HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Scoringsdrift leidt tot struinverbod!

“Ik ben boos omdat een stel malloten in camopakken met hun scoringsdrift om herten te willen fotograferen het mij nu onmogelijk maken om op zoek te gaan naar korstmossen of op een zonnige winterdag heerlijk buiten de paden te struinen”

struinen

Struinen en stress

Op 1 januari 2016 gaat er op het Nationaal Park de Hoge Veluwe een zogenaamd struinverbod van kracht. Je mag dan niet langer van de paden af.

Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van het park legt in het NRC uit hoe het zo ver heeft kunnen komen: „ Een groeiend aantal bezoekers, een klein deel van de 550.000 die jaarlijks het park tegen betaling betreden, wil het genieten van de natuur bezegelen met een zelfgemaakte foto. De mensen komen uit de drukke stad naar hier en willen meteen een edelhert goed hebben gezien. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Bezoekers hebben hier altijd mogen struinen. Tot tien jaar geleden zagen wij daarvan geen effecten op de dieren. Maar de tijden zijn veranderd. Iedereen heeft tegenwoordig een camera en iedereen wil een unieke foto maken. Langzamerhand zien we dat door het gedrag van de mens het gedrag van de dieren verandert. Jachtopzichters signaleerden bezoekers die edelherten als bij een drijfjacht opjagen naar een pad waar andere bezoekers klaar staan om de dieren te fotograferen. Weer andere bezoekers hullen zich in camouflagekleding, verschuilen zich in het gras en schieten overeind als de dieren naderen. Tot stress van de dieren.”

Scoren of stressen? Welk belang telt het zwaarst? Fotograaf: Henri van Vliet

Onbegrip en geruchten

Veel natuurfotografen vinden deze vrijheidsbeperking erg jammer. Een enkeling begrijpt de beweegredenen van het parkbestuur niet of vraagt zich hardop af of het wel terecht is dat wij natuurfotografen schuldig zijn aan de stress onder de herten. Er heerst nogal wat onbegrip over het struinverbod en het is daarom tijd wat geruchten en misverstanden uit de wereld te helpen.

Ik besloot wat vragen voor te leggen aan de beheerders van het park. Henk Ruseler (Boswachter/ Marketing en Communicatie van het NP de Hoge Veluwe) was meteen bereid mee te werken aan een kort interview:

  Mag je straks nergens meer struinen? Mag je nergens meer van de paden af of zijn er gebieden waar dit wel mag? Gebieden misschien waar geen herten lopen en struinen geen kwaad kan?

Er zijn 2 gebieden aangewezen waar je van de paden af mag. Dit zijn de weide bij het Jachthuis en het stuifzandgebied de Pollen. Edelherten maken gebruik van het hele Park. Er zijn dus geen edelhert-vrije gebieden. Maar het zijn natuurlijk niet alleen de edelherten waar verstoring een rol speelt. Wat denk je bijvoorbeeld van broedende nachtzwaluw, leeuwerik en tapuit.

  Kan je een bekeuring verwachten wanneer je je naast de paden begeeft?

Ja. Het beleid van het Park is dat er handhavend wordt opgetreden. Dat betekent dat de regel is dat er bij een overtreding wordt beboet. Echter, het blijft mensenwerk en de individuele toezichthouder bepaalt, afhankelijk van de situatie, of er een boete wordt uitgeschreven of gewaarschuwd.

  Wat doet het park om de zichtbaarheid van de herten te vergroten en wat is uw mening over het struinbeleid in andere grote wildparken als Jægersborg?

Wij blijven onze wildweiden en akkers in goede conditie houden zodat dieren daar voedsel kunnen vinden en zichtbaar zijn voor de bezoekers. Bij de meeste wildweiden en akkers zijn ook wildobservatieplaatsen aanwezig. Wij blijven streven naar een zo natuurlijk mogelijk gedrag van onze dieren, dit heeft dan ook positieve effecten op de wildzichtbaarheid.
Wij hebben binnen een gebied van ruim 5000 ha grofwild lopen, maar ik zie ons niet als wildpark. De vergelijking met Jægersborg Dyrehave gaat naar mijn idee niet op en ik ben niet bekend met hun huidige struinbeleid.

  Welke andere (minder succesvolle) maatregelen heeft u getroffen, anders dan het struinverbod, om er voor te zorgen dat de edelherten zich meer op hun gemak voelen?

Ik wil niet zeggen dat andere maatregelen niet succesvol zijn geweest. Het was misschien een wegstrepen van verschillende verstorende factoren die bij elkaar toch nog niet het gewenste resultaat opleverden. Zaken die wij hebben aangepast zijn onder andere het jagen op minder dagen per jaar en het clusteren van beheer- en inventarisatiewerkzaamheden.

  In de pers worden fotografen genoemd die ware drijfjachten houden en de dieren opschrikken door zich midden in het bos op te houden. Zou betere voorlichting aan deze groep hobbyfotografen niet kunnen leiden tot ander gedrag?

Nee, ik denk dat de categorie fotografen (het zijn er slechts enkele) die met dit soort acties een dier op de foto willen krijgen hun gedrag niet veranderen door betere voorlichting. Ze gebruiken de verstoring willens en wetens juist om hun plaat te schieten.

  U gaat veel rustgebieden opheffen en wandelmogelijkheden uitbreiden, zorgt dat niet ook voor onrust onder de dieren?

Uiteraard zijn er vele factoren die onrust onder dieren veroorzaken. Maar na het instellen van het struinverbod ontstaan er veel rustige gebieden vanwege een toch nog steeds extensief padenstelsel.

  Er bestaat straks wel een mogelijkheid samen met een boswachter te gaan struinen? Geven deze betaalde wandeltochten ‘weg van de alledaagse routes’ niet een verkeerd signaal af?

Nee. Om de rust onder dieren te waarborgen weet de boswachter van het Park als geen ander op welke plekken hij wel en waar hij niet van de gebaande paden af kan gaan. En de wandeltochten met de boswachter of natuurgids worden natuurlijk niet dagelijks georganiseerd. Bij vrij struinen zoals in het verleden, gebeurde dit wel dagelijks en op verschillende plekken in het Park.

  Als de maatregel geen succes heeft, wordt deze dan teruggedraaid en mag men dan straks weer struinen?

Alle beleid van het Park, of het nu gaat om de jacht, houtoogst of de wildzichtbaarheid, wordt continu beoordeeld en waar mogelijk herzien. Mocht deze regel niet het gewenste resultaat opleveren en er zijn aanwijzingen dat hij zelfs helemaal geen effect oplevert, dan kijken we dan wat te doen. Daarbij is leidend: denkt het Park dat dit de beste oplossing is voor de flora en fauna in het Park?

Voor het fotograferen van wild levert het struinen trouwens zelden mooie foto's op. Heupvurend door de bossen rennen jaagt het wild voor je uit, je zal hooguit wat hertenkonten kunnen kieken. Beter is het toch vanaf de paden te fotograferen. Je maakt dan doorgaans veel minder geluid tijdens het lopen waardoor je kansen toenemen.
Voor het fotograferen van wild levert het struinen trouwens zelden mooie foto’s op. Heupvurend door de bossen rennen jaagt het wild voor je uit, je zal hooguit wat hertenkonten kunnen kieken.
Beter is het toch vanaf de paden te fotograferen. Je maakt dan doorgaans veel minder geluid tijdens het lopen waardoor je kansen toenemen. Fotograaf: Henri van Vliet

Deel dit artikel


18
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door roel pannekoek op 5 januari 2016 om 10:08

  Uitgebreide reacties met veel ‘zijpaden’, maar is het gewoon niet zo dat een hert het meteen op een lopen zet bij de ontmoeting met een struinend persoon, omdat het beest geen onderscheid weet te maken tussen een 600 mm lens en een dubbelloops jachtgeweer?

 2. Knuppel in het (Hoenderhok), Park.

  Ik ben wel een voorstander om de boel eens wat op te schudden, ik hou daarvan, om gebeurtenissen scherp te beoordelen en van commentaar te voorzien.
  Even een korte reactie op het struinen, wat dus nu is verboden.
  JV, zegt dat vanaf het pad ‘wereld’ platen gemaakt kunnen worden. Dat zal best maar als elke fotograaf eerlijk is, is deze heus weleens in zijn fotograaf bestaan van het pad af geweest. Jij dus ook of je bent een hele brave borst. En een teken beet kan je overal oplopen, zelf in je eigen tuin.
  Of men is in Kopenhagen (natuurpark) geweest waar je inderdaad van het pad af mag. En wereld platen kan maken.
  Kopieer het beleid van het park in Kopenhagen hier in het park de HV en je bent van alle negatieve reacties af.
  Citaat “Die oeverloze kritiek begrijp ik niet. Ben je het er niet mee eens prima, maar blijf dan weg”. Dit is de weg van de minste weerstand. Als er zaken zijn die je anders graag wilt zien, moet je niet wegblijven maar juist komen en kenbaar maken, en ja vooral via social media.! Een eenling die een nieuwe CAO afdwingt maakt weinig kans, een veelvoud daarvan juist wel. Dit gaat dan meestal via de Vakbond. Prima.
  Citaat ” De naar mijn idee kleine groep die het stelselmatig oneens is met elk besluit van het Park zou ook eens naar andere gebieden moeten kijken”. Volgens mij ook niet helemaal juist, als je alle tot nu toe de geplaatste commentaren leest, en dit zijn er echt heel veel. Zou men beter moeten weten.
  En waarom al die zogenaamde negatieve reacties, wie heeft deze commotie veroorzaakt, juist het park zelf en niemand anders, dus wie de bal kaast kan hem terug verwachten.
  En ja Jan je hebt gelijk het park, en dus de beleidmakers en consorten zijn hautain. Helaas.
  Recent kennis gemaakt met het Deelerwoud, dit gebied is 3 weken dicht, (tijdens de bronst), maar daarna of daarvoor kan je volop genieten van de herfstkleuren.
  Vandaag hoorde ik van een vooraanstaand persoon in de zorg, dat zijn dochter, werkt bij gemeente Ede in een hoge functie, kreeg in haar (kerst) pakket, ree-, zwijn-, hertenbiefstuk afkomstig van het park. Is dit om de plaatselijke en provinciale politiek te beïnvloeden. Om zo het stukje bos in te lijven van de Otterlose bevolking.
  Jan wees eerlijk, je boek presentatie en hand in hand met Van Voorst tot Voorst was puur publiciteit gericht, om zo de gedrukte oplage kwijt te raken.
  Maar dat gebaar kan ook averechts werken.
  Ik gun je dat je boek prima verkoopt, want er zat toch een kleine verwijzing in je reactie naar je boek in de hoop dat ook dit weer wat aandacht oplevert om de verkoop zo te stimuleren.
  Veel foto plezier.

 3. Los van het feit dat ik het soorten scoren jagen verafschuw .en de Hv te ver weg zijn er de entree te hoog vind heb ik alle begrip voor het besluit. daar had van mij nog inbeslagname van alle aangetroffen fotoapparatuur bij mogen zitten, zo dat de zich natuur fotograaf noemende foto idioot voorlopig is uit gefotografeerd . de uitrusting kan dan bij opbod worden verkocht aan de meest biedende en het geld kan naar de natuur/vogelbescherming

 4. Door Zenno op 4 januari 2016 om 09:26

  Ik stoor me aan mensen die”platen” maken ipv foto’s,tegenwoordig is er een nieuw ras bij “platografen”

  Niet struinen is een goed voorbeeld voor meer gebieden ect…..

  Zenno

 5. Niet struinen graag!

  Ik geef en deel graag mijn visie op het struinverbod. Niet voor de eerste keer. Direct na de bekendmaking heb ik zowel in de Stentor en de Telegraaf, maar ook in verschillende radio uitzendingen er iets over gezegd. Om maar met de deur in huis te vallen, ik ben absoluut VOOR het struinverbod. Dat ben ik al jaren om de simpele reden dat ik het geen slim idee vind om van het pad te gaan. Daar kom ik zo direct op terug.

  In dit kader vind ik het heel bijzonder dat de HV altijd de wind van voren krijgt. Ze doen het kennelijk nooit goed, té veel dit, té weinig dat, enfin vul zelf maar in. Die oeverloze kritiek begrijp ik niet. Ben je het er niet mee eens prima, maar blijf dan weg. Niemand verplicht je naar de HV te gaan. De naar mijn idee kleine groep die het stelselmatig oneens is met elk besluit van het Park zou ook eens naar andere gebieden moeten kijken. Ik ben al jarenlang groot liefhebber van het Kroondomein het Loo, met als belangrijke reden dat het voor mij logistiek dichterbij is dan het Park. Helaas gaat dit prachtige gebied precies op het moment dat de natuur zich van zijn mooiste kant laat zien dicht. Tijdens de bronsttijd en de fraaie bladverkleuring periode gaat een slordige 5.000 ha. hermetisch op slot. Het NP Park de Hoge Veluwe doet juist dan wel alle moeite om iedereen – zonder uitzondering van status – de edelherten bronst van dichtbij mee te laten maken. Ondanks de soms 300 fotografen/liefhebbers sta ik daar ook tussen en geniet nog steeds van wat ik zie en hoor. Is dit niet je ding, wegblijven! Begrijp me goed, ik ben liever alleen, maar vanwege de enorme populariteit van natuurfotografie is dat een utopie. Jammer, maar de wereld is nog steeds van iedereen!

  De reden om te struinen begrijp ik al jaren niet. Buiten dat je een verhoogde kans op de ziekte van Lyme loopt is de kans op het zien van wild een stuk kleiner. Je maakt meer geluid door de velen takken die je vertrapt. Ik ben er ook van overtuigd dat wanneer iedereen op het pad blijft de zichtbaarheid van het wild op den duur toeneemt. Het wild went snel aan een veranderende situatie en voelt zich veilig in het struweel. Dat het Park de fotografen de ‘schuld’ geeft van teveel verstoring trek ik zelf in twijfel. Vind ik ook niet zo spannend en is wellicht wat onhandig geformuleerd. En nee, dat heeft niets met broodheer van doen. Iedereen zou moeten weten dat het beroep natuurfotograaf niet meer bestaat. Niet meer in de vorm die er ooit was. En of ik nu wel of niet mijn boek presenteer, wel of niet een expositie inricht waar veel mensen van genieten, dat heeft niets te maken met het struinverbod. Als ik het oneens ben met het park laat ik dat als eerste weten, niet via de media of te makkelijk via sociale media. Ik probeer dat rechtstreeks duidelijk te maken. Zo zijn de openingstijden (ochtend) voor mij al jarenlang een doorn in het oog. Vind ik de houding van de ‘veldwachters’ en sommigen portiers veel te hautain en niet meer van deze tijd. Neemt niet weg dat ik nog steeds graag rondstruin in het park, maar dan vooral op de paden en plekken waar het nog steeds toegestaan is zoals op de zandverstuiving. Dat je ook vanaf het pad ‘wereld’ foto’s kunt maken bewijs ik met het boek Witte Veluwe. De expositie (binnen en buiten) is nu te zien in het Park!

  Geniet ook in 2016 met respect van de natuur en geef je college fotograaf de ruimte.
  Jan Vermeer

 6. Beste Natuur (fotografen).
  Er zijn al heel veel artikelen geschreven en geplaatst over het beleid van het Park de Hoge Veluwe.
  Van drie personen mis ik hun bijdrage, te weten Ruben Smit (R.S.)Wim Weenink (W.W.), Jan Vermeer. (J.V.)
  De reden kan zijn; ik neem daar geen deel aan, onzin artikelen, iedereen heeft wel een mening. etc.,
  Of, en ik denk het laatste, ik val mijn broodheer niet af. Dat kost mij mijn rondjes rijden in mijn VW bus(R.S.), door het park. Mijn platen die ik nu mag maken in het park worden gebruikt voor vele doeleinden. (W.W.) Mijn boek mag ik presenteren in het park (J.V.), en dan ga ik het beleid zeker niet afkeuren.
  Wat ook opvallend is, is het artikel van Geurt Besselink in de Gelderlander , dit wordt nergens geciteerd. En dus misschien mond dood gemaakt.
  Nu naar het interview van Henri, je weet nooit helemaal de reden van het interview, (wit voetje halen)?, in de gunst komen van? Zeg het maar.
  Overigens zijn de antwoorden door een menselijk persoon ingesproken (van Voorst tot Voorst), op een cd rom en door zijn koorknaapje ( Henk Ruseler) afgedraaid.
  Het gehoorde is eigenlijk niet zo inhoudsloos als het kulverhaal gehouden door de boswachter H.R., op de openavond van de vereniging natuurfotografen Apeldoorn van een jaar of twee geleden.
  Waarom moest het park, met een al zo groot gebied, ruim genoeg voor het ‘wild’, het stukje bos van de Otterlose bevolking erbij hebben, en dit werd tot aan de Hoge Raad uitgevochten, met al gevolg, het kindje heeft zijn zin gekregen. Wat een zielige vertoning.
  Beleid weg met rasters een vrije wild baan, bij Oud Reemst een overgang voor het wild gemaakt. Maar het park sputterde zo lang mogelijk tegen, de reden, onze geld in het laatje brengende hertjes lopen dan zomaar het park uit. Nee wij willen eerst een camera bij het wild ecoduct om bla bla bla…. weer z’n zielige vertoning. Kabels werden aangelegd, van de camera naar slot Hubertus. De kosten hiervan werden in de entree prijs verwerkt.
  Wat echt plaatsvond en mij deed besluiten om er niet meer te komen was, tijdens de bronsttijd. Ik nam iemand mee, die nog nooit van zijn leven een hert of zwijn had gezien. Geobsedeerd keek die iemand naar het ‘wild’, liet hem rustig genieten. Tegen sluitingstijd, ik zag op mijn horloge dat het tegen achtten liep, besloot ik richting de uitgang te rijden. Ineens ontdekte ik in mijn blikveld rechts een paar wilde zwijnen, stopte en wees ernaar, waarop de ochs en gaaf zeg, wouw, nu zie ik voor het eerst een wild zwijn door die iemand vol enthousiasme me toe roepen. Inmiddels was het 4 a 5 minuten over 20:00 uur. Plotseling een tik op de autoruit, verschrikt keek ik, daar stond de man in het groen zijn machtsgevoel met de hoogste lust te bevredigen. En sprak wilt u maken dat u direct naar de uitgang gaat. Gedaan om nooit meer naar de ingang te komen.
  Beste echte natuur fotografen, laat je creativiteit eens werken en zoek de veel mooiere plekken in Nederland of daarbuiten op.
  Veel fotoplezier.

 7. Bedankt voor het interview, Henri. Alleen wat een vage antwoorden. Daar wordt je niet veel wijzer van. Gelukkig weet de boswachter wel waar je wel en niet kan verstoren. Voor mij heeft het Park afgedaan. Kom er nog maar weinig. 15 euro entree vind ik ook teveel. Je kunt net zo goed naar Planken Wambuis of de Veluwezoom gaan. Daar zit net zoveel wild.

  1. word je dus zonder t (oeps)

 8. Door Bertus Kelderman op 31 december 2015 om 19:41

  Toen ik de verhalen hoorde over afgelopen zomer over dit voorval, het zgn. ‘struinverbod’ die per 1 januari in zou treden, had ik mijn bedenkingen en moest even heel serieus achter mijn oren krabben! Zijn struiners dan ook de werkelijke reden van stress die veroorzaakt wordt hierdoor vroeg ik me af?
  Stel je voor: men struint (zgn.) door het leefgebied van (rood) wild in dit geval. Dat zou stress veroorzaken…zegt men? Ik heb daarin mijn twijfels. Roodwild m.n. heeft al een formidabele reukvermogen, laat staan gezichtsvermogen en gehoor. Het minst of geringst wat niet pluis is, wordt opgemerkt. Zij zien ons in 1e instantie eerst, eer wij hun in de gaten hebben! Dit is mogelijk al vanaf enkele honderden meters! Vervolgens trekken ze de dekking door (of daginstand) en men heeft nooit geweten dat ze er waren. Dit is dan een praktijk voorbeeld wat zeker mogelijk is en waar verstoring niet aan de orde is. Ze zijn echt niet gek hoor. Te gaan struinen, wat ik absoluut niet afkeur, heeft zeker een grotere vorm van natuurbelevingswaarde en spanningsfactor . Het kriebelt dan, die ‘binnengevoel’ van de mens! Hetzelfde als de jager die bersend tewerk gaat. Ik weet dat, want ik heb dat zelf ook ervaren vroeger en Ik zie dat ook in mijn dagelijks leven en ik ervaar dat van heel dichtbij en kan die beleving hiermee heel goed begrijpen.
  Ook wij hebben de plicht en besef te weten dat het wild gerespecteerd moet worden en dienen dat dan ook met respect te benaderen. Elk (wild) fotograaf heeft een gedragscode mag ik hopen en dient daar dan ook te handelen en deze handhaven. Respect voor het wild en leefgebied. Kortom de natuur in haar algemeen gezien.
  Een handjevol fotografen (want dat is mijn overtuiging) kan nimmer de veroorzaker zijn van zoveel stress binnen een leefgebied. Ook van belang zijn de gedragingen van de persoon in kwestie zelf. Je kunt nooit te voorzichtig zijn en negen van de tien keer heb je misgeschoten. Het is niet altijd prijs, dat vooropgesteld en zou ook de belevingswaarde teniet doen. Er moet nu eenmaal spanning zijn. De adrenaline mag op zijn tijd dan rijkelijk vloeien. Ik struin (toevallig) in een gebied van 1100 hectare waar ik volledig ontheffing heb, te voet maar ook met mijn voertuig. Negen van de tien keer komt men weinig tegen maar er is wild in overvloed getuige de sporen. Natuurlijk heb ik geluk maar dan niet bersend maar op de aanzit in camouflage. Stilzitten en wachten levert (voor mij althans) nog altijd de beste resultaten op als ik verzekerd wil zijn van goede opnamen.
  De rijen fotografen aan de Wildbaanweg tijdens de bronst binnen de HV doen feitelijk hetzelfde, alleen iedereen triggert op hetzelfde stuk wild. Daar heerst n.m.m. een mindere vorm van spanning omdat men nu eenmaal weet dat het wild komt…..totdat de appeltjeseters weer gevlogen zijn. Als ik struin binnen een gebied vandaag dan is de kans grote dat het er morgen ook weer loopt, bewijze van. Daar ervaar ik dan totaal geen stress gevoelsmatig gezien en getuige de waarnemingen.
  Aanzitten heeft daarom een hogere spanningsfactor is mijn mening maar nogmaals, een ieder zijn meug. Nadeel is nu echter dat dit ter ziele is binnen het park per 1 januari maar of dat allemaal komt door het ingevoerde struinverbod, daarin heb ik mijn twijfels.
  In het buitenland, daar struin ik al jaren binnen een roodwildrevier en merk dan ook totaal niets van enig stress bij de herten!

 9. Jammer dat bepaalde mensen niet een maat weten in hun hobby.
  Wandt hobby is het toch vooral en grof geld valt er toch niet mee te verdienen.
  Waarom bieden organisaties niet de mogelijkheid om eventueel tegen betaling vanuit een hut samen met een gids te fotograferen.
  Van de nood een deugt maken zullen we maar Zeggen.
  Groet, Arie Griffioen

  1. @Arie: eens

   Tja. Het effect van de selfie-maatschappij. Dat is natuurlijk helemaal geweldig: met behulp van een selfie-stick een selfie met een edelhert. Ik begrijp de reactie wel van HV en dhr Leidekker. Sneu voor de integere natuurfotograaf, die het welzijn van de dieren wel belangrijk vindt.

 10. Door Joeri Beekhuizen op 31 december 2015 om 13:42

  Dat je niet meer van de paden mag vind ik helemaal niet gek,mensen verstoren het wild en jaagt het op.Wij hebben het ook misschien wel zelf gedaan.Zoals het verhaal met het hubertus hert,mensen maken met het hert een selfie dat kan ook niet wat mij betreft.Blijft tog ook een wild dier wat de viksende wondeningen kan veroorzaken.Hoe dan ook ik koop tog een jaar kaart weer op het park.

 11. Door Astrid op 31 december 2015 om 12:56

  Het zal vast niet het enige probleem zijn maar dat een aantal fotograferen scoringsdrift hebben is een feit. Het voeren van vossen om een mooie plaat te schieten. Deze vossen vertonen ondertussen schrijnend idioot gedrag. Met 100 auto’s bij een veld met uilen, hoezo verstoring?! Het voeren van edelherten en dan met 200 man op de wildbaan dezelfde snelle foto scoren. Allemaal niet mijn ding. Jammer voor de foto grafen die wel het geduld hebben om te wachten en al dan een mooie plaat te maken.

 12. Door Rob van't Zelfde op 31 december 2015 om 12:16

  Henri, mooi verhaal echter de reden ligt echter iets anders dan wordt geschetst. Bijna al het afschot op Roodwild en Moeflons
  op de Hoge Veluwe gebeurd via de bersjacht, het naar het wild toe sluipen en dan afschieten. Op zich een mooie jachtmethode
  Maar wel verstoring gevoelig. Dan komt er ook nog een andere zaak aan de orde het zogeheten stangen zoeken wat in het voorjaar veel gedaan wordt en veel stress oplevert voor de herten. Uiteraard wil de parkdirectie de hertenstangen zelf houden en niet laten wegnemen door stangenzoekers. Jaren lang struinde ik ook door het park en kwam zelden mensen tegen op de uitgestrekte vlakten. Kortom de parkleiding heeft een zondebok gevonden voor dit onzin verhaal en drijft zoals altijd hun arrogante zin door.

 13. Door Erik Spaan op 31 december 2015 om 11:04

  Goed achtergrond verhaal met antwoorden van de bekende boswachter. Met verbijstering gelezen dat er “fotografen” – of beter gezegd eikels met een camera – zijn die herten opdrijven vanuit rustgebieden om te kunnen knippen. Heeft mijns inziens niets met fotografie van doen, het is scoren met herten kiekjes…

  Wandelen in de Deelse was of voorzichtig in de veldjes met mosjes (ook erg fraai om te fotograferen) en als het zo uitkomt een keer van het pad af om een iets andere route te kiezen (en toevallig een keer een ree of zwijn tegenkomen wat echte beleving is). Wel jammer dat dat niet meer kan.

 14. Gaat lekker allemaal.
  Snap het ook allemaal niet meer. Zoveel natuur om je heen. En ja soms zijn het maar eenden en geen uilen of andere bijzondere soorten.

  Maar die kan je ook mooi vastleggen hoor !!
  Ik zelf geniet van mijn rondjes door de polder. Heerlijk alleen en maar kijken wat ik tegen kom.

 15. Door Mark van Veldhuizen op 31 december 2015 om 09:13

  Ik vind het goed dat je dit zo duidelijk in een stukje samenvat beschrijft Henri. Zulke duidelijke antwoorden had ik nog niet bij elkaar gezien. Jammer dat de ‘natuurfotograaf’ in het algemeen hier zo slecht uit de bus komt. Bij het lezen van de aanhef van het stukje dacht ik ook direct aan de velduilen bij Noordeinde. Helaas ook een goed voorbeeld van hoe natuurfotografen hun eigen belang ver voor dat van de natuur stellen. Dit gedrag zal alleen maar toenemen met het groeiende aantal natuurfotografen. Dat meegewogen heb ik alle begrip voor de beleidslijn van de Hoge Veluwe.

  Gr Mark.

  ps: Durf jij je mening hierover ook direct te geven Henri?

 16. Spijtig zaak maar goed voor de natuur. De Benelux is te klein voor de explosieve groei in het aantal natuurfotografen. Kijk wat er recent bij de Velduilen in Zevenhuizen is gebeurd en de maatregelen die daar zijn genomen. Henri, ik vermoed dat we, samen met vele anderen, natuurfotografie reeds jarenlang in ons hart dragen en ik betreur deze maatregelen voor overtuigde natuurfotografen want het beperkt enorm de zo al schaarse foto-opportuniteiten. De recente boom in natuurfotografen land wordt echter ook gekenmerkt door een intrede aan cowboys die op korte tijd zoveel mogelijk soorten willen scoren. Binnen afzienbare tijd wordt de nieuwe ‘hobby’ ingeruild voor een volgende bevlieging en wordt het peperduur materiaal op zolder gestald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *