HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Schaatsenrijders

schaatsenrijder
Schaatsenrijder. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Nu de herfst weer is begonnen en de winter in aantocht is, zijn er weer overal schaatsenrijders te zien. En nee, die schaatsen niet zoals echte schaatsers op ijs, maar ze ‘lopen’ op water. In vrijwel alle vijvers, meren en kanalen zie je ze nu in grote getale zitten. Soms alleen, maar vaak met grote groepen bij elkaar. En soms kom je er pas thuis achter dat je ze op de foto hebt gezet.

Laatst stond ik een groep schaatsenrijders te fotograferen. Er lag ook een prachtig gekleurd herfstblad in het water. Dus daar ook maar even een foto van genomen. Eenmaal thuisgekomen, verrassing! Het hele blad zat vol met schaatsenrijders. Helemaal niet gezien tijdens het wandelen en fotograferen. Zo zie je maar weer hoe goed sommige diersoorten zich kunnen camoufleren.

Als het lukt om dichtbij genoeg te komen (zonder nat te worden!) is het mooi om de beestjes op ooghoogte te fotograferen. Zo stap je als fotograaf in het leven van het diertje. Ga je als fotograaf voor het hierboven beschreven verrassingseffect, fotografeer ze dan met z’n allen op het blad, het liefst van bovenaf. Verder is het best bijzonder hoe deze beestjes kunnen ‘lopen’ op water. Ze blijven net staan op de oppervlakte. Dat is een mooi detail om op in te zoomen, het pootje dat op het water leunt en daarbij een kring veroorzaakt.

Schaatsenrijders vangen hun prooien met hun korte voorpoten. Ga als fotograaf eens een tijdje bij een groepje schaatsenrijders zitten en observeer de beestjes. Met wat geluk zie je een van de beestjes een prooi vangen en opeten. Een mooi moment om op in te zoomen. Een zoomlens (met macrofunctie) of macrolens is in dit geval wel handig. Tot slot loont het de moeite om de diertjes in een groep vast te leggen. Ze zitten soms bovenop elkaar gestapeld op een blad in het water. Dat levert mooie zoekplaatjes op. Want zie er dan nog maar eens uit te komen welke poot bij welk beestje hoort

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *