 in combinatie met de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM wilde testen. Een uitgelezen kans om mijn twijfels op de proef te stellen.
Canon EOS M3

Compact systeem

Als je een DSLR gewend bent voelt de camera in het begin wat onwennig, maar toch went het snel en voelt het prettig aan. De body kan stevig in de hand geklemd worden en heeft wel wat weg van de grip van een DSLR. De wijsvinger ligt vrij waardoor de ontspanknop makkelijk te bedienen is. Het is erg fijn dat je duim in een inkeping ligt. Hierdoor blijft de Canon EOS M3 stabiel in de hand liggen.

Canon EOS M3

Volledige controle met de M3

Bovenop de camera zit een draaiwieltje. Het zogenaamde PSAM wieltje. Met deze knop kan je de standen verwisselen. Ook de draaiknop voor belichtingscompensatie is bijzonder handig. Rondom de ontspanknop en aan de achterzijde van de camera zit een draaiwieltje waarmee je bliksemsnel je instellingen kan veranderen.
De aan en uitknop zit aan de bovenkant van de body en dat is wat lastig als je een schakelaar gewend ben. Als je regelmatig veel foto’s achter elkaar wil maken is het verstandig om meerdere accu’s aan te schaffen. 250 foto’s per acculading is wat aan de lage kant.
Er zijn redelijk veel knoppen aanwezig. De Q knop die je bij de meeste moderne DSLR’s tegenkomt is ook bij de Canon EOS M3 aanwezig. Hiermee heb je een snel overzicht van je instellingen en kan je deze desgewenst snel veranderen. De werking van knoppen en draaiwieltjes kan naar eigen smaak ingesteld worden. Overige functies zijn te vinden in het menu.

Canon EOS M3

Beeldkwaliteit Canon EOS M3

De beeldkwaliteit is te vergelijken met de Canon EOS 750D en de Canon EOS 760D. Logisch omdat deze camera’s dezelfde sensor hebben. Foto’s ogen scherp met volle kleuren. De ISO waarden zijn tot 1600 ISO goed bruikbaar, maar daarna neemt de kwaliteit zichtbaar af. De gevoeligheid is in theorie wel uit te breiden tot 25.600 ISO, maar dat mag geen naam hebben.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

Het eerste wat mij opvalt is de fijne detailweergave en scherpte van dit objectief . De lens heeft een IS beeldstabilisatie en beschikt over een stappenmotor voor de scherpstelling. Eenmaal in het veld kom ik er achter dat het wel enige oefening vereist om met deze lens te werken. Het scherpstellen werkt het prettigst als je dit handmatig doet. Vooral met bewegende insecten is het geen optie om automatisch scherp te stellen.

ef-m_28mm_f3-5_macro_is_stm-fsl-super-macro-mode-with-hood
Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM met lenshood.

Lichtbron ín het objectief

De ingebouwde led-flitser is erg handig voor als je erg dicht op je onderwerp zit. Eigenlijk spreken we hier niet over een led-flitser, maar over een led-ringlight die van Canon de naam Macro Lite heeft gekregen. Je hebt continu licht tot je beschikking en je kan dit harder of zachter laten schijnen.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
De stampers van een bloem met gebruikmaking van de Macro Lites.
Iso 200 F4.0 1/100 sec. Fotograaf: Leon Baas
Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
Hetzelfde beeld van de stampers van de bloem bij een 2:1 vergroting, maar nu zonder gebruik te maken van de Macro Lites.
Iso 200 F4.0 1/60 sec. Fotograaf: Leon Baas

In de Super Macro-modus kom je tot een vergroting van bijna 2:1 en dan is een led-light eigenlijk onmisbaar. Als je bovenop je onderwerp zit heb je normaal gesproken al snel last van schaduw op je onderwerp. Dat is met de Macro Lites verleden tijd. De Macro Lites zijn ook instelbaar voor alleen rechts verlichting of alleen links. Dat maakt je foto’s net wat minder vlak. De lens is behoorlijk licht met zijn 130 gram.

Ik heb de lens met Macro Lites ervaren als een prettig scherp lensje en vind eigenlijk dat een ingebouwde ringlight op geen enkele macrolens zou mogen ontbreken. Het is net dat kleine beetje extra licht dat je vaak nodig heb om schaduwen op te lichten.

Eindoordeel

Het werken in het veld met deze camera-lens combinatie heeft mij uiteindelijk veel plezier bezorgd. Met name het maken van extreme close-ups wordt al snel erg interessant zodra je de ingebouwde Macro Lites inschakelt.
Na een aantal weken te hebben gefotografeerd met de Canon M3 moet ik eerlijk zeggen dat de meeste van mijn twijfels zijn weggenomen. Ik zou hem er graag bij willen hebben naast mijn DSLR. Voor de snelle actie van bijvoorbeeld snel bewegende insecten vind ik hem persoonlijk minder geschikt. Of ik in de toekomst een systeemcamera aan zal schaffen? Ik denk het wel.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: