Menu

Onderdeel van Pixfactory

Review HBN-Pro schuiltent

Denk je aan Han Bouwmeester, dan denk je aan de vele fotohutten die hij verhuurt. Daarnaast is Han het brein achter tal van producten die het leven van een natuurfotograaf veraangenamen, waaronder schuiltenten. Met die tenten kun je zelf in de tuin of interessante plek in de natuur (denk aan het vragen van toestemming) aan de slag met het fotograferen van vogels of andere dieren. Tijd om de HBN-Pro schuiltent aan een test te onderwerpen.
HBN Pro schuiltent. Fotograaf: Bob Luijks

De tent zit verpakt in een opvallend compacte tas. Opvallend omdat het grondoppervlak van deze tent maar liefst 1,20 x 1,20 meter bedraagt. Het gewicht valt eveneens op: nog net geen 4 kilogram, geen gewicht waar je grote afstanden mee gaat afleggen. De tas is voorzien van schouderbanden, zodat je ‘m als rugzak mee kan dragen. In de praktijk – je fotospullen moeten ook nog mee – komt het erop neer dat je de tas op je rugzak bindt of toch in de hand meedraagt.

De schuiltent is verpakt in een opvallend kleine draagzak die je op je rug kunt dragen. Fotograaf: Bob Luijks

De inhoud van de tas is beperkt tot een tent en een setje haringen. Een gebruiksaanwijzing ontbreekt, maar is voor het opzetten ook niet nodig. Even uitvouwen op een vlakke ondergrond en de rest gaat vanzelf. Ook zonder haringen staat de tent stabiel. Werk je in een winderige omgeving, dan kun je overwegen de haringen in de grond te duwen.

Eenmaal opgezet valt het formaat op. Het genoemde vloeroppervlak is een weelde. Geen enkel gebrek aan bewegingsvrijheid. Het is geen enkel probleem je camera op statief in de tent te plaatsen, zelf op een stoeltje plaats te nemen en de rest van je bagage te stallen. De hoogte van 1,40 meter maakt het mogelijk gewoon rechtop te zitten, wel zo prettig met mijn 1,86 meter lengte.

De tent is voorzien van drie kijkvensters. Je bent dus geheel vrij de tent zo optimaal mogelijk te positioneren. De vensters kunnen van binnenuit geopend worden met magnetische knopjes. Ideaal aangezien dit – in tegenstelling tot het vaak gebruikte klittenband – geen geluid maakt. De flap valt zo mooi naar binnen. Helaas zit de onderkant van de flap vastgenaaid aan de tent. Graag had ik dit geheel los gezien, zodat je vrijer was in het gebruik van het venster.

Het venster kan eenvoudig en geruisloos geopend worden dankzij de magnetische knoppen. Fotograaf: Bob Luijks

Onder de drie vensters bevinden zich nog drie extra openingen die met vier ritsen geopend kunnen worden. Hier kun je desgewenst een statiefpoot doorheen steken om binnen ruimte te winnen. Een andere mogelijkheid is de lens door deze opening te steken om zo echt vanaf de grond te kunnen werken. Het zijn dit soort details die de tent net het gewenste extra geven. Minpuntje is dat de risten van metaal zijn. Mocht het hard waaien, dan kan dit een rammelend geluidje veroorzaken. Het zal uiteraard niet vaak gebeuren, verder is de tent volledig stil gefabriceerd.

Onder het grote venster bevindt zich nog een kleiner venster waar je je statiefpoot of lens doorheen kunt steken. Fotograaf: Bob Luijks

De tent is aan de binnenzijde voorzien van een zwarte stof, zodat het binnen zo donker mogelijk is, een voorwaarde om niet ontdekt te worden door je fotomodellen. In dat kader is het jammer dat er bij het venster aan de voorzijde een aardig gat openblijft in de camouflagestof wanneer je daar je lens doorheen steekt. Hier moet je zelf een oplossing voor meenemen, bijvoorbeeld een sluitspeld. De rest van de camouflagestof is voorzien van een soort geleiderail, zodat je de stof opzij kunt schuiven. Een dergelijke oplossing was ook mogelijk geweest op die cruciale opening.

Ruimte genoeg binnenin. Fotograaf: Bob Luijks

De tent kun je onder alle omstandigheden gebruiken. Hij is perfect waterdicht uitgevoerd. Speciale afdakjes boven de vensters voorkomt dat regenwater naar binnen komt. Omdat de tent is gefabriceerd van zware, degelijke materialen wordt het wel erg warm wanneer de tent in de zon staat.

Aan het einde van de fotoshoot sta je ineens voor de grootste uitdaging. Hoe krijg je die enorme tent weer in die kleine tas? Mij lukt het met geen mogelijkheid. Bang iets te breken berg ik ‘m maar in ongevouwen toestand op. Pas na het bekijken van een instructievideo lukt het uiteindelijk. Een gebruiksaanwijzing á la Ikea was hier handig geweest.

Conclusie
De HBN-Pro schuiltent van Han Bouwmeester voldoet aan alle eisen die een veeleisende natuurfotograaf kan stellen. De grote ruimte en de vele vernuftige details maken het gebruik van de tent een genot. De prijs lijkt fors ten opzichte van concurrerende tenten, maar daar krijg je dan wel de luxe en comfort voor terug. Dat zie je misschien niet op de plaatjes van de aanbieders/ winkels, maar merk je wel direct in de praktijk. En voor de prijs hebben we goed nieuws! Lezers van natuurfotografie.nl krijgen tot 30 september 10% korting op de aanschafprijs! Bestel je tent bij Cameratools en gebruik de kortingscode HBNTENT10.

Sterke punten

  • Groot oppervlak en goede hoogte
  • Oerdegelijk uitgevoerd
  • Doordachte details, zoals de magnetische knoppen, afdakjes, extra lage vensters en zwarte afwerking aan de binnenzijde

Aandachtspunten

  • Tamelijk grote opening in de camouflagestof bij het naar buiten steken van de lens
  • Incidenteel rammelende geluidje van de ritssluiting bij de lage vensters
  • Fors gewicht
  • Lastig terug in de tas te krijgen
schuiltent
De vier ritssluitingen komen zo bij elkaar en kunnen daardoor een rammelend geluidje veroorzaken bij een stevige wind of aanraken. Fotograaf: Bob Luijks
En dan kan het wachten op je onderwerp beginnen. Fotograaf: Bob Luijks

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: