HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Rijpe bessen in februari

Bessen aan klimop. Fotograaf: Bob Luijks

Bij bessen denk je al snel aan de late zomer en herfst, maar zeker niet aan de winter. Toch gaat het bij één plant helemaal anders, de klimop. Daarvan zijn juist nu ongeveer de bessen rijp. Hoewel niet heel erg fraai, kunnen vogels dit smakelijke hapje in deze periode best waarderen. Dat geldt overigens niet voor ons mensen, want klimop is giftig.

De bessen verschijnen niet zomaar overal, maar juist wanneer de plant een specifieke hoogte heeft bereikt. Haalt de plant die hoogte niet, dan komen er geen bessen. Knip je een tak met bessen af en laat je die wortelen, dan kan de plant ineens niet meer klimmen. En daarmee bereikt deze ook niet meer de juiste hoogte om tot bloei te komen. Mysterie alom.

Heb je zelf een lelijke schuurtje, weinig aantrekkelijke boom of schutting, zet er dan eens klimop tegenaan. In het late najaar zijn de bloemen uitermate waardevol (want er bloeit dan weinig meer). Laat je klimop tamelijk breed uitgroeien, dan biedt dit volop schuil- en nestgelegenheid aan vogels. Kortom, klimop biedt je een interessant stukje natuur op een beperkte oppervlakte.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *