Menu

Onderdeel van Pixfactory

Roadtrip Noord Spanje

Toen mijn man vorige winter met het idee kwam een camperopbouw te kopen voor onze Landrover, zag ik daar niet veel in. Inmiddels heb ik ontdekt dat ik dit de meest relaxte manier van reizen vind! Op naar Baskenland, Cantabrië, Asturië, Galicië, Castilië en Léon Navarra.
Playa Ribeira, Tapia de Casariego, Asturië. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

To the lighthouse

Er ging weinig planning vooraf aan onze reis. Meer dan een reisgidsje over de Noord Spaanse kust en een app met parkeerplekken voor de nacht hebben we ook tijdens de reis niet geraadpleegd. Waar we het mooi vonden stopten we. De gehele noordkust heeft afwisselend ruige baaitjes en uitgestrekte (surf)stranden. Vaak volgden we het bordje ‘Faroʼ, want het uitzicht bij vuurtorens bleek vaak zeer de moeite waard.

Vuurtoren Camariñas, A Coruña, Galicië. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

De zogeheten ́Costa Verde ́ is nog niet heel toeristisch. Zeker zo aan het eind van de zomer (eind augustus/begin september) was het nergens al te druk.

Riaño met brug, León. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

Waarschuwing!

Een waarschuwing voor wie het mocht overwegen: met mij op reis gaan staat meer en meer in het teken van fotografie en kan een opgaaf zijn!
Neem de keer dat ik mijn man een noodstop heb laten maken omdat ik een klein eenzaam zonnebloempje zag in een verder geheel gerooid veld.

Eenzaam zonnebloempje, La Rioja-Navarra. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

Of de keer dat ik langdurig en volledig uit het zicht was in een glooiend heidelandschap op zoek naar dat eenzame boompje, en onder de schrammen terugkwam.

Heideveld Dumbría, Galicië. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol
Begroeiing gesteente Dumbría, Galicië. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

De keer dat ik tot halverwege mijn onderbenen weggezakte in het slik met schoenen en statief om een zonsondergang te fotograferen.

Zonsondergang met bloem op het strand van Muros, Galicië. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

De keer dat hij ́s-ochtends wakker werd en ik -als een kind zo blij- de mist/ laaghangende bewolking achterna gegaan was die boven het meer hing.

Mistige zonsopkomst bij Riaño, Léon. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

De keer dat ik terug wilde tijdens een wandeling zonder camera omdat we zoʼn prachtig turquoise bergmeertje tegenkwamen en ik tóch wilde fotograferen.

Parque Nacional Somiedo, Asturië, een van de bergmeren, Lago del Valle-route. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

De keer dat ik (‘Ben zo terug!!ʼ) een uur wegbleef omdat ik gebiologeerd was door een slak, die ik per se (macro) met mijn oude Helioslens wilde vastleggen.

Gemaakt met de oostblok Helios-lens uit de jaren ́80. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

De keer, en dat was wel het summum, dat ik afgedwaald was naar een baaitje met geweldige rotsen om de zonsondergang vast te leggen en een krachtige golf mij met statief en al achterover deed slaan. Mijn camera is zowaar ongedeerd gebleven, hetgeen niet gezegd kan worden van mijn mobiel die in mijn achterzak zat….
Nu moet ik zeggen dat het ‘leedʼ niet geheel eenzijdig was. De off road-trajecten die mijn man een paar keer nam hebben mij doodsangsten bezorgd. Onder andere die in het semi-woestijngebied, Bardenas Reales.

Parque Nacional Las Bardenas Reales, Navarra – Los Barruecos (waar een scène van Games of Thrones opgenomen is). Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

Maar ook de nacht dat we moederziel alleen op het uiterste puntje van een pier stonden, aan weerszijde water en kliffen, onder de zwiepend licht producerende vuurtoren, in zwaar onweer…en hij gewoon doorsliep, staat mij in het geheugen gegrift.

Zonsondergang bij vuurtoren Cabo de Vidio, Cudillero, Asturië. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

Niet alleen natuur

We hebben vele pelgrims richting Santiago de Compostela zien lopen en zelf een snelle blik op de kathedraal aldaar geworpen. Met een auto als de onze een stad inrijden is niet heel handig. Bilbao hebben we per metro bezocht. De stad heeft lang een slecht imago gehad, maar is inmiddels getransformeerd tot een mooie stad. Wij zijn er naar het Guggenheim Museum geweest.
San Sebastian (Baskenland) is eveneens een mooie stad. Wij zijn er helaas slechts doorheen gereden. In Guernica hebben wij de reproductie bekeken van het schilderij dat Picasso maakte ter nagedachtenis aan het bombardement dat deze stad trof in 1937. Een prachtig dorpje met veel historische bezienswaardigheden is Muxía (Galicië). Cudillero (Asturië) is een vissersdorpje met gekleurde huisjes rond een haventje en een museum met werken van Middeleeuwse kunstenaars (o.a. Goya, El Greco, Rubens). In Comillas (Cantabrië), een stadje aan het strand is het heerlijk vis eten.
Kortom, ook voor stedelijk schoon en cultuur kun je goed terecht in Noord Spanje.

Drie nationale parken

Wij hebben echter vooral veel tijd doorgebracht in de natuur. Bij baaitjes, vuurtorens en stranden en in deze drie nationale parken:
Picos de Europa 2648 m. (Asturië, Castillië en León), de bergketen die onderdeel uitmaakt van het Cantabrisch gebergte.

Ruige bergen als tegenwicht voor de lieflijke kust. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

Parque Nacional de Somiedo 1800 m (Asturië), waar een etappe van de ronde van Spanje eindigt, is tot Unesco biosfeerreservaat verklaard. De
Cantabrische bruine beer die hier schijnt te leven zijn we (helaas?) niet tegengekomen.

Parque Nacional Somiedo, Asturië. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

Las Bardenas Reales, eveneens een Unesco biosfeerreservaat. 42,500 hectare halfwoestijn is heel bijzonder. Erosie van klei- en kalkstenen en zanderige grond hebben grillige vormen uitgeslepen en een bijna maanachtig landschap gecreëerd, vol met ravijnen, hoogvlakten en afgelegen steile rotsen.

Parque Nacional Las Bardenas Reales, Navarra. Fotograaf: Jacqueline de Groot-Koppenol

Kiezen tussen de regioʼs (Comunidades) die we bezocht hebben is ondoenlijk. De Costa Verde is een en al natuurschoon. Rijdend door Asturië en Galicië ruik je steeds de bomen. In Asturië zijn dat vooral loofbomen. In Galicië veelal naald- en laurierbomen.
De natuur is afwisselend lieflijk glooiend en ruig. Knusse Zwitsers aandoende huisjes op glooiende heuvels in Asturië en een weidser landschap in Galicië. De combinatie van het groene gebergte, de baaitjes en stranden die nooit ver weg zijn en de nog geen 100 km van de kust landinwaarts gelegen natuurparken, maakt een bezoek aan Noord Spanje voor de natuurliefhebber in ieder geval zeer de moeite waard!

13 reacties

  1. Beste Jacqueline , mooi verhaal 👍🏻
    Over n paar mnd voor langere tijd naar noord Spanje om te fotograferen . Ik heb al mooie indrukken gekregen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

13 reacties

  1. Beste Jacqueline , mooi verhaal 👍🏻
    Over n paar mnd voor langere tijd naar noord Spanje om te fotograferen . Ik heb al mooie indrukken gekregen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: