Driepoot VS monopod
Over het algemeen heeft een statief drie poten, de Engelse naam tripod is wat dat betreft veelzeggend. Er zijn echter heel wat momenten waarop een driepoot niet ideaal is. Bijvoorbeeld wanneer je je wat makkelijker wil kunnen verplaatsen. Een veel gebruikt alternatief is dan het éénbeenstatief of monopod. Veel fotografen, waaronder ik zelf ook, hebben dan ook beide type statieven in hun uitrusting. Het leuke van dit Cullmann statief is dat het tegelijk een driepoot- en een éénpootstatief is.
Waar andere merken dit bereiken door een van de drie poten ‘om te kunnen bouwen’ tot een éénpootstatief hebben ze bij Cullmann voor een andere oplossing gekozen. De middenzuil is uitschuifbaar en is na een simpele draai aan een grote klemring zo uit het statief te tillen.

Best een slim(-mer) systeem, want ik zie mezelf al staan op de waddijk. Lekker langstrekkende vogels aan het fotograferen en dan hoor/zie je iets spannends tussen de bosjes onder aan de dijk. In plaats van dat je eerst je statief moet gaan verbouwen of je camera over moet zetten, trek je gewoon je éénpoot uit je driepoot en ga je je jachtinstincten uitleven tussen de doornstruiken terwijl je driepoot netjes op de dijk blijft staan.
Review Cullmann Revomax 535M RB7.3
Leuk natuurlijk dat je twee statieven voor de prijs van 1 krijgt, maar hoe zit het met de kwaliteit en het gebruiksgemak van beide toepassingen in de praktijk. De eerste algemene indruk is goed, het statief maakt een degelijke en netjes afgewerkte indruk. Naast de uitschuifbare middenzuil met een balhoofd krijg je er ook nog een heel kort middenzuiltje bij waardoor je met de poten wijd gespreid ook dichter bij de grond kunt werken. In tegenstelling tot bij het eerder besproken Cullmann reisstatief zit hier ook al een plateautje op zodat je zonder gereedschap eenvoudig de statiefkop kunt overzetten.

Overigens zit er 1 stukje gereedschap in de verpakking en wel een standaard 5 mm imbussleuteltje. Ik weet niet wat je daar mee moet want het enige wat je er mee kunt is de poten van het statief er af halen en dat lijkt niet erg zinvol. Kennelijk ‘hoort’ er een stukje gereedschap bij een statief geleverd te worden en meestal zit dat er bij omdat je bijvoorbeeld de spanning van de pootklemmen er mee kunt aanpassen. Persoonlijk ben ik meer een fan van het systeem met draairingen en als het dan het klemsysteem is dan wel graag verstelbaar. In dit geval zijn de kunststof klemmen niet af te stellen en ik vraag me dan altijd af hoe lang het zal duren voor er zoveel speling is ontstaan dat het niet meer hard genoeg klemt. Aangezien Cullmann 10 jaar fabrieksgarantie op fabricagefouten geeft zal ik me wel onnodig zorgen maken.
Prijs-kwaliteit verhouding
Zoals ik al eerder schreef is het bij de aanschaf van fotografiehulpmiddelen zaak om producten te kopen die wat prijsklasse overeenkomen met de overige apparatuur die je gebruikt. Het Cullmann Revomax 535M RB7.3 statief in deze review valt in het goedkopere (maar zeker niet goedkoopste) prijssegment en zou ik dus verwachten onder een goede compact/systeemcamera of een (crop-) DSLR. Overigens leverde een snelle internet check van de prijs (november 2016) opvallend verschillende prijzen op variërend van net meer dan 100 Euro tot zo’n 170 Euro.
Met een gewicht van net meer dan 2 kilo is het ook een heel draagbaar duo, maar daar moet wel bij worden aangetekend dat het geen statief is voor langere mensen. Met mijn 1.72 meter op mijn sokken moet ik al iets bukken om de geheel uitgeschoven eenpoot te gebruiken. Met de driepoot kan ik zonder problemen recht door de zoeker kijken wanneer de middenzuil flink wordt uitgeschoven (iets wat ik overigens altijd afraad omdat juist die middenzuil een bron van instabiliteit is).
Het balhoofd maakt een degelijke indruk en kan volgens de opgave van de fabrikant tot 6 kilo dragen waarmee het volstaat voor de meeste toepassingen. De snelkoppeling en het bijbehorende plaatje zien er ook goed uit, hoewel het bevestigen van het plaatje voor mensen met iets dikkere vingers vrij lastig zal zijn doordat je maar weinig kracht kunt zetten op het kleine ringetje. Een sleufje in de bevestigingsschroef geeft gelukkig de mogelijkheid om met een muntje de zaak echt goed vast te zetten.
Een handig extraatje van het balhoofd is het tweede waterpasje op de zijkant waarmee je je camera eenvoudig recht kunt zetten wanneer je je balhoofd en camera 90 graden draait. Juist bij een landschapsfoto in portrait-stand (en dat is minder tegenstrijdig dan het klinkt) is het lastig om die kortere horizon netjes recht te krijgen.
Conclusie
Voor een heel redelijke prijs heb je met de Cullmann Revomax 535M RB7.3 niet één, maar twee statieven in huis waar je veel plezier aan kunt beleven. Het biedt niet de degelijkheid die je op een expeditie of poolreis nodig hebt, maar voor ‘algemeen’ gebruik kan ik het statief zeker aanbevelen.
Eén reactie
Ah, dus daarvoor kun je een M7 nog gebruiken. Om een statief cachet te geven.