Menu

Onderdeel van Pixfactory

Sloom maar mooi

Slakje in druivenstruik.
Ogen op steeltjes. Men neme een mooi verkleurde druivenstruik in de tuin en een minislakje, (een van de enorme slakkenpopulatie bij mijn huis) et voilà! Fotograaf: Noortje Russel

Slakken, ze zijn sloom maar mooi. Nu de zon (eindelijk!) weer schijnt, komt de natuur flink tot bloei. Niet alleen wordt alles nu echt groen, ook allerlei diertjes kruipen tevoorschijn. Kuikentjes en ander jong grut zie je nu overal. Maar ook kleinere beestjes, zoals lieveheersbeestjes, kevertjes, libellen, vlinders en slakken kom je nu weer overal tegen. Over die laatste beestjes gesproken: veel mensen hebben een hekel aan slakken in de tuin, maar voor wie van natuurfotografie houdt, kunnen die slakken juist een feest zijn.

Alle tijd

Wat het fotograferen van slakken relatief makkelijk maakt, is dat slakken traag zijn. Ze zijn sloom maar mooi. Een makkie dus in vergelijking met een snel wegvliegende vogel of libelle. In principe kun je met iedere camera slakken vastleggen, maar een macrolens of camera met macro-functie is zeker handig. Denk trouwens niet alleen aan huisjesslakken, maar ook aan naaktslakken. Die zijn ook zeer de moeite waard om vast te leggen. In de gemiddelde tuin zijn verschillende soorten slakken te vinden.

Hoe leg je ze vast

Hoe leg je nu zo’n slak vast? Om te beginnen kun je uiteraard het hele beestje vastleggen. Maar mooi is ook zeker om scherp te stellen op de ogen of juist op het slakkenhuis. De patronen in het slakkenhuisje lenen zich goed voor een mooi plaatje. Bekijk het beestje eens van alle kanten en ga daarbij zeker op de grond liggen, zodat je op ooghoogte het beestje kunt vastleggen. Maar ook van bovenaf zijn mooie effecten te bereiken. Mocht je erg veel geluk hebben, dan tref je misschien wel een hele familie slakken aan, inclusief de jonge, vaak nog doorzichtige slakjes. En vraatsporen aan de planten zijn misschien niet leuk, maar zeggen wel iets over het leven van de slak. Mooie gelegenheid om een fotoprojectje te starten en het leven van de slak vast te leggen.

Waarschuwing

Kleine waarschuwing: slakken zijn kleine beestjes, dus je ziet ze snel over het hoofd. Kijk dus goed uit waar je loopt, zodat je er niet een vertrapt.

Meer informatie

Meer informatie over slakken vind je onder andere op: Natuurpunt.be en Slakken in Nederland.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u