Menu

Onderdeel van Pixfactory

Scottish Isle of Skye: 10 places to be for landscape photography

Graag neem ik je mee naar mooie fotoplekjes op Isle of Skye in Schotland, een snoepwinkel voor landschapsfotografen. Want ondanks dat er in Nederland veel mooie landschappen zijn, is fotograferen in Noord Europa van een totaal andere orde. De ruigheid, de bergen, de vegetatie en de specifieke en intense kleuren hiervan, het snel stromend water en het unieke licht wakkeren bij veel fotografen de wens aan hier ook eens met de camera aan het werk te gaan.
Schotland Isle of Skye, Quiraing
Quiraing: een ruig en grillig landschap. De film 'Lord of the rings' zou hier opgenomen kunnen zijn. Fotograaf: Jody Zweserijn

Schotland is op zichzelf al prachtig door zijn Glens, Lochs, Bens en Moors. Maar naast het vasteland liggen ook nog eens meer dan 790 eilanden. Isle of Skye is hier één van. Locaties op dit eiland waar ik je wat over ga vertellen zijn: Eilean Donan Castle, Elgol, Fairy pools, Lealt falls, Kilt rock & Mealt falls, Neist point, Old man of Storr, Quiraing, Sligachan Bridge en Sligachan River. Al deze plekken vind je hieronder terug op de landkaart.

Klik op het icoontje linksboven en er verschijnt een genummerde legenda in de kaart.

1. Terug naar ridders en Vikingen

Vlak voordat je het eiland Skye oprijdt (of vlak nadat je het eiland afgereden bent) ligt het Eilean Donar Castle. Dit is een bouwwerk op het eiland Donar dat zijn eerste vormen kreeg in de 13de eeuw, een tijd dat bewoners zich moesten verdedigen tegen Vikingaanvallen. Tijdens de Jacobitische opstand in de 17de en 18de eeuw heeft het kasteel zwaar te lijden gehad onder de gevechten en veranderde het in de twee eeuwen hierna in een ruïne. Vanaf 1911 tot 1932 is het kasteel herbouwd tot zijn huidige vorm.
Het is mooi het kasteel zowel bij zonsopkomst als zonsondergang te fotograferen.

Schotland Isle of Skye, Eilean Donar Castle
Het Eilean Donar Castle bestaat al vanaf de 13de eeuw. Fotograaf: Jody Zweserijn

2. Een schiereiland met uitzicht

Elgol is een dorpje aan het strand met een klein haventje op een schiereiland in het zuiden van Isle of Skye. Het kijkt uit op de machtige Cuilin heuvels en is door de ligging aan de westkust een ideale locatie voor een zonsondergang. Er is een strand, een pier, een haven met vissersboten, een baai en een rivier. Genoeg onderwerpen om te fotograferen. Zorg dat je er bent als het vloed wordt. Dan verdwijnen veel elementen onderwater en kun je meer rustige composities maken.

Schotland Isle of Skye, elgol
Bij vloed verdwijnt veel onderwater. Door het geringe aantal elementen wordt de compositie rustiger. Fotograaf: Jody Zweserijn

3. Betovert water

Aan de voet van de Black Cuillins vind je de Fairy Pools. Omdat het water kristalhelder is kleuren de poeltjes onder aan de watervalletjes azuurblauw. De poeltjes en watervalletjes zijn te vinden langs een 2,4 kilometer lange trail. Wel is het vaak druk langs deze route en wordt er soms in de poeltjes gezwommen. Maar goed, als je met (extra) lange sluitertijden gaat werken dan zijn deze ongewenste figuranten vaak snel verdwenen.

Schotland Isle of Skye, Fairy pools
Op de trail langs de Fairy Pools kom je ogen tekort. Fotograaf: Jody Zweserijn

4. Water naar de zee dragen

Loch Mealt voert haar overtollige water af via de 60 meter hoge waterval Mealt, die het zo recht in The Sound of Raasay plenst. Achter de Mealt falls in noordelijke richting zie je Kilt Rock. Deze is zo genoemd omdat de verticale basalten kolommen aan de kustlijn het patroon lijken te vormen van de plooien van een kilt (Schotse rok).

Schotland Isle of Skye, Mealt Falls & Kilt Rock
Soms waait het hier zo hard dat het water de bodem niet bereikt. Fotograaf: Jody Zweserijn

5. Verstoppertje

Vlakbij Mealt falls vind je Lealt falls. Deze waterval is verborgen in een kloof en vanaf boven niet waar te nemen. Hij wordt gezien als één van de mooiste watervallen van de UK. Op zich is de waterval relatief makkelijk te bereiken, maar je moet het wel even weten. En je moet zeker 120 meter afdalen via een enigszins glibberig pad. Op 1/3 van de afdaling vind je een uitzicht op een ruïne, kliffen en de zee waar ook hele mooie beelden te schieten zijn.

Schotland Isle of Skye, Lealt Falls
Eén van de mooiste watervallen van de UK. Zelf heb ik te weinig vergelijkingsmateriaal om te beoordelen of het écht de mooiste is. Fotograaf: Jody Zweserijn

6. Baken voor nood

Op de meest westelijke punt van Isle of Skye vind je een landtong met daarop de vuurtoren Neist Point. De plek is bereikbaar via een akelig smal en eindeloos lang weggetje. Gelukkig kom je onderweg meer schapen tegen dan tegenliggers. Zij het dat die schapen zelfmoordneigingen hebben door plotseling voor je auto te springen. De kust in de omgeving van de vuurtoren heeft prachtige kliffen en inhammen, dus naast de landtong met daarop de vuurtoren is hier nog veel meer te fotograferen. Gezien de westelijke ligging is de tijd rond zonsondergang een mooi moment om hier te fotograferen.

Schotland Isle of Skye, Neist Point
De vuurtoren is van twee zijden te benaderen. Helaas kun je maar op één plek tegelijk zijn…. Fotograaf: Jody Zweserijn

7. De meest belopen wandeling

The Storr is een berggebied in het noorden van Isle of Skye en staat bekend om een verzameling vreemd gevormde rotsen, waaronder een rechtopstaande die ‘The old man’ heet. De afstand om tot achter deze rotsformatie te komen bij een uitzichtpunt is circa 3,8 kilometer en ongeveer drie kwartier tot een uur lopen. Het zijn wel voornamelijk stijgmeters. Omdat de locatie aan de oostkust ligt is het vooral rond zonsopkomst interessant om hier te fotograferen. Bij bewolkt weer kun je de hele dag wel bezig blijven. De totale lengte van de rondwandeling door The Storr is 7 kilometer en daarom een hele populaire wandeling waar veel wandelaars op af komen.

Schotland Isle of Skye, The Storr
Een zeer bekend beeld, maar wel erg leuk om 2 uur vóór zonsopkomst met een hoofdlampje naar boven te wandelen en daar af te wachten wat er komen gaat. Fotograaf: Jody Zweserijn

8. Middle-earth

Als ik het over ‘Lord of the rings’ heb, hoop ik dat je direct aan de fantasy filmserie denkt en niet aan dat rare mannetje dat vogelnestjes in de turnringen maakt. Hoewel in de film ook ook veel rare mannetjes voorkomen…. afijn. Ik heb het over Quiraing. Dit gebied ligt in de noordelijke punt van Skye. Golvende groene bergen, ruige hoge kliffen, uitgestrekte plateaus en scherpe rotsformaties zijn de kenmerken van dit stukje Skye. Naast dat je hier geweldige landschappen kunt fotograferen, is er ook een rondwandeling van 6,5 kilometer met geweldige uitzichten te maken.

Schotland Isle of Skye
Elk moment zijn de kleuren anders. Het is daarom zeer de moeite waard meerdere keren naar dit gebied te gaan. Fotograaf: Jody Zweserijn

9. Bridge over troubled waters

Aan de weg A87 en bij het Sligachan hotel ligt een prachtige oude brug over rivier Sligachan met mooie bergen op de achtergrond.

Schotland Isle of Skye, Sligachan brug
De brug zelf is prachtig. Het is even mikken het hotel en de ladingen toeristen buiten beeld te houden. O ja, en dat er water door de rivier stroomt is fotografisch ook wel prettig. Tijdens droge perioden is dit er nauwelijks. Fotograaf: Jody Zweserijn

10. Veel beekjes maken een groot water

Ben je toch bij de rivier Sligachan voor de brug, dan is het ook beslist de moeite waard al fotograferend een stukje langs de rivier te wandelen.

Schotland Isle of Skye, Sligachan rivier
De rivier kronkelt mooi, dus je hebt telkens een ander uitzicht in beeld. Fotograaf: Jody Zweserijn

Hoe kom je op Isle of Skye

Nu je kennis gemaakt hebt met al die prachtige fotolocaties, ben je natuurlijk benieuwd hoe je op Isle of Skye kunt komen. Het meest makkelijk is naar Schotland vliegen en te landen op bijvoorbeeld de luchthaven van Iverness, Glasgow of Edinbourgh. Daar huur je vervolgens auto. Iverness ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Skye. Land je in Glasgow, dan moet je een kleine 5 uur rijden, maar dan kom je wel door geweldig mooie natuurgebieden zoals Loch Lomond en Glencoe. Edinbourgh daar in tegen is een enorme leuke en fotogenieke stad waar het de moeite waard is een paar dagen te blijven. Vanaf hier is het ook ongeveer 5 uur rijden naar Skye.

Waar kun je het beste verblijven

Er zijn allerlei verblijfmogelijkheden op Isle of Skye. Je kunt in een hotel logeren of een vakantiewoning huren. Ga je specifiek voor het fotograferen dan is bijvoorbeeld het stadje Portree door de centrale ligging een hele gunstige uitvalsbasis. Het huren van een vakantiewoning heeft als voordeel dat je (voor een deel) voor je eigen eten kunt zorgen en niet telkens afhankelijk bent van openingstijden van een restaurant. Zo kun je voor dag en dauw op stap gaan en zo laat terugkomen als je wilt.

 

26 reacties

 1. Prachtige foto’s Jody, wat een mooi landschap. Volgende week ga ik ook naar dit gebied dus je tips zijn voor ons heel waardevol. Nu maar hopen dat het weer goed blijft en de KLM niet staakt en de foto’s ook deze kwaliteit benaderen.

  M.v.g. Ben Aalders

 2. Dit zijn inderdaad de erg mooie foto plekken en makkelijk bereikbaar.

  Zelf zijn we ook nog op het onbekende brothers Point geweest (zie foto’s hieronder)
  https://flic.kr/s/aHsmDEaRAW

  Amper parkeerplaats maar je bent er wel helemaal alleen!

  Dit ligt tussen waterval bij foto 4 en old man stor zeker de moeite waard!

 3. Mooi Jody! Het stukje met plezier gelezen en de mooie fotografie bewonderd. En die soortgelijke plaatjes, tja, bij ons in de omgeving zijn er ook tal van fotografen die dezelfde locatie opzoeken om hetzelfde plaatje te schieten van hoe mooi de betuwe is 🙂 En weet je wat ik zo leuk vind aan dit stukje, wij, als echte Griekenlandfans, moeten onze vakantie’s aan gaan passen aan landen waar de zon niet zo fel schijnt aangezien vrouwlief na een niertransplantatie niet meer in de zon mag. En kom je uit op Scandinavië of de UK en is Schotland plots heel interessant. Heb er al veel op gegoogeld tot ik dit stukje las en zag en nu helemaal om ben. En dan ff een vraagje zomaar tussendoor, zijn er daar ook stadjes met leuke winkeltjes 🙂 Kan de vrouw een beetje shoppen en kan ik eens een fotootje maken die nergens tussen die drie triljoen foto’s te vinden is. Want die fotogenieke locaties, dat zal me een worst zijn want dan kan ik net zo goed thuis blijven, die hebben wij ook hier. Je laat een stukje schoonheid zien van een prachtig land en het is aan ieder of tie het wel of niet fotografeert, Dank je wel! Groet Kees

  1. Wij hebben 2 jaar geleden Schotland bezocht waaronder Skye. Wat betreft de vraag van de winkeltjes: nee, op Skye zijn geen echte winkelstadjes. In Portree zijn wel wat winkeltjes maar niet iets waar je uren rond kan lopen. Isle of Skye is ongeveer zo groot als Zeeland, maar véél dunner bevolkt, en Portree is eigenlijk het enige stadje. Houd er ook rekening mee dat het rijden over het eiland veel tijd kost, het zijn deels enkelbaanswegen (je moet tegenliggers dan passeren via ‘passing places’). Een bezoek is zeker de moeite waard maar bereid je goed voor, de meeste van de hier genoemde plekken zijn in ieder geval niet iets om ‘even’ in je eentje te bezoeken, het zijn plekken waar je toch een aantal uren aan kwijt bent om te bereiken . Anderzijds zijn niet alleen de in het artikel genoemde plekken fotogeniek, maar zijn er zeker op meer locaties prachtige foto’s te maken!

   1. Hoi Renee, bedankt voor je reactie. Graag wil ik jouw opmerking nuanceren over de bereikbaarheid van de fotografieplekken die ik in dit artikel beschreven heb. 9 van de 10 foto’s zijn vanaf of dichtbij de parkeerplaats genomen. Alleen voor de foto van ‘The old man of Storr” zijn we een uurtje naar boven gewandeld. Hartelijke groeten, Jody

    1. Jody, ik bedoelde het als reactie op de vraag van Kees, die zich afvroeg of hij zijn vrouw in een winkelstad kon achterlaten om zelf dan in zijn eentje te gaan fotograferen…Op Skye rijden (met de auto) kost wat meer tijd dan we in Nederland gewend zijn. En het parkeren is ook niet altijd makkelijk, de parkeerplaatsen zijn tamelijk beperkt, ze bevinden zich meestal langs de weg en als ze vol staan (dat hebben wij een aantal keren meegemaakt) zijn er weinig tot geen uitwijkmogelijkheden. Bij Quiraing konden wij bijvoorbeeld niet stoppen omdat de parking vol was. Het zal mede afhangen van het seizoen waarin je het eiland bezoekt hoe druk het is.
     De plek bij de Lealt Falls hebben wij zelf niet bezocht, wel nog andere mooie plekken. Goede wandelschoenen (met goede grip) zijn in Schotland geen overbodige luxe.

  2. Dank je voor je complimenten, Kees! En leuk om te lezen dat je zo gegrepen bent door het noordelijke deel van Europa.
   Als je in Schotland een wat gevarieerder programma wilt doen, is het misschien leuker om niet alleen naar Skye te gaan. Zo zijn Edinbourgh en Glasgow grote steden waar veel te doen is. En er zullen wel meer grotere plaatsen zijn. Persoonlijk vind ik de architectuur en de culturele aspecten in Schotland ook erg mooi om te bekijken. Misschien kun je eens contact opnemen met het Schotse Verkeersbureau over de verschillende bezienswaardigheden?
   In ieder geval alvast veel voorpret toegewenst!

   Groeten, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

26 reacties

 1. Prachtige foto’s Jody, wat een mooi landschap. Volgende week ga ik ook naar dit gebied dus je tips zijn voor ons heel waardevol. Nu maar hopen dat het weer goed blijft en de KLM niet staakt en de foto’s ook deze kwaliteit benaderen.

  M.v.g. Ben Aalders

 2. Dit zijn inderdaad de erg mooie foto plekken en makkelijk bereikbaar.

  Zelf zijn we ook nog op het onbekende brothers Point geweest (zie foto’s hieronder)
  https://flic.kr/s/aHsmDEaRAW

  Amper parkeerplaats maar je bent er wel helemaal alleen!

  Dit ligt tussen waterval bij foto 4 en old man stor zeker de moeite waard!

 3. Mooi Jody! Het stukje met plezier gelezen en de mooie fotografie bewonderd. En die soortgelijke plaatjes, tja, bij ons in de omgeving zijn er ook tal van fotografen die dezelfde locatie opzoeken om hetzelfde plaatje te schieten van hoe mooi de betuwe is 🙂 En weet je wat ik zo leuk vind aan dit stukje, wij, als echte Griekenlandfans, moeten onze vakantie’s aan gaan passen aan landen waar de zon niet zo fel schijnt aangezien vrouwlief na een niertransplantatie niet meer in de zon mag. En kom je uit op Scandinavië of de UK en is Schotland plots heel interessant. Heb er al veel op gegoogeld tot ik dit stukje las en zag en nu helemaal om ben. En dan ff een vraagje zomaar tussendoor, zijn er daar ook stadjes met leuke winkeltjes 🙂 Kan de vrouw een beetje shoppen en kan ik eens een fotootje maken die nergens tussen die drie triljoen foto’s te vinden is. Want die fotogenieke locaties, dat zal me een worst zijn want dan kan ik net zo goed thuis blijven, die hebben wij ook hier. Je laat een stukje schoonheid zien van een prachtig land en het is aan ieder of tie het wel of niet fotografeert, Dank je wel! Groet Kees

  1. Wij hebben 2 jaar geleden Schotland bezocht waaronder Skye. Wat betreft de vraag van de winkeltjes: nee, op Skye zijn geen echte winkelstadjes. In Portree zijn wel wat winkeltjes maar niet iets waar je uren rond kan lopen. Isle of Skye is ongeveer zo groot als Zeeland, maar véél dunner bevolkt, en Portree is eigenlijk het enige stadje. Houd er ook rekening mee dat het rijden over het eiland veel tijd kost, het zijn deels enkelbaanswegen (je moet tegenliggers dan passeren via ‘passing places’). Een bezoek is zeker de moeite waard maar bereid je goed voor, de meeste van de hier genoemde plekken zijn in ieder geval niet iets om ‘even’ in je eentje te bezoeken, het zijn plekken waar je toch een aantal uren aan kwijt bent om te bereiken . Anderzijds zijn niet alleen de in het artikel genoemde plekken fotogeniek, maar zijn er zeker op meer locaties prachtige foto’s te maken!

   1. Hoi Renee, bedankt voor je reactie. Graag wil ik jouw opmerking nuanceren over de bereikbaarheid van de fotografieplekken die ik in dit artikel beschreven heb. 9 van de 10 foto’s zijn vanaf of dichtbij de parkeerplaats genomen. Alleen voor de foto van ‘The old man of Storr” zijn we een uurtje naar boven gewandeld. Hartelijke groeten, Jody

    1. Jody, ik bedoelde het als reactie op de vraag van Kees, die zich afvroeg of hij zijn vrouw in een winkelstad kon achterlaten om zelf dan in zijn eentje te gaan fotograferen…Op Skye rijden (met de auto) kost wat meer tijd dan we in Nederland gewend zijn. En het parkeren is ook niet altijd makkelijk, de parkeerplaatsen zijn tamelijk beperkt, ze bevinden zich meestal langs de weg en als ze vol staan (dat hebben wij een aantal keren meegemaakt) zijn er weinig tot geen uitwijkmogelijkheden. Bij Quiraing konden wij bijvoorbeeld niet stoppen omdat de parking vol was. Het zal mede afhangen van het seizoen waarin je het eiland bezoekt hoe druk het is.
     De plek bij de Lealt Falls hebben wij zelf niet bezocht, wel nog andere mooie plekken. Goede wandelschoenen (met goede grip) zijn in Schotland geen overbodige luxe.

  2. Dank je voor je complimenten, Kees! En leuk om te lezen dat je zo gegrepen bent door het noordelijke deel van Europa.
   Als je in Schotland een wat gevarieerder programma wilt doen, is het misschien leuker om niet alleen naar Skye te gaan. Zo zijn Edinbourgh en Glasgow grote steden waar veel te doen is. En er zullen wel meer grotere plaatsen zijn. Persoonlijk vind ik de architectuur en de culturele aspecten in Schotland ook erg mooi om te bekijken. Misschien kun je eens contact opnemen met het Schotse Verkeersbureau over de verschillende bezienswaardigheden?
   In ieder geval alvast veel voorpret toegewenst!

   Groeten, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: