Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ronald Hofmeester in Beeld

Hoewel Ronald Hofmeester geboren en getogen wordt in een stedelijke omgeving, heeft hij al van jongs af aan een grote belangstelling voor natuur en biologie. Die interesse maakt plaats voor echte passie tijdens zijn opleidingen tot onderwijzer en leraar biologie, in die tijd nog voornamelijk in de vorm van fotograferend vogelaar.
Uitgevlogen
Uitgevlogen Fotograaf: Ronald Hofmeester

Wie is Ronald Hofmeester?

Ronald HofmeesterEen in 2005, tijdens de vakantie in Polen, door zoon Tim gemaakte foto van een heidelibel, zet de verandering in gang. Simpelweg ‘soorten verzamelen’ maakt, geïnspireerd door Tim, Ruben Smit, Edwin Giesbers en Misja Smits, plaats voor meer diepgang en sfeer.

Onmogelijk

“Je tien mooiste foto’s aanleveren… Maar dat is onmogelijk!” Aldus Ronald, reagerend op mijn verzoek. “Wat ik “mooi” of “goed” vind, hangt voor een belangrijk deel af van mijn stemming en mijn fascinatie van het moment. Fotografie is een krachtige beeldtaal, maar welk verhaal wil ik vertellen en welk beeld wil ik schetsen?”

Kriebelen

En deze gevoeligheid zie je terug in Ronalds beelden. Net als de verhalen van Ronald veel tussen de letters door bieden, hebben ook zijn foto’s ’laagjes’. Ze zijn spannend, gewaagd, zetten aan tot langer nadenken over wat je eigenlijk waarneemt. Een beetje alsof je door een donker spookhuis loopt; ergens een lichtje in het donker, een subtiel sliertje over je gezicht, een geluidje in de verte. Niet zozeer eng, maar wel intrigerend, als subtiele, spannende sensaties die je in het donker kriebelen.

Uitingen van een innerlijk

Ronald vertelt en laat zien hoe hij erin geslaagd is tegenslag en beperking om te buigen tot een kracht (iets dat doet denken aan het verhaal van een bekende collega-fotograaf) en hoe zijn emoties zijn werk beïnvloeden.

mijn camera toont, soms onbedoeld
wat mijn ogen niet zien
maar mijn hart wel zo voelt

Wat zou ik hier nog aan toe kunnen voegen? Het vergt moed om je binnenkant aan de buitenwereld te laten zien en hoe mooi is het als dat lúkt….?!

Apparatuur

 • Nikon D800
 • AF-S Nikkor 50mm 1.8
 • AF-S Nikkor 80-400mm
 • AF-S Nikkor 16-35mm
 • Tamron SP 90mm Di macro
 • Tokina At-X 35mm macro
 • Nikkor TC14E II
 • setje tussenringen
 • hoekzoeker

Portfolio

Private universe
Onder de hoed van een geschubde inktzwam

“Mijn fotografie is continu in beweging en weerspiegelt de ontdekkingstocht in mijzelf. Wat, waar en hoe ik fotografeer is omgekeerd evenredig aan mijn fysieke, cognitieve en psychische beperkingen; maar mijn beperkingen zijn tevens mijn mogelijkheden!
Mijn portfolio is daarom een mix geworden van foto’s van momenten die voor mij bijzonder zijn en foto’s waar ik blij van word; een mix van mijn favoriete technieken en onderwerpen (alleen een vlinder foto ontbreekt) én het zijn merendeels foto’s die ik nog niet eerder heb gedeeld. Ze hebben in ieder geval één ding gemeen: het zijn dromerige impressies, soms poëtisch, soms surrealistisch en tonen in grote mate wat ik ben: een dromer.“

Mistig Licht
Een heerlijke, enigszins mistige voorjaarsochtend. Voor een ander perspectief voor enkele landschapsfoto’s ben ik enkele tientallen meters het water in gelopen (het is hier erg ondiep; ik lag net niet voor Pampus). Maar het standpunt was zo mooi dat ik ruim een uur tot mijn borst in het water ben blijven staan. Overweldigend hoe een beetje waterdamp en een beetje zon zo’n droomlandschap kunnen creëren. Een combinatie van waadbroek en opwaartse kracht is overigens in dergelijke situaties erg fijn.
Licht-val
Een spin vangt het licht | met haar vederlichte | draden en onwetend van haar daden | verschijnen regenboog kleuren

“Tot de zomer van 2014 ontwikkelt mijn fotografie zich zeer geleidelijk: wat meer creatieve technieken en met name meer tegenlicht. In augustus 2014 krijg ik echter een dubbele depressie die mijn wereld volledig op z’n kop zet en vooral mijn leefwereld verkleint tot enkele honderden meters rond mijn huis. Deze beperking zorgt echter voor ongekende mogelijkheden omdat ik “gedwongen” word de natuur in mijn eigen omgeving fotografisch te ontdekken daar waar ik eerst vooral met de auto naar de “echte” natuur reed. Acht van de tien foto’s uit de selectie zijn de laatste twee jaar gemaakt in een straal van enkele honderden meters van mijn huis.

Daar komt bij dat ik in de depressie de dichter in mij ontdek. Mijn gedichten komen voort uit de emoties en gedachten die ik heb maar even vaak uit (fotografische) ontmoetingen met de natuur rond mijn huis. Het schrijven heeft omgekeerd ook een grote invloed op mijn fotografie: de beelden worden meer poëtisch, meer impressie, meer abstract en steeds vaker een reflectie van mijn innerlijk zijn.“

Lentekriebels
Lievevrouwebedstro tussen de varens
Langs de kant
Als de zonsondergang in het water valt, kun je altijd nog langs de kant spelen met het blauwe kwartiertje.

“Soms lijkt het wel of mijn camera een eigen leven leidt, dan is het beeld op het lcd-scherm zo anders dan wat ik door de zoeker zie. “

Meervoudige opname met een groothoek macrolens vanuit kikkerperspectief
Meervoudige opname met een groothoek macrolens vanuit kikkerperspectief
In the spotlight
Aan deze foto heb ik sterk emotionele herinneringen. Het is de eerste vakantiedag, midden Frankrijk en ik zit in de schaduw van de heg voor de tent; murw door de hoge temperatuur, een waterig ontstoken oog en de tol van de laatste weken waarin ik van dag tot dag mijn vader heb zien wegkwijnen. Het leven is even inktzwart. Vanuit het niets zit er ineens vlak naast mij een heidelibel. Hij kiest het enige zonnige plekje in de schaduw. Hij triggert mij … het leven gaat door.

“Ik merk dat ik wat onderwerpkeuze betreft ook steeds tegendraadser word. Zie ik op Facebook bosanemonen dan ben ik met speenkruid bezig, komen de hyacinten voorbij, dan ben ik met fluitenkruid in de weer. Het liefst vanuit invalshoeken die anderen niet zoveel gebruiken. Zelden nog raak ik geïnspireerd door een “bijzonder beestje op sprietje“. Ik loop vooral warm voor de alledaagse natuur en vooral van dat wat net anders is: licht en schaduwspel; vreemde vormen, patronen of structuren; een web van een kruisspin dat horizontaal hangt in plaats van verticaal.”

Droomvanger
Halfvergane populierbladeren langs het tuinpad in de middagzon
3-21-am
Vroeg opstaan? Nee, laat naar bed! Een kwestie van je dagritme omdraaien. Op het Noorse eiland Runde gaat de zon maar kort onder en de tijd tussen zonsondergang en zonsopkomst kan een prachtig schouwspel zijn. En zo midden in de nacht, terwijl ieder ander in z’n bed ligt, is het gevoel van vrijheid en rust immens. Helemaal geweldig omdat vlak naast mij mijn zoon Tim mee staat te genieten.

“Ik bespeur ook een verandering in mijn aanpak. Daar waar ik eerst vooral bezig was om “die ene” foto te maken, vind ik nu combinaties van foto’s die elkaar versterken of samen een verhaal vertellen steeds interessanter. Dit komt deels door het werken aan mijn boek “ondersteboven”. Vanuit losse foto’s en gedichten een boek samenstellen blijkt een behoorlijke opgave. Met meer samenhang vanuit thema’s lijkt me dat toch een stuk makkelijker.”

Uitgevlogen
Ik ben helemaal euforisch wanneer ik tijdens de lunch 24 blinkend witte lepelaars in een lange vlucht zuidwest zie vliegen. Mijn overpeinzingen worden wreed verstoord door een keiharde knal aan de andere kant van de kamer. Als ik mijn hoofd draai zie ik een grote witte vlek op het raam. Een turkse tortel heeft de reflectie in de ruit voor bos aangezien en ligt nu zieltogend op het terras. Zijn geest heeft hij achter gelaten op het raam. Fotograaf: Ronald Hofmeester

Tips van Ronald:

 • Zoek niet naar die ene topfoto maar zoek naar nieuwe invalshoeken. Focus daarbij op wat er is en de mogelijkheden die dat biedt i.p.v. op wat je “mist”.
 • Ga zoveel mogelijk op ontdekkingstocht dicht bij huis, bekijk het eens van een andere kant en laat je verrassen.

Fotografie: Ronald Hofmeester

10 reacties

 1. Wat een fantastisch voorbeeld van hoe je als (natuur)fotograaf steeds minder afhankelijk wordt van de beschikbaarheid van onderwerpen door deze zelf te definiëren. Ronald, ga zo door, ik volg jouw werk met belangstelling.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

10 reacties

 1. Wat een fantastisch voorbeeld van hoe je als (natuur)fotograaf steeds minder afhankelijk wordt van de beschikbaarheid van onderwerpen door deze zelf te definiëren. Ronald, ga zo door, ik volg jouw werk met belangstelling.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: