Silhouet-pret

Een beetje mysterieus maar tegelijk vredig; dat is de beste manier om de sfeer van een silhouet te beschrijven. Omdat bij een silhouet alleen de contour van het onderwerp zichtbaar is en alles binnen deze randen niet, kun je precies genoeg informatie weglaten om een interessante foto te maken. Maar hoe maak je zo’n silhouet?
Damhert silhouet
Om een silhouet te maken, heb je niet altijd een zon of lamp nodig. Ook een bewolkte lucht kan als achterlicht dienen, zoals bij dit damhert. 18 oktober; Canon 800D + EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM op 127mm; 1/1000s bij f/5.6; ISO 400. Fotograaf: Wouter van der Voort

Lichtbron

Silhouetten zijn het makkelijkst te maken bij tegenlicht. De beste lichtbron die hiervoor gebruikt kan worden, is natuurlijk de zon. Bij zonsopkomst of zonsondergang is dit het makkelijkst, omdat de zon dan laag aan de hemel staat en het licht wat minder fel is. Zelfs een dichte wolkenlucht kan als lichte achtergrond gebruikt worden als je onderwerp donker genoeg is.

Bandheidelibel
Je kunt ook een kunstmatige lichtbron gebruiken. Bij deze foto is een lamp achter een papiertje gezet om een zachte lichtbron achter de libel te maken. 21 augustus; Canon 800D + EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM op 169mm; 1/20s bij f/14; ISO 200. Fotograaf: Wouter van der Voort

Technieken

Om een silhouet te maken, kun je een spotmeting gebruiken (raadpleeg de handleiding van je camera). Dit betekent dat je camera de belichting bepaalt op basis van hoe licht het alleen in het midden van het beeld is. Als je ervoor zorgt dat het midden gericht staat op de lichtere achtergrond, wordt het onderwerp vanzelf donkerder. Een andere techniek is handmatig onderbelichten totdat je onderwerp mooi egaal zwart is en er dus geen details binnen de randen zichtbaar zijn.

Zonsondergang met silhouet vogel
Ook een landschap, of een deel ervan, kun je als silhouet afbeelden, zoals deze boomtoppen. 23 april; Canon 800D + EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM op 146mm; 1/800s bij f/10; ISO 100. Fotograaf: Wouter van der Voort

Nabewerking

Als je silhouet toch niet perfect gelukt is en er nog duidelijk details zichtbaar zijn in het onderwerp, kun je altijd nog de nabewerking gebruiken. Door de foto donkerder te maken, meer contrast te geven of de schaduwen zwarter te maken, kun je veel foto’s later nog in een silhouet veranderen. Zorg er wel voor dat je achtergrond niet te donker wordt, maar goed uitgelicht blijft.

PRO-TIP

Gebruik een lampje of flitser als de zon niet beschikbaar is. Plaats het lampje zo dat je onderwerp mooi wordt aangelicht, maar dat de lamp niet zichtbaar is op de foto. Zet het lampje eens wat dichterbij of verder weg, of zet het feller of juist minder fel om te bekijken wat het effect is. Let ook goed op de achtergrond.

TELEFOON-TIP

Met een telefoon kun je ook spotmeting gebruiken voor een silhouet: je kunt op het beeldscherm klikken om op die plek een spotmeting te doen. Als je klikt op een erg lichte achtergrond, zorgt je telefoon ervoor dat die mooi belicht is en verandert je onderwerp in een silhouet.

 

Auteur: Wouter van der Voort

 


Deze tip komt uit het boek ‘De 50 beste tips voor jonge natuurfotografen’, geschreven door Groene Camera Natuurtalenten van het jaar Sanne te Pas en Wouter van der Voort. In dit boekje geven Sanne en Wouter jou de allerbeste tips om supertoffe foto’s te maken. Als echte pro’s gaan ze te werk en ze delen hun geheimen met jou:

  • Hoe kom je dichtbij dieren en vogels, zonder dat ze het door hebben?
  • Wat is er nodig voor een topfoto?
  • Wat zijn de beste plekjes en mooiste momenten?

Het boek richt zich op jonge natuurfotografen van ongeveer 10 tot 18 jaar, maar is zeker ook leuk voor (groot)ouders. De beschreven tips zijn geschikt voor alle type camera’s. Klik hier om jouw exemplaar van dit boek te bestellen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: