Menu

Ronald Kamphuis in Beeld

Ronald Kamphuis is werkzaam als servicetechnicus bij een groot landelijk opererend installatiebedrijf. Afwisselend werk en regelmatig op pad dus. Ronald woont samen met zijn vriendin en hun twee kids , waardoor er nu minder tijd overblijft voor de fotografie.
Rustende ooievaars in dode boom
Rustende ooievaars in dode boom tijdens zonsondergang. Ook net buiten mijn woonplaats en prijswinnaar bij de Roots 2017 fotowedstrijd categorie vogels

Wie is Ronald Kamphuis?

Vanaf zijn jeugd fotografeert hij als vliegtuigspotter al militaire vliegtuigen in binnen- en buitenland. Destijds fotografeerde hij met een Ricoh KR10 spiegelreflex, geladen met alleen maar K64 Kodachrome diafilms. Later stapte hij over op Canon, waar hij ook nu ook nog mee fotografeert. Door het vele reizen om vliegvelden en vliegshows te bezoeken kreeg Ronald ook oog voor de fraaie landschappen en natuur waar hij langs kwam. Samen met zijn vriendin maakte hij een roadtrip langs de westkust van de USA, waardoor ook zijn interesse in natuurfotografie een boost heeft gekregen. Samen maakten ze veel reizen, van Alaska t/m Nieuw Zeeland.

Verkocht

Heel soms stuit ik op een foto waarvan ik denk: ‘Die had ik bést gemaakt willen hebben!’ De eerste keer dat ik de – inmiddels beroemde- ooievaarsfoto van Ronald zag was ik verkocht. Net als de tweede keer. En de derde. En nog steeds vind ik het een heerlijk beeld. Eén om als maker erg blij mee te zijn.

Swiebertje

Maar ….het nadeel als fotograaf is natuurlijk het beruchte Swiebertje-effect; Dat je de Ronald-Kamphuis-van-die-mooie-ooievaarfoto wordt. En niemand verder weet wat je allemaal nog meer doet… Want kom er maar eens overheen, zo’n foto! En gelukkig is er dan bijvoorbeeld iets als deze rubriek, waarin je kunt zien dat Ronald nog veel meer in zijn mars heeft. Zoogdieren, roofvogels, landschappen, sterrenhemels en lange sluitertijden…allemaal markten waar Ronald eveneens van thuis is. Dus scroll even voorbij die ooievaars en geniet van al ’t andere moois dat hij te bieden heeft…

Apparatuur

 • Canon7D
 • Canon5Dmk3
 • Canon 17-40mm F4
 • Canon 70-200mm F4
 • Canon 300mm F4
 • Canon 500mm F4
 • Samyang 14mm F2.8
 • Lee filters, Gitzo tripod

Portfolio

 Kaapse Gier
Prepare for landing! Een landende Kaapse Gier vanuit een schuilhut in de Drakensbergen in het Giant Castle NP te Zuid Afrika. Ook de baardgier kunnen fotograferen vanuit deze schuilhut.

“Door het reizen, het bezoeken van Nationale Parken, natuurgebieden en het ontmoeten van andere mensen, raakte ik geïnspireerd en gemotiveerd. In het begin fotografeerde ik landschappen en dieren, later, door het aanschaffen van goede apparatuur, kwamen daar de vogels bij.
Door veel boeken te lezen over natuurfotografie en het kijken naar andermans werk heb ik mijzelf op het huidige niveau gekregen. Natuurlijk heeft de komst van de digitale camera voor een stroomversnelling gezorgd. Af en toe volgde ik een workshop, om eens in de keuken van een ander te kijken . Vooral de workshops van Bas Meelker hebben mij geholpen met mijn landschapsfotografie. Zijn tips, handvaten en werkwijze hebben mijn niveau ook omhoog getild en nu vind ik dat op dit moment ook wel het leukste om te doen, landschapsfotografie.”

Berijpt Haaksbergerveen
Berijpt Haaksbergerveen na koude winterse nacht
Zonsopkomst bloeiende heide in het Buurserzand
Zonsopkomst bloeiende heide in het Buurserzand

“Van het scouten van nieuwe locaties, de voorbereiding en planning vooraf d.m.v. apps zoals Photopills en Weatherpro en als dan ook alles klopt tijdens het maken van de foto, daar kan ik echt van genieten. Het vroege opstaan is dan ook geen straf meer als je de natuur ziet ontwaken tijdens een met nevel bedekt landschap, waar langzaam de zon probeert door te breken. De sfeer, die probeer ik dan ook vast te leggen. Met twee kids blijft er weinig tijd over voor andere takken van natuurfotografie, of er moeten zich buitenkansjes voordoen.
Zo kreeg ik vorig jaar een tip van een bewoonde dassenburcht bij mij in de buurt. Na een paar keer tevergeefs gepost te hebben was het dan eindelijk een keer raak. Liggend op mijn buik achter de camera zag ik eindelijk drie jonge dassen uit de burcht komen om te spelen. Hier ging mijn hartslag wel even van omhoog! Wat een natuurbeleving! Hetzelfde had ik tijdens het maken van de foto van de Grizzly met zalm. Alaska stond jaren op nummer 1 van mijn bucketlist. En daar sta je dan op zo’n 15 meter afstand van een naar zalm vissende bruine beer, zonder enige bescherming wat dan ook midden in Katmai NP. De gids had alleen flares bij zich voor noodsituaties… Dit was echt wel adrenaline! Helaas had ik toen nog m’n Canon 20D, die overigens voor die tijd wel snel was…..

Jonge dassen
Jonge dassen voor het eerst buiten de burcht net buiten mijn woonplaats.Hoogtepunt van vorig jaar!

Bruine beer met zalm
Bruine beer vangt Soakeye Salmon in Katmai NP, Alaska

“Hetzelfde geldt voor de vos, een prachtig dier dat ik nog maar één keer gezien had en gelukkig ook nog wist te fotograferen in de Oostvaardersplassen. Maar hier in Twente is het een ander verhaal, daar worden ze zwaar bejaagd. Nu had ik ook naar de AWD kunnen gaan, maar daar had ik niet zo’n trek in. Te ver weg en ik wilde ze nu eenmaal hier fotograferen en het liefst in het Buurserzand waar ik veel kom, ook in opdracht van Natuurmonumenten waar ik veel samen mee werk. Zo had ik dus al i.o.m. de boswachter een cameraval geplaatst bij een vossenburcht. Na het zien van de opgeleverde beelden en zien van prooiresten bij een pijp denk je dat is appeltje eitje! Nou dat viel tegen, flink tegen! Na zo’n 40 uur gepost te hebben liet hij zich eindelijk even zien. Ik zat nog meer uren in de schuiltent dan in de woonkamer die week. Ik heb me vaak tussentijds afgevraagd of ik nou moest stoppen of blijven. Maar dat is natuur, niet te regisseren.”

Vos
Vos in het Buurserzand, na zo’n 40 uur aanzitten eindelijk op de plaat!
Zonsopkomst berijpte Sallandse Heuvelrug
Zonsopkomst berijpte Sallandse Heuvelrug

“Ik zou graag nog eens een keer afreizen naar Spitsbergen. Natuurlijk voor de ijsbeer, maar ook voor de prachtige landschappen die je daar tegen kunt komen. Het licht, de ijsformaties etc. zijn voor mij erg inspirerend. ”

Zonsondergang Noordzee kust Ameland
Zonsondergang Noordzee kust Ameland, lekker spelen met sluitertijden.
Witte wieven boven een ontwakend Witte Veen
Witte wieven boven een ontwakend Witte Veen, ruim voor zonsopkomst

“Door veel fotoboeken te lezen en regelmatig werk van andere fotografen te bekijken op internet en social media doe ik genoeg inspiratie op. Maar de grootste uitdaging vind ik om bij mij in de buurt aan de slag te gaan en daar weer nieuwe locaties te vinden. Sinds een jaartje ben ik ook bezig met nachtfotografie / Melkweg en dat is erg gaaf om te doen. Vooral de uitdaging om hier, in het lichtvervuilde Nederland, de Melkweg vast te leggen is mooi. De foto van de Melkweg boven het Aamsveen vind ik tot nu toe wel een van de mooiste die ik gemaakt heb, maar er is nog een lange weg te gaan.Ik blijf oefenen, proberen etc. ”

Melkweg boven het Aamsveen
Melkweg boven het Aamsveen, aan de rand van Duitsland Fotograaf: Ronald Kamphuis
Rustende ooievaars in dode boom
Rustende ooievaars in dode boom tijdens zonsondergang. Ook net buiten mijn woonplaats en prijswinnaar bij de Roots 2017 fotowedstrijd categorie vogels

Tips van Ronald

 • Neem niet te veel hooi op je vork door én macro, landschap én dieren te fotograferen als je in het veld bent, maar concentreer je op één onderwerp en ga daar mee aan de slag.
 • Plezier houden in je fotografie is ook belangrijk en ga niet op pad omdat je ‘moet’ bv.

Ronald Kamphuis

14 reacties

 1. Hallo Ronald genoten van je foto’s en wat is die sterrenhemel prachtig.
  Wat zou ik dat graag een keer schieten maar in de randstad met al die
  luchtvervuiling mag je blij zijn als je een paar sterren ziet. 🙂
  Wat is die foto van de vos gaaf geworden, die is het wachten dubbel en dwars waard.
  De AWD ben ik een keertje geweest in de rolstoel en het viel mij eerlijk gezegd tegen het lijkt net of je in een hertenkamp bent.
  Je hebt daar ook de rugzak vos dan vind ik jouw foto van de vos 1000 x beter.
  Met de scootmobiel kom ik in Meijendel en daar moet je heel vroeg zijn en muisstil wil je het geluk hebben om van een hert een foto te maken.
  Dat geeft een veel grotere kick.

  Je dromen gewoon waar maken nu het kan.

  Groetjes Erica

 2. Melkweg boven het Aamsveen: topplaat! Jammer genoeg zal wél de sensor maar geen enkel menselijk oog het zo prominent waarnemen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

14 reacties

 1. Hallo Ronald genoten van je foto’s en wat is die sterrenhemel prachtig.
  Wat zou ik dat graag een keer schieten maar in de randstad met al die
  luchtvervuiling mag je blij zijn als je een paar sterren ziet. 🙂
  Wat is die foto van de vos gaaf geworden, die is het wachten dubbel en dwars waard.
  De AWD ben ik een keertje geweest in de rolstoel en het viel mij eerlijk gezegd tegen het lijkt net of je in een hertenkamp bent.
  Je hebt daar ook de rugzak vos dan vind ik jouw foto van de vos 1000 x beter.
  Met de scootmobiel kom ik in Meijendel en daar moet je heel vroeg zijn en muisstil wil je het geluk hebben om van een hert een foto te maken.
  Dat geeft een veel grotere kick.

  Je dromen gewoon waar maken nu het kan.

  Groetjes Erica

 2. Melkweg boven het Aamsveen: topplaat! Jammer genoeg zal wél de sensor maar geen enkel menselijk oog het zo prominent waarnemen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: