Op pad met de Samyang AF 14mm F2.8
Mijn eerste uitstapje met de Samyang AF 14mm F2.8 FE op de fullframe Sony A7II was meteen een goede leer. Omdat ik normaal met manuele lenzen fotografeer was al zeer snel de accu leeg door de AF van deze lens. Gelukkig wel een tweede accu meegenomen. Ook deze zat al snel op 50%, de rest van dit uitstapje ben ik manueel gaan scherpstellen. De brede scherpstelring kwam hierbij goed van pas. De scherpstelring draait erg soepel, misschien wel iets te soepel, liever had ik iets meer weerstand gevoeld tijdens het scherpstellen. Ik hoorde later dat je de snelheid van het handmatig scherpstellen zelf kunt aanpassen met het optionele Samyang Lens Station.

Thuis een paar instellingen omgezet in de camera zodat niet continu de lens blijft focussen. ‘Cont. AF-geb. weerg.’, ‘PRE-AF’ en ‘Eye- Start AF’ allemaal uitgeschakeld om de accu te sparen. Verder heb ik de scherpstelfunctie op MF gezet. Om snel van manueel naar AF te switchen heb ik gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘backfocus‘ systeem. Diverse instellingen kun je terug vinden in het menu ‘eigen toetsinstellingen’ van de ‘AF/MF-knop’ (mijn instelling voor de backfocus knop was ‘AF/MF-reg. verg.’). Door van te voren eerst je compositie en focuspunt in te stellen in combinatie met de backfocus knop kon ik tijdens mijn volgende uitstapjes ruim 4 uur lang fotograferen met één accu.
Tijdens mijn eerste uitstapje met de Samyang op de Meinweg heb ik her en der wat foto’s van gemaakt met diverse diafragma’s om de lens te leren kennen. Zelf fotografeer ik graag met een groot diafragma en ik heb dus veel foto’s gemaakt op f/2.8. Verder fotografeer ik met de Sony A7II op diafragma voorkeuze met name als ik handschoenen draag omdat de draaiwieltjes voor diafragma en sluitertijd vrij klein zijn en bijna niet voelbaar met handschoenen aan. De ISO staat meestal op automatisch met een begrenzing van max 6400 iso.
Hier boven enkele foto’s met diverse diafragma’s, focuspunt gelijk gehouden en de foto’s minimaal bewerkt en niet verscherpt. Op f/2.8 is het midden scherp en iets minder contrastrijk, de hoeken zijn zacht. Tevens is subtiele vignettering zichtbaar. Vanaf f/8 zijn ook de uiterste hoeken scherp. Doordat er veel contrast was aan het einde van de tunnel is er chromatische aberratie zichtbaar. Ook vervormt de lens iets, wat je ook verwacht bij 14mm.
Prestaties in het kort
Bij f/2,8 is de scherpte in het midden goed, maar minder contrastrijk, zacht in de hoeken en vignettering zichtbaar. Bij f/4 scherpte in het midden goed en contrast goed, wel nog zacht in de hoeken en vignettering zichtbaar. Vanaf f/8 hoeken scherp en vignettering bijna niet meer waarneembaar. Algemeen is de Samyang AF 14mm F2.8 FE een scherpe lens met een zeer stille, snelle en accurate AF.
Wat betreft de vertekening (tonvorming) deze is zichtbaar, maar wel makkelijk corrigeerbaar met bewerkings software. Helaas is de correctie in camera niet mogelijk. Zelf vind ik de vertekening acceptabel gezien dat het om een 14mm lens gaat op een full frame camera.
Chromatische aberratie is zichtbaar met name in de hoeken bij een zeer sterk contrast en makkelijk te corrigeren met bewerkings software.
Het bokeh op f/2.8 op een korte scherpstelafstand geeft een mooi zachte overgang tussen onderwerp en achtergrond en maakt het onderwerp los van de achtergrond.


Onderstaande serie foto’s is gemaakt met de focus op 20 cm bij verschillende diafragma’s.

Voordelen
- Metalen behuizing
- Korte scherpstelafstand van 20cm
- Zeer stille AF
- Vaste zonnekap
- Brede scherpstelring
- Snelle accurate AF
- Fantastische beeldkwaliteit
- Extreem ruime beeldhoek van 114 graden
- Speciaal ontworpen voor Sony FE
- Aantrekkelijk geprijsd (vanaf €619)
Nadelen
- Niet weerbestendig
- Vrij losse focusring
- Geen auto/man switch op de lens
- Geen filterdraad
- Vaste zonnekap
- Hoeken bij volle opening wat zacht
- Geen automatische correctie in de camera
- Geen ingebouwde IS (geen bezwaar daar in de A7 serie van Sony IS ingebouwd is)
Conclusie
De Samyang AF 14mm F2.8 FE is een stille scherpe AF lens die je voor diverse doeleinde kunt gebruiken. Met name landschaps-, architectuur- en eventueel straat-fotografen zullen hier veel plezier aan beleven.
Hieronder nog een paar van mijn favorieten tijdens mijn uitstapjes met de Samyang AF 14mm F2.8 FE.
4 reacties
Ik ben op zoek naar een niet mega dure groothoek (heb Canon 90D) die ik ook bij sterrenhemel fotografie kan gebruiken. Is deze lens dan wel geschikt of kijk ik beter naar een andere lens
Is de vaste zonnekap nu een voordeel of een nadeel?
En ik mis de opmerking – of heb ik daar overheen gelezen – dat Samyang een filterhouder heeft voor dit objectief.
Vaste zonnekap kan zowel een voordeel als een nadeel zijn vandaar dat ik deze zowel bij de voor en de nadelen gezet heb.
Deze Samyang heeft geen fiterdraad (zie nadelen)
Het is ook zo goed als onmogelijk om hier iets op te schroeven daar de lens vrij bol is en tegen het filter zou kunnen komen.