HOME < PRAKTIJK < TUTORIALS
Tutorials

Ruis verwijderen met Topaz Denoise AI

Generatie na generatie worden onze camera’s steeds beter. Zo ook op het gebied van ruis. Een beetje ruis is soms zelfs aangenaam in een beeld. Maar voor iedereen die graag de nog aanwezige ruis wil elimineren heeft Topaz Labs een effectieve applicatie. Topaz Denoise AI is een van de programma’s op de markt die verder gaan waar Lightroom en Photoshop ophouden. Maar hoe effectief is het programma eigenlijk?

Ruis verwijderen met Topaz Denoise AI
Topaz Denoise AI werkt als plug-in en als stand alone programma. Fotograaf: Jowan Iven

Het proces

Ruis verwijderen, het zou eigenlijk de eerste stap in je workflow moeten zijn. Veel bewerkingen die je uitvoert tijdens het ontwikkelen van een foto versterken immers de ruis in een foto. Denk maar eens aan contrast verhogen en nevel verwijderen (dehaze). Daarmee versterk je ook de aanwezige ruis in je foto. Om later nog eens de ruis uit je afbeelding te verwijderen is vragen om het uiterste van de software. Dus heb je een beeld waar ruis echt hinderlijk is, begin dan met verwijderen van ruis.

Lightroom

Echter werkt dit niet zo in Lightroom. Tijdens het ontwikkelen is ruis verminderen een van de schuifjes en kan je niet echt een volgorde bepalen. Bij veel afbeeldingen is dit niet zo relevant. Behalve als er behoorlijk wat ruis aanwezig is. Dan is het wellicht verstandig om de foto vooraf aan te pakken.

Topaz Denoise AI

De software heeft een vergelijkbare user interface als het broertje, Topaz Sharpen AI. Je vindt dezelfde knoppen terug op dezelfde plek en het ziet er, wat dat betreft, heel bekend uit.

De software is simpel en overzichtelijk. Fotograaf: Jowan Iven

Bovenin vinden we de optie terug om een deel van de foto te maskeren, maar in dit geval wil ik ruis uit de gehele foto verwijderen. Zoals je ziet is er de mogelijkheid om het scherm in tweeën te delen zodat je goed zicht hebt op het voor en na effect. Belangrijk om te melden is nog de auto update preview. Bijna iedere aanpassing die je doet wordt per direct uitgevoerd. En dat kost tijd. Beter is om die preview uit te zetten en alleen op update te klikken wanneer je het resultaat wilt zien. Dat scheelt een hoop wachttijd.

Updates

Topaz Denoise AI krijgt vaak updates. Goed om te weten dat ook hier nog ontwikkeling in de software zit. Toch begint dit te irriteren wanneer je het programma vaak gebruikt. Gelukkig staat het je vrij om de updates te negeren.

Automatisch voorstel

Met de knop ‘Auto’ kan je Topaz een voorstel laten doen voor de beste instellingen. Na verschillende testen ben ik er achter gekomen dat dit een goed uitgangspunt is. Vanaf dat voorstel beoordeel ik het resultaat en pas het naar behoefte aan. Wat de software niet uit zichzelf doet is het bepalen of het een low light situatie betreft. Oftewel heb je onder zeer slechte lichtomstandigheden gewerkt. In het geval van de boomklever (iso 6400) was het noodzakelijk om het schuifje op ON te zetten. Dat gaf een duidelijk beter eindresultaat.

Topaz Denoise AI heeft een overzichtelijk paneel. Ook werkbaar wanneer je de Engelse taal niet beheerst. Fotograaf: Jowan Iven

Post processing

Nog twee opties zijn er aanwezig die je kan toepassen na het verwijderen van de ruis. Dat zijn ‘Recover Original Detail’ en ‘Color Noise Reduction’. Met Recover Original Detail breng je wat van het originele detail in de foto terug. Kan handig zijn als er teveel detail is verdwenen. Ik heb nog niet gevonden wat het verschil in kwaliteit is met de mogelijkheid om vooraf wat minder ruis te verwijderen. Ten tweede biedt Color Noise Reduction de optie om achtergebleven kleurruis nog extra aan te pakken.

Voorbeelden

Hieronder volgen 3 verschillende stadia in de ontwikkeling van de foto. Ten eerste de foto die rechtstreeks uit Lightroom kwam nadat ik alleen op ontwikkelen automatisch had geklikt. In Photoshop heb ik een nieuwe laag aangemaakt en Topaz Denoise AI als plug-in aangeroepen. Als toetje heb ik daarna in Photoshop het resultaat gekopieerd in een nieuwe laag (Option/CTRL-J). Die laag haalde ik weer door Topaz Sharpen AI.

Topaz Sharpen AI creëert momenteel teveel ruis in de beelden. Door dubbel te klikken op die laag in Photoshop komt er een submenu tevoorschijn.

Met dit schuifje kan je de ruis in de hooglichten wat temperen. Fotograaf: Jowan Iven

Daarin verplaats ik het schuifje van wit naar links toe zodat het teveel aan highlight ruis teruggedrongen wordt. Het is te hopen dat Topaz Sharpen AI dit in de toekomst zelf onder controle krijgt.

Rechtstreeks uit Lightroom (iso 6400), zonder ruisonderdrukking of verscherping. Fotograaf: Jowan Iven
Topaz Denoise AI heeft zijn werk gedaan. Fotograaf: Jowan Iven
Tot slot extra verscherpen met Topaz Sharpen AI en de highlight-ruis in Photoshop teruggedrongen. Fotograaf: Jowan Iven

Tot slot

Topaz Denoise AI is een effectieve plug-in gebleken om ruis te verwijderen. Daar waar ik met de traditionele methodes moeite had om goede resultaten te boeken. Als vergelijkingsmateriaal heb ik Lightroom, Photohop en Nik Efex Define.

Voor wie Topaz Denoise AI een keer wil uittesten kan gewoon naar de site toe van Topazlabs. Dertig dagen lang kan je het programma uitproberen. Dat is voldoende om te weten of Topaz iets voor je kan betekenen.

Deel dit artikel


9
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Dank. Dit werd mij duidelijk.
  Ik gebruik Capture NX2, dat al lang niet meer wordt ondersteund door Nikon. Hoe kan ik uitvinden of Topaz als plugin gebruikt kan worden?
  Vraag 2:
  Of, stand alone gebruiken als badge voor geselecteerde foto’s gemaakt op hoge ISO en zeg preventief als eerste bewerking uitvoeren. Kan ik dan doen voordat ik ga slapen.

 2. Ik heb Topaz Denoise en ben er erg tevreden over. Ik heb alleen wel een vraagje kun je ook meerdere foto’s tegelijk inladen, zodat hij ze zelf één voor één bewerkt? Ik moet nu elke keer één fot inladen en krijg het niet voor elkaar dat hij er meerdere achter elkaar bewerkt.

  1. Beste Rian, ja dat kan blijkbaar. Ik heb het zelf ook op moeten zoeken.
   Hier is de originele tekst van Topaz in het Engels. Hopelijk kom je er zo uit.

   How does batch processing work?

   Batch processing is available on multiple images with the standalone applications and the Lightroom plugin. To batch process a set of images, simply select all of the images you wish to process when first opening an image (Or if you already have an image open in DeNoise AI, head to File/DeNoise AI menu and select Open Images…). Once your images are loaded, you can make your edits as you please to whichever one you have selected.

 3. Door H Bakker op 2 september 2020 om 10:01

  Wat ik mij af vraag is:
  Zijn dit twee verschillende programma’s.
  Eenmaal Topaz Denoise Al en Topaz Sharpen Al.

  Gr H Bakker

  1. Beste H Bakker
   Topaz Sharpen en Topaz Denoise zijn inderdaad 2 verschillende programma’s.
   Een week eerder had ik namelijk Topaz Sharpen AI al behandeld.

 4. Door Vincent Vuik op 19 augustus 2020 om 17:29

  Ik heb Denoise aangeschaft en ben er erg tevreden mee. Misschien nog handig om te vermelden dat het handig is om eerst te croppen, en daarna pas te ontruisen. Dat scheelt flink in de wachttijd. Sharpen heb ik (nog) niet. Ik voeg scherpte toe in Denoise, en als het resultaat me dan nog steeds wat soft is, verscherp ik nog een klein beetje na met de standaard tools in LR. Eventueel nog even een penseelstreek over het oog. Ik heb momenteel nog niet echt behoefte aan Sharpen erbij. Temeer omdat de totale tijd die in de nabewerking gaat zitten toeneemt met elk AI instrument dat je toevoegt. Bovenstaand voorbeeld met de boomklever overtuigt me ook niet echt. Maar misschien moet ik voor Sharpen ook nog eens een trial nemen.

  1. Dank je Vincent voor de tip.
   Het verscherpen met sharpen valt een beetje weg door het formaat van de foto. Aan de andere moeten we ook niet overdrijven. Ik begrijp day je zo min mogelijk tools wilt gebruiken. Extra sharpen in LR kan vaak genoeg zijn.

 5. Door Egon Kraak op 19 augustus 2020 om 14:00

  Moi Jowan,
  zoals ik het begrepen heb van de ontwikkelaars is Denoise hetzelfde als Sharpen, MAAR met een andere AI leercurve. Dus toch niet hetzelfde. Sharpen ontruist dus en Denoise verscherpt tevens. Hoe belangrijk ontruisen in Sharpen is bewijst alleen al de workflow (vroeg in de bewerking i.p.v. laatst). Op topaz-forum herhaald de vraag gezien of Sharpen Denoise vervangt, of je ze allebei moet hebben, e.d. Het hangt van de foto af welke variant beter werkt… kwestie van gewoon proberen. Sharpen heeft bijv. geen low-light functie. Mijn ervaring echter is dat echt mislukte foto’s gewoon echt mislukt zijn en blijven 😉
  Ik was en ben best enthousiast over deze Topaz-dingen ondanks de ook best veel kinderziekten (zoals absoluut niet stabiel – o.a. “zelfsluitend” of rare effecten als witte ruis of totale onscherpte wat bij herladen ineens verholpen is – op i7 / 32ram / nieuwe nvidia), want ook regelmatig heeft het naar mijn ervaring gepresteerd zoals ik niet eerder gezien heb. En als “niet-creatieve” natuurfotograaf heb je echt iets aan de functies.
  Maar ik neem er geen PayPal voor – dat heb ik weer 🙁
  Als we nou eens allemaal mailtjes over de betaling in EU/NL sturen … helpt misschien.

  1. Dank je Egon voor je toelichting. Een fan van creditcard of Paypal ben ik ook niet. Maar onder bepaalde omstandigheden komen we er niet onderuit. Voor mij was het geen dealbreaker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *