Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ron Poot in Beeld

Natuur boeit Ron al van jongs af aan. Het begon al met het bekijken en tekenen van vogeltjes in de tuin, stil hopend dat er ooit een visarend zou neerstrijken in het slootje achter het huis. Maar helaas….
Ron Poot

Wie is Ron Poot?

Ron PootGrus grus

Ron had het geluk dat er, toen hij op de middelbare school zat, een afdeling van de toenmalige CJN (christelijke jeugdbond voor natuurstudie, afdeling Bodegraven/Gouda) werd opgericht. Tijdens de oprichtingsexcursie in Reeuwijk vloog er een kraanvogel over waarna de afdeling Grus grus heette. Heeft maar kort bestaan maar bracht met name op deze school een hele natuurvriendenkring tot stand. Een heel leuke en leerzame periode waar Ron zich, naast vogels kijken, ook steeds meer richtte op planten. Zijn keuze voor de studie biologie (met als specialisatie vegetatiekunde) na de middelbare school was voor niemand een verrassing.
Zijn loopbaan liep echter iets anders dan verwacht, aangezien veldbiologen destijds (1982) niet gevraagd werden. Tegenwoordig werkt hij voor de 14 Twentse gemeenten voor GGD en Veiligheidsregio. Met veel plezier en passie, al is veldbiologie daarmee geen beroep maar vrijetijdsbesteding geworden.

Wat veel verbeelding

Misschien herken je het wel; collegafotografen die je ongevraagd trakteren op enorm stoere wapenfeiten. Zonder een greintje ironie stelt de persoon in kwestie zich voor als “Nummer 3 op de Dutch Birding List” en een smartphone vol fotografische hoogstandjes wordt onder je neus geduwd. Een vleugje teveel verbeelding is geen onbekend fenomeen in natuurfotografenland.

Bescheidenheid bloempjes

Maar ook het omgekeerde komt voor! Fotografen die in stilte een prachtig portfolio bij elkaar schieten maar dit nóóit van de daken schreeuwen. Niet in het veld en niet op sociale media. En… hoewel deze bescheidenheid ze siert riskeren ze daarmee wel ondergesneeuwd te raken onder het heersend fotografisch geweld. Neem nou mijn collega Ron, die ik zeer waardeer als redacteur en auteur, maar om heel eerlijk te zijn was ik lange tijd niet zo heel bekend met zijn fotografie.
Zo zonde, want Ron blijkt nog nét niet alle mosjes en plantjes van Nederland vereeuwigd te hebben, maar het zal er om spannen…
En dan niet, zoals je misschien van een bioloog zou verwachten, enkel een keurig kaartenbakje vol soorten, maar ook echt móóie beelden. En hoe meer je je erin verdiept, hoe mooier het wordt. Zijn portfolio is een beetje zoals de plantjes die hij fotografeert. Geen foto’s die schreeuwerig aandacht afdwingen. Geen aanvliegende zeearend met prooi. Geen stoere beren in Fins landschap. Maar kijk eens goed….wat een subtiele schoonheid! Wat een prachtige kleiner verrassinkjes zitten er verstopt in die beelden. Explosies van kleuren en structuren… Als kleine fotografische pakjes die wachten uitgepakt te worden. Beelden die erom vragen bekeken te worden zoals Ron waarschijnlijk fotografeert…met zijn neus erbovenop, met veel oog voor detail en met liefde voor het onderwerp…

Portfolio

Grafisch beeld van klaprozen
Lekker grafisch beeld van klaprozen tegen de lucht.

“Ik vind de natuur heel mooi en inspirerend. Het vastleggen van al dat moois maakt het een beetje van mij, dat ik het kan bewaren. Het buiten zijn en de natuur beleven is een feestje op zich, fotograferen is voor mij ook een vorm van natuurbeleving.”

Gewone pantserjuffer; Chalcolestes virides, Western Willow Sprea
Juffertje. Vroeg op pad in de heide.
 leverbloemen
Subtiel samenzijn van twee leverbloempjes.

“Ik word het meest blij met een foto als ik het onderwerp net iets boven de werkelijkheid uit til. Een beetje abstraheren uit het gewone en het daardoor bijzonder maken. Je zult bij mij daarom ook wel minimalistische of wat abstractere plaatjes tegenkomen, die dat gevoel van verwondering oproepen.”

Boterbloemen in de dauw met tegenlicht.
Bospaardenstaart
Bospaardenstaart. Met een sprankje zonlicht in het donkere bos.

“Ik ben in eerste instantie begonnen als fotograferend bioloog met het doel zo goed en mooi mogelijk planten en dieren vast te leggen. Mooie registratiefoto’s vind ik nog steeds een genot om naar te kijken, ze onthullen zoveel verborgen schoonheid. Misprijzend gesnuif over registratieplaatjes vind ik echt tekort doen aan moeder natuur zelf en aan de fotograaf. Wel heb ik ontdekt dat met name macrofotografie heel veel creatieve mogelijkheden biedt om de natuur anders, sfeervoller, sensitiever, mooier vast te leggen dan voorheen. Dus dat is wel een pad dat ik ingeslagen ben. De laatste jaren zie ik mijzelf ook steeds meer aandacht krijgen voor andere thema’s: landschappen, maar ook architectuur en abstract. ”

Boom in de mist
Nevelige herfstochtend, alles staat stil.
Witte klaverzuring met avondzon; Wood-sorrel with a late sun.

“Aan mijn hertenfoto heb ik toch wel een heel bijzondere herinnering. Ik was met mijn beste vriend een aantal dagen op pad in de omgeving Müritzsee in Duitsland. We zaten rond zonsopkomst al te wachten in een kijkhut aan een meer. Blauwe lucht, windstil, nevelslierten boven het water, roepende kraanvogels op de achtergrond. Opeens een boel lawaai en daar trokken acht edelherten vlak voor ons langs, door het ondiepe water. Wat een beleving. ”

Cervus elaphus; Edelhert; Red deer
Mannetjes Edelherten trekken door het water van de Rederangsee.
Meerkoet bij museum
Meerkoet in de gracht van het Groninger museum. Weerspiegeling van de kleurrijke gevel.

“Ik ben een struiner en geen jager. De natuur slorpt mij op en dompelt mij onder en ik laat me elke keer verrassen door wat ik tegenkom. Dus voor mij geen eindeloze voorbereidingen voor die ene soort of dat ene moment. ”

Korstmossen op een tuintegel
Korstmossen op een tuintegel, minuscule wonderen

“Ik raak voornamelijk geïnspireerd door de natuur zelf, die me steeds weer nieuwe kanten laat zien en me een ontdekkingsreiziger laat zijn. Daarnaast door allerlei en steeds meer fotografen die op een prachtige en originele manier een verrassende kant van de natuur laten zien. Het gaat maar door. ”

Tip(s) van Ron:

  • Tip 1. Laat je lekker inspireren door moeder natuur zelf en stel jezelf open voor nieuwe indrukken, invalshoeken, vormen, kleur en licht.
  • Tip 2. Verdiep je in de natuur, de soorten, de leefomgeving, het gedrag, zodat je met je fotografie het eigene van een plant of dier ook kunt aanvoelen en weergeven.

Website: natuurvinder.nl

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: