Sfeer proeven in een foto

Haas
Twee hazen, rustend tijdens een heldere en warme zonsopkomst. Hier is gedacht aan tijdstip, licht en achtergrond. Fotograaf: Robin van der Land

De sfeer proeven in een foto is niet geheel makkelijk. Je moet als natuurfotograaf de connectie tussen natuur en foto leggen om dit te laten slagen. Hieronder lees je hoe jij sfeer op zijn best kunt vastleggen.

Tip 1: tijdstip

Het tijdstip is zeer belangrijk bij het fotograferen van sfeer in de natuur. Zowel in de ochtend als in de avond heb je vaak mooi licht. De korte tijd na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang wordt het gouden uurtje genoemd. Dit licht is er niet lang en daarom moet je goed je tijd invullen.

Tip 2: achtergrond

Deze factor wordt vaak vergeten, terwijl het een belangrijke rol speelt bij het fotograferen van sfeer. Probeer een zachte achtergrond te creëren die overeenstemt met de sfeer van het moment. Let hierbij bijvoorbeeld op kleur of een wazig silhouet van een boom op de achtergrond. Ga dus op zoek naar het perfecte decor.

Tip 3: kleding

Wanneer dieren dichterbij komen, draagt dit bij aan een ontspannen sfeer. Om dit voor elkaar te krijgen moet je zoveel mogelijk één zijn met de natuur. Dit doe je door kleding te dragen die goed met de omgeving matcht, denk bijvoorbeeld aan camouflagekleding.

Tip 4: spelen met licht

In plaats van een normale belichting te gebruiken, kun je er ook voor kiezen de foto ter plekke wat donkerder of lichter te maken. Door hiermee te spelen kan de sfeer er realistischer uitzien op de foto, want soms is deze heel moeilijk vast te leggen met normale belichting.

Tip 5: het weer

Kennis is macht. Hou de ontwikkelingen van het weer van morgen goed in de gaten zodat jij voorbereidingen hiervoor kan treffen. Als het gaat regenen kun je bijvoorbeeld een regenhoes meenemen zodat je camera niet nat wordt.

Wil je nóg meer weten over sfeer in een foto, lees dan ook eens deze artikelen:

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u