Wie is Sandy Spaenhoven?
De fotograferende psycholoog
Haar interesse voor natuurfotografie is gegroeid vanuit een passie voor reizen. Na haar studie als klinisch psycholoog vond ze het heerlijk om al die onbekende en intrigerende plekjes op onze wereldbol te kunnen gaan ontdekken. Met de tent en de rugzak trok ze er met partner Hans zoveel mogelijk op uit tijdens vakantieperiodes. Zo maakten ze eerst een aantal trektochten in Schotland en Ierland, maar verkenden ze ook wat minder betreden paden zoals een meerdaagse trekking door de ‘Colca Canyon’ in Peru of langs ‘The North Face’ in Tibet. Dichtbij of veraf… telkens opnieuw werd ze omver geblazen door desolate en indrukwekkende landschappen.
Pure magie om ver weg van de bewoonde wereld je tentje op te zetten en nog even na te genieten van de imposante natuur.
Geen medicijn
Met een kleine compactcamera trachtte ze deze overweldigende landschappen te fotograferen. Helaas lukte het hiermee onvoldoende weer te geven wat ze had gezien en gevoeld op het moment waarop ze omgeven werd door al deze natuurpracht. Daar moest dus verandering in komen…
Na de ‘Landmannalaugar trail’, een trektocht door een indrukwekkend vulkanisch landschap in IJsland, stond haar besluit vast: Sandy kocht haar eerste spiegelreflexcamera en startte met een opleiding digitale fotografie in avondonderwijs, die ze 2017 afrondde. In eerste instantie slechts met één doel voor ogen: betere landschapsfoto’s maken om zo de intense reismomenten levendig te houden. Wat ze destijds nog niet wist is dat natuurfotografie écht onder haar vel zou kruipen. Gelukkig bestaat er geen medicijn voor dergelijke verslaving. 🙂
Welkom, Sandy!
Voor deze rubriek ben ik altijd op zoek naar verborgen pareltjes: fotografen die het net even anders doen, hun eigen koers varen. Zodra ik zo’n juweeltje vind, volgt er een uitnodiging die meestal weer gevolgd wordt door een enthousiast ‘Ja!‘. Maar heel soms word ik getipt. Nieuwsgierig volg ik dan de gestuurde link en zo af en toe word ik dan blij verrast. Zoals dit keer; ik stuit op een verzameling heerlijke beelden waar de liefde voor natuur en fotografie van af spat. ‘Waarom kende ik deze Sandy niet en hoe heeft zo’n prachtige verzameling van kracht en kleur verborgen weten te houden?!’
Wat een cadeautje is dit! En terwijl ik het enthousiast uitpak, blijkt er nog een tweede aangename verrassing aanwezig: Sandy is niet alleen een begenadigd fotografe, maar beheerst ook nog eens over een uitstekend schrijverstalent. Deze combi is uiterst zeldzaam en dus wil ik haar met gepaste trots verwelkomen bij Team Natuurfotografie.nl als collega auteur! Geniet hier alvast van Sandy’s beeld en woord…. to be continued!
Apparatuur
- Nikon D750.
- AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED
- AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED
- AF-S Nikkor 80-400mm f/4.5-5.6G ED
- AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED
Portfolio
“Naast het feit dat natuurfotografie de perfecte uitlaatklep vormt om even te ontsnappen aan alle hectiek van de dag, is het een fantastisch middel om de schoonheid van de natuur op een telkens andere, verrassende manier in beeld te brengen. Natuurfotografie is voor mij een combinatie van natuurbeleving, verwonderd worden en die verwondering op een mooie en creatieve manier proberen vast te leggen. En daarvan genieten en nagenieten.. .“
“Mijn stijl..? Als er al één constante terug te vinden is in mijn foto’s, dan is het kleur! Enerzijds bevat de natuur prachtige kleuren en wil ik die graag in beeld brengen; anderzijds speel ik ook heel graag met witbalans om op die manier mijn persoonlijk gevoel bij een foto nog beter te kunnen benadrukken. Omdat ik ook wel graag een bepaalde vorm van rust en minimalisme wil nastreven -ook al mag de kleur dan gerust van het scherm afspatten – bestaan mijn persoonlijke favorieten vaak slechts uit één dominante kleur (in al zijn tinten) en geen volledig kleurenpalet. Of ik dit echter kan bestempelen als mijn persoonlijke stijl? Eerlijk… Ik denk dat ik nog volop in de exploratiefase vertoef. En wie weet geraak ik hier wel nooit uit… of wil ik hier zelfs nooit uit geraken. Omdat simpelweg elk onderwerp binnen de natuurfotografie me intrigeert. Alsook verschillende fotografische technieken. De ene dag wil ik die prachtige lichtinval zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld brengen, een volgende dag ga ik volledig de experimentele toer op en strookt mijn foto totaal niet meer met de werkelijkheid. Ik volg het liefst van al mijn gevoel en laat me dan ook graag leiden door de inspiratie van het moment. Qua stijl hoop ik vooral mijn eigen grenzen te kunnen blijven verleggen en geniet ik ervan om telkens nieuwe invalshoeken uit te proberen.”
“In het begin fotografeerde ik voornamelijk ‘klassieke landschappen’ op reis. Dat was immers ook de reden waarom ik ben gestart met een cursus fotografie. Stilaan ging ik ook in eigen streek meer op pad. In 2015 liet ik me ertoe verleiden een 80-400mm telelens aan te schaffen. Het observeren en fotograferen van vogels en wildlife was compleet nieuw voor mij, maar keer op keer werd ik verrast door de pracht van de natuur. Ook met de macrolens trok ik er steeds vaker op uit. Zo groeide mijn hobby van ‘landschaps- en reisfotografie’ al snel uit tot een échte passie voor ‘natuurfotografie’ en die passie groeit nog elke dag… In 2018 ben ik dan ook gestart met het geven van basiscursussen natuurfotografie en vanaf dit jaar staan er ook enkele workshops op het programma. Natuurliefhebbers enthousiast maken voor fotografie… heerlijk om die passie te kunnen doorgeven en mensen te zien glunderen wanneer ze dat ‘yes-gevoel’ ervaren bij een geslaagde foto!
“Er zijn heel wat foto’s die mooie herinneringen oproepen, maar als ik één moment wil vermelden dan is het wel de gouden ochtend in LaBrenne (foto:‘Gullchat’). De zon kwam op achter het riet en creëerde een prachtige gouden gloed. Het ochtendritueel van de kokmeeuwen zorgde voor een drukte van jewelste. Slechts een fractie van een seconde gingen ze in een perfecte compositie op de tak zitten: wat een zalig gevoel om net op dat moment te kunnen afdrukken! Alle puzzelstukjes vielen samen en na deze ochtend is mijn passie voor natuurfotografie werkelijk geëxplodeerd. Meer dan ooit besefte ik dat vroeg opstaan écht wel loont en dat die ‘snooze-button’ best voorbehouden wordt voor niet-fotografiedagen .”
“Ik houd enorm van noordelijke gebieden omwille van de desolate, ruwe landschappen en de uitgestrektheid. Maar eigenlijk mag je me overal ter wereld ‘droppen’. Als het niet kan in een noordelijk gebied, dan liefst in een kleurrijk landschap. Of daar waar nog échte wildernis is.”
“Sneeuw doet het kind in mij losbarsten. Dan moét ik naar buiten. De wereld wordt dan zoveel stiller en mooier. Maar ook de eerste zonnige lentedag of een kleurrijke herfstdag dwingen me op pad te gaan. En water: ruige stranden en golven die inbeuken op de kliffen. Hemelsluizen die op uitbarsten staan maar nog net dat laatste zonlicht tonen. Het moment waarop je beseft: ik moet ‘nu’ afdrukken, want binnen een paar seconden is het schouwspel helemaal voorbij .“
Tip(s) van Sandy:
- Ga met een open blik het veld in. Laat je eens leiden door je gevoel en de inspiratie van het moment en misschien kom je wel naar huis met een foto waarvan je op voorhand nooit had gedacht die te zullen maken.
- En bovenal: geniet van dit gevoel.
Fotografie: Sandy Spaenhoven
Eén reactie
Sandy weet je te verrassen met haar blik en haar keuzes. Gevoel voor wat mooi en bijzonder is combineert Sandy met een uitstekende beheersing van techniek. Niet alleen kleur is haar handtekening, licht en alles weglaten wat er niet toe doet maken haar beelden een genot om naar te kijken. Zo ook in dit artikel. Ik ben blij Sandy te hebben ontmoet in Asturië.