Menu

Onderdeel van Pixfactory

Scholeksters: kleurrijke herrieschoppers

Scholeksters, ook wel bonte piet genoemd. Fotograaf: Jan Dolfing

Scholeksters zijn kleurrijke herrieschoppers. Ze kunnen kabaal maken als de beste en het maakt niet uit of het nou overdag is of ’s avonds als het donker is. Scholeksters kunnen er wat van.

Scholeksters kun je op verschillende plekken tegenkomen. Een goede plek om de beestjes te spotten, zijn de Waddeneilanden. Maar ook binnen de bebouwde kom worden scholeksters steeds vaker waargenomen. Wel daalt het aantal scholeksters al een flink aantal jaren, onder andere door gebrek aan voedsel. Omdat ze zoveel kabaal maken, is het meestal niet moeilijk om ze te vinden. Ze op de foto krijgen daarentegen, kan nog wel een uitdaging zijn. De beestjes hebben nog wel eens de neiging ervandoor te gaan zodra je iets te dichtbij komt, of ze draaien zich van je af, zodat je alleen hun achterwerk op de foto krijgt. Terwijl je juist hun kopje met de oranje snavel wilt fotograferen. Kwestie van geduld hebben en afstand houden dus!

Omdat scholeksters behoorlijk schichtig kunnen zijn, is een telelens of camera met zoomfunctie aan te raden. Hierdoor kun je op voldoende afstand van het beestje blijven. Scholeksters zijn prachtige vogels om te fotograferen. Hun verenkleed is zwart wit. De buik en onderkant van de vleugels zijn wit, de bovenkant is zwart. Maar ook de oranjerode snavel valt goed op. Dat biedt dus al tal van mogelijkheden voor een mooie foto.

Let verder eens op het gedrag van het beestje. Je zult zien dat de scholekster veel op zoek is naar voedsel. Soms doet hij dit alleen en soms vind je ook groepen scholeksters bij elkaar. De kans dat je hem of haar een dikke worm uit de grond ziet trekken en op ziet peuzelen, is best groot als je rustig blijft zitten. Probeer ook eens een vliegende scholekster te vangen, zodat de onderkant van de veren mooi in beeld komt. En wie op de goede plek zit, kan misschien wel een groep scholeksters fotograferen, terwijl ze in één keer de lucht in gaan.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u