HOME < PRAKTIJK < APPARATUUR
Apparatuur

Review Vü-filterhouder

Zo af en toe krijg je een product in handen waarvan je denkt: waarom bestond dit product nog niet? Ik heb het hier over de Vü-filterhouder. Filterhouders zijn er toch genoeg? Zeker, ik heb er van Lee en Formatt-Hitech. Toch kunnen deze lang niet tippen aan de Vü. Maar wat maakt deze houder dan anders dan alle andere?

Review Vü-filterhouder
Vooraanzicht Vü-filterhouder. In de gekartelde ring wordt het polarisatiefilter geplaatst.

Filterhouder

Voordat ik inzoom op de filterhouder, wat is dit ook al weer? In het veld is het contrast tussen de lichte lucht en het donkerdere landschap vaak te groot voor het dynamisch bereik van de camera. Het resultaat is een witte lucht bij een juist belicht landschap, of een zwart landschap bij een correct belichte lucht. Nu kun je twee verschillend belichte foto’s maken en deze naderhand in Photoshop over elkaar heen leggen of gebruik maken van grijsverloopfilters. Ik werk liever met deze filters om alles reeds in het veld in balans te krijgen; tijd achter de computer besteed ik toch al genoeg. Een grijsverloopfilter heeft een getint en een volledig transparant gedeelte. De hooglichten van de lucht worden getemperd, terwijl het landschap ongemoeid blijft, waardoor beiden correct belicht op de foto komen. De filters plaats je in een speciale houder die door middel van een adapterring voorop het objectief geplaatst wordt.

Muurvast

Een grote ergernis is het vallen van de filterhouder bij stoten. Sta je net lekker te fotograferen, valt het hele zaakje in het natte gras. Gevolg: eerst poetsen terwijl het mooie moment nog maar kort zal duren. Of erger, het zaakje valt en raakt onbruikbaar beschadigd. De Vü-filterhouder zal nooit van je objectief afvallen, of je moet wel echt heel wild bezig zijn. Het geheim zit ‘m in de twee schroefjes aan de achterzijde. Je schuift de filterring als het ware onder deze schroefjes waardoor deze in drie dimensies klem zit. In de praktijk draai ik de schroefjes niet helemaal vast, zodat de houder soepel te draaien blijft. Wil ik alles toch echt vast hebben zitten, dan is het aandraaien van één schroefje genoeg.

Dankzij de twee schroefjes zit de houder muurvast.
Dankzij de twee schroefjes zit de houder muurvast.

Polarisatiefilter

Een ander probleem bij het gebruik van filterhouders is het polarisatiefilter. Deze kun je op je lens laten zitten, met daarop de adapterring en de filterhouder. Het is dan erg lastig je polarisatiefilter te gebruiken. Bovendien verdraait je polarisatiefilter gemakkelijk bij het verdraaien van de houder. Niet echt ideaal. Lee bedacht daarom een speciale ring die voorop de filterhouder geplaatst wordt, waarop dan weer een reusachtig polarisatiefilter past. Dit is een kostbare, wat lompe oplossing.

Hoe briljant eenvoudig is dit bij de Vü-filterhouder opgelost! In de houder zit een aparte ring waarin een 82 millimeter polarisatiefilter geplaatst kan worden. Deze ring kan onafhankelijk van de rest bewogen worden, terwijl de rest ongemoeid blijft. Andersom werkt ook, terwijl de filterhouder beweegt, blijft het polarisatiefilter in dezelfde positie. Kortom, maximale flexibiliteit, bedieningsgemak en kostenefficiënt. En voor het (dunne!) polarisatiefilter passen dan gewoon de grijs(verloop)filters.

Ik gebruik nog louter deze filterhouder met filters van Lee, Formatt-Hitech of van Vü zelf; het past allemaal. Mijn grootste ergernissen in het veld bij het gebruik van filters zijn definitief verleden tijd! Nu nog lastig verkrijgbaar, maar dat zal vast snel veranderen.

Oh ja, het derde slot op de afbeelding kan verwijderd worden. Ik gebruik zelf het derde slot zelden. Bij groothoek kan dit vignettering veroorzaken. Een klein imbussleuteltje is voldoende om het derde slot in een oogwenk te verwijderen.

De houder met twee slots.
De houder met twee slots. Fotograaf: Bob Luijks

Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie

Wil je echt álles over filters weten, schaf dan hier de Praktijkgids filters aan. Het complete boek met diepgaande informatie over de toepassing van alle soorten filters, inclusief digitale filters.

Deel dit artikel


17
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door jobdelange@hetnet.nl op 12 april 2021 om 16:00

  Hallo Bob,
  Ik bezit sinds enkele jaren een filterset van Kase en daarin kan ik de bijbehorende (magnetische) polafilter altijd blijven ronddraaien met behulp van 2 wieltjes. Dus ik heb de indruk dat ook Kase dit probleem doeltreffend heeft opgelost. Zie ik dat goed? Mvg Job

  1. Door Bob Luijks op 12 april 2021 om 16:59

   Dat zie je helemaal goed Job. Deze filterhouder, tegenwoordig op de markt gebracht door Benro, heeft in de tussentijd ook een upgrade gehad en maakt inmiddels eveneens gebruik van een magnetisch polarisatiefilter.

 2. Door C. van Gastel op 15 augustus 2018 om 16:47

  Interessant artikel. Gebruik van schuiffilters is op dit moment heel populair en dat maakt me nieuwsgierig naar de mogelijkheden in de praktijk. Tot nu toe heb ik de verloopfilters altijd softwarematig gerealiseerd en ben ik nog steeds niet overtuigd van de noodzaak van het filtersysteem. Alleen de big stopper is moeilijk te realiseren middels software. Verder vraag ik me af hoe het met het probleem vignettering zit bij mijn 10-20mm Sigma groothoek? Kan ik hier nog gebruik maken van de 100x200mm filters? Gr. C. van Gastel

  1. Door Bob Luijks op 15 augustus 2018 om 17:11

   Bij schuiffilters heb je voor- en tegenstanders. Zelf ben ik een voorstander: in het veld het maximale uit je foto halen. De alternatieven zijn een nauwkeurig belicht origineel en daarvan de hooglichten en donkere delen corrigeren of het maken van meerdere opnamen met uiteenlopende belichtingen en die naderhand samenvoegen. Dan mag het bijvoorbeeld niet waaien. Meerdere wegen naar Rome dus, waarbij voor ieder iets te zeggen valt.

   Grijsfilters en polarisatiefilters blijven onmisbaar.

   Ja, dit systeem past prima icm de Sigma 10-20. Wel even opletten, Vü is tegenwoordig verkrijgbaar onder de naam Benro.

 3. Door Noelle Zweers op 3 augustus 2016 om 14:46

  Ik ben geinteresseerd in deze filters. Is er iemand die kan vertellen of deze inmiddels in nederland te koop zijn en zo niet waar ik ze anders het beste zou kunnen aanschaffen?

  1. Door Bob Luijks op 5 augustus 2016 om 14:51

   Inmiddels ruim verkrijgbaar onder het merk Benro

 4. Leuk dit hier nu pas te lezen, een beetje laat van mijn kant! Het is reeds in ons land te koop, werk al een tijdje mee. Echt ideaal spul, het wisselen kost me we erg veel tijd om die reden 2 filterhouders en 2 polaroid filter gekocht. De grijsverloopfilters van een ander merk gaven ‘kleurvervreemding’ in de wolkenluchten en had ik aan de kant gesmeten, maar de filters van VU doen dat niet. Prijzig, maar dan heb je ook wat!!!!!!

 5. Is deze inmiddels al in NL te koop?

  1. Nog even geduld, binnenkort een update.

  2. Thx voor je bericht

 6. Door Noortje op 1 december 2015 om 22:00

  Inderdaad een interessant filterhouder.
  Ook ik zou graag weten waar te kopen.
  Vr.gr
  Noortje

  1. De filterhouder is op dit moment nog nergens te koop in Nederland, maar daar wordt aangewerkt. Geïnteresseerden kunnen me het beste even een email sturen, dan komt het helemaal goed.

 7. Zeer interessante en nuttige review. Vooral de optie voor het polarisatiefilter spreekt mij erg aan, de oplossing van Lee vind ik gewoon te duur en onhandig.
  Maar kan je in deze houder dus ieder (merk) pola-filter gebruiken?
  En is er door de constructie geen grotere kans op vignettering dan bij de Lee houder?

  1. Door Bob Luijks op 17 november 2015 om 20:20

   Vignettering ontstaat door delen die ver uitsteken, een filterhoduer met drie slots bijvoorbeeld icm groothoek. Het polarisatiefilter zit nagenoeg tegen het glaswerk aan, dus die vignettering is niet echt een ding, uitgezonderd wanneer je een objectief hebt met een lensdiameter van 82 mm. In de houder zit een schroefdraad. Hierop zou ieder polarisatiefilter met een diameter van 82 mm moeten passen. Wel alleen de echt dunne versies. Bij twijfel het Vü zelf ook een prima polarisatiefilter.

 8. Door Bob Luijks op 17 november 2015 om 19:37

  Ik heb jullie beiden even een email gestuurd waar dat jullie deze kunnen bestellen. Dan komt het helemaal goed!

 9. Heel interessant. Net even gegoogled maar zie niet zo snel waar ik ze in Nederland kan kopen. Wat is je advies waar ik deze het beste kan kopen.

 10. Door Douwe Struiksma op 17 november 2015 om 18:19

  Interessant, die Vü-filterhouder. Waar kocht je deze?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *