Wie is Sam Mannaerts?
En zo geschiedde… Voor zijn achttiende verjaardag kreeg Sam een ‘grote camera’ cadeau!
In eerste instantie ging hij vooral in de tuin aan de slag met zijn nieuwe toestel. Hij kende nog niets van fotografie en aangezien er nog geen sprake was van sociale media, leerde hij voornamelijk van de commentaren die hij op zijn foto’s kreeg via diverse fora. Als autodidact leerde Sam al snel de kneepjes van het vak. Niet alleen zijn kennis over fotografie groeide, maar ook de natuur zelf begon hem meer en meer te boeien.
Sam reist graag en door het reizen begon zijn fotohobby steeds grotere proporties aan te nemen. Met een foto van de Preikestolen won Sam een trip naar Finland om beren te fotograferen. Datzelfde jaar werd hij ook finalist in de fotowedstrijd van National Geographic.
Zo rolde hij van de ene ervaring in de andere. Enkele jaren later startte Sam met het geven van workshops en niet zoveel later zat ik in een grote bioscoopzaal te luisteren naar zijn boeiende verhaal over dronefotografie. Over ‘een grote camera’ gesproken…
Hoewel heel wat fotografen ondertussen een drone bezitten mag Sam wellicht één van de Vlaamse pioniers worden genoemd in dronefotografie. Heerlijke landschapsbeelden levert dit op! Sam laat je de wereld zien vanuit een ander perspectief en soms houd je het zelfs niet voor mogelijk dat de foto zo dichtbij huis – in Vlaanderen dus! – genomen werd.
Maar ook op vaste grond mag je Sam een grote meneer – of in fotografietaal: een steengoeie allround-natuurfotograaf – noemen. Zowel in landschaps-, wildlife als macrofotografie weet hij sterke composities neer te zetten en dit zowel ver van huis alsook dichtbij zijn woonplaats te Steendorp.
Apparatuur
- Canon 7D II
- Canon 6D
- Sigma 10-20mm f4-5.6
- Tokina 28-75mm f2.8
- Sigma 70-200mm f2.8
- Sigma 120-300mm f2.8
- Sigma 150mm f2.8 macro
- Canon 580EX flitser
- DJI Mavic Pro
- Gitzo statief
- Lee filters
Portfolio
“Door de komst van sociale media is mijn fotografie erg veranderd. Waar ik vroeger ‘gewone foto’s’ maakte – die weliswaar leuk zijn – probeer ik nu verder te kijken en een beeld te maken dat niet iedereen gemaakt zou hebben indien ze op dezelfde plaats zouden staan. Mijn foto van de Preikestolen was relatief uniek vóór de opkomst van sociale media, in die zin dat niet iedereen die foto al 1.000 keer had zien voorbijkomen op Instagram.”
“Ik blijf het leuk vinden om dieren of landschappen te fotograferen. In eerste instantie zal ik altijd eerst beelden maken die voor de hand liggen, maar eens ik die heb, probeer ik er toch een andere draai aan te geven. Soms lukt dat, soms niet.”
“Het kijken naar foto’s van andere fotografen geeft me heel wat inspiratie. Een voordeel dus van sociale media, al kan het ook een nadeel zijn. Je kan al snel beginnen denken dat alles al eens is gefotografeerd, op welke wijze dan ook. Het blijft desondanks een uitdaging om zelf unieke momenten of plaatsen op te zoeken en deze naar eigen wil of goesting vast te leggen.”
“Voor mij maakt het niet uit wat ik juist fotografeer. Dat kan iets banaals zijn, of juist iets heel opwindends. Voor mij draait het om de beleving van het maken van de foto en het gevoel om naar huis te gaan met een foto die meer is dan een kiekje.
Tip van Sam
- Mijn grootste of belangrijkste tip zou zijn: ontwikkel je eigen visie. Ga bijvoorbeeld elke dag dezelfde wandeling doen, maar blijf zoeken naar onderwerpen. Op de duur zal je met unieke beelden thuiskomen, waar het in het begin allicht ‘standaard’ foto’s waren…
Fotografie: Sam Mannaerts