Menu

Onderdeel van Pixfactory

Sneeuwluipaard bij zonsondergang wint WPY People’s Choice Award

Op 9 februari zijn de winnaars van de WPOTY People's Choice Award bekend gemaakt. Sascha Fonseca's spectaculaire “droombeeld”, een cameravalbeeld van een sneeuwluipaard bij zonsondergang, perfect geposeerd tegen de bergen van Ladakh in het noorden van India, is hierbij verkozen tot winnaar.
Dit droombeeld "World of the snow leopard" werd winnaar van de Peoples Choice Award.
Dit droombeeld "World of the snow leopard" werd winnaar van de Peoples Choice Award. Fotograaf: Sascha Fonseca

Een recordaantal van 60.466 natuurfotografiefans stemde, en de Duitse fotograaf Sascha Fonseca’s ‘Wereld van de  sneeuwluipaard’ ontpopte zich als de grote favoriet. Sascha’s afbeelding werd geselecteerd uit een shortlist van 25 afbeeldingen die werden gekozen door de Natural History Museum van bijna 39.000 afbeeldingen die werden ingezonden voor de achtenvijftigste wedstrijd.

De foto zal worden getoond in de vernieuwde Wildlife Photographer of the Year tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum in Londen tot 2 juli 2023.

Sascha maakte dit beeld tijdens een driejarig aasvrij cameravalproject hoog in de Indiase Himalaya.  Bekend als de ‘geest van de bergen’, is deze ongrijpbare soort, mede door hun schaarste in aantallen ongelooflijk uitdagend om in het wild te fotograferen vanwege hun camouflage en gave om zich onzichtbaar te maken. Ze komen voor in afgelegen, ruige habitats.  Met een schatting van slechts 6.500 volwassenen die in het wild leven, worden deze grote katten geconfronteerd met de dreiging van stroperij, habitatverlies en conflicten tussen mens en dier.

Betrokkenheid bij de natuur

Sascha: ‘Ik ben ongelooflijk trots om dit jaar de winnaar te zijn van de People’s Choice Award en ik  bedank alle supporters over de hele wereld die dit mogelijk hebben gemaakt.  Fotografie kan mensen verbinden met wildlife en aanmoedigen om de schoonheid van de onzichtbare natuur te waarderen. Ik geloof dat een beter begrip voor dieren in het wild leidt tot meer betrokkenheid, wat hopelijk resulteert in actieve steun en een groter publiek belang voor natuurbehoud.’

‘Het recordaantal stemmen van dit jaar illustreert hoe natuurfotografie kan boeien en inspireren. voor het wonder van de natuur. Sascha’s opmerkelijke beeld is een resultaat van toewijding en doorzettingsvermogen en legt de adembenemende schoonheid van onze planeet vast en herinnert ons aan onze gedeelde verantwoordelijkheid om het te beschermen.’  zegt dr. Douglas Gurr, directeur van het Natural History Museum.

Highly Recommended

Op de lijst van de vier ‘Highly Commended’ finalisten die de fascinatie van natuurliefhebbers op de wereldbol vastlegden staat onder meer ‘Holding on’ van Igor Altuna, een dramatisch beeld van een luipaard met een dode aap en zijn baby, en ‘Fox affection’ van Brittany Crossman, met rode vossen die elkaar begroeten door middel van een aanhankelijk onderonsje. Een ijsbeerwelp speelt tussen de bloemen aan de kust van Hudson Bay, Canada in Martin Gregus’s ‘Among the flowers’, terwijl Marina Cano’s ‘Portrait of Olobor’ een opvallende vangst is van een mannelijke leeuw in de Masai Mara in Kenia.

"Holding on", een dramatisch moment vastgelegd en bekroond met een eervolle vermelding.
“Holding on”, een dramatisch moment vastgelegd en bekroond met een eervolle vermelding. Fotograaf: Igor Altuna
"Fox affection", een eervolle vermelding van een intiem momentje tussen 2 rode vossen.
“Fox affection”, een eervolle vermelding van een intiem momentje tussen 2 rode vossen. Fotograaf: Brittany Crossman
"Among the flowers". Deze tussen de bloemen spelende jonge ijsbeer kreeg een eervolle vermelding.
“Among the flowers”. Deze tussen de bloemen spelende jonge ijsbeer kreeg een eervolle vermelding. Fotograaf: Martin Gregus
"Portrait of Olobor" Dit imposante beeld van een leeuw in Kenya won tevens een eervolle vermelding.
“Portrait of Olobor” Dit imposante beeld van een leeuw in Kenya won tevens een eervolle vermelding. Fotograaf: Maria Cano

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: