Menu

Onderdeel van Pixfactory

Sneeuwrijke gebieden dicht bij huis

Sneeuw in de Eifel.
Sneeuw in de Eifel. Fotograaf: Bob Luijks

Iedere winter hopen we weer op sneeuw en ijs. En zo waar lukt het deze winter best aardig. Afgelopen weekend bonden heel wat mensen de ijzers onder voor een schaatstochtje, iets dat toch echt al weer enkele jaren geleden was… De sneeuw blijft op dit moment beperkt tot een dun laagje op de Veluwe, de Achterhoek, Twente en het uiterste zuiden van Limburg. Toch hoeven we niet zo heel ver van huis voor veel sneeuwpret. De voorwaarde is dat de temperatuur in ons land niet te ver boven een graadje of vijf uitkomt. Wat hier dan net geen winter (meer) oplevert, betekent aanzienlijke sneeuwkansen niet zo gek ver over de grens.

Hoge Venen

De Hoge Venen bereiken een hoogte van bijna 700 meter. In vergelijking met bijvoorbeeld de Alpen lijkt dat tegen te vallen, maar wanneer je bedenkt dat de temperatuur 1 graad daalt per 100-150 meter stijging, snap je dat hier veel gemakkelijker sneeuw valt. Gemiddeld ligt er 70 dagen sneeuw op het hoogste puntje van België. Door de hoge ligging valt hier veel neerslag, dus als het sneeuwt, valt er meestal ook meteen een flink pak. De Hoge Venen zijn veruit de populairste plek voor winterliefhebbers dichtbij huis. Zie ook de gebiedsomschrijving.

De Eifel

Het gebergte van de Hoge Venen gaat aan Duitse zijde gewoon verder, zij het een fractie lager. Het meest westelijke deel van de Eifel heeft de bijnaam Schnee-Eifel.

Sauerland

Het Sauerland komt tot ongeveer 800 meter hoogte met midden in het gebied het populaire Winterberg. Gemiddeld ligt hier 3 maanden per jaar sneeuw en zijn er maar liefst 34 skipistes. Gelegen achter het Ruhrgebied ligt Winterberg op ongeveer 3 uur rijden vanaf Nederland.

Harz

Misschien wel de grote onbekend in dit rijtje. Dat is opvallend, omdat de hoogteverschillen oplopen tot wel 1.000 meter. Tel daar de iets continentalere ligging bij op en sneeuw is gegarandeerd. En dat op ongeveer 4 uur rijden vanaf Nederland. Doordat het gebied nogal ontoegankelijk is, beperken de skipistes zich tot een aantal bergen. Daarmee is het gebied voor de natuurfotograaf vooral een rustige speeltuin.

Aandachtspuntje: ga je op een sneeuwdag naar Duitsland, bedenk dan dat winterbanden verplicht zijn. Het overtreden van deze regel kan je op een flinke boete komen te staan. Daarnaast vervalt je verzekering bij schade.

En hoeveel sneeuw ligt er dan? Op de meeste plekken een halve meter of meer! Ook in deze gebieden lijkt het later deze week warmer te worden, hetgeen niet gunstig is voor de sneeuwcondities. Snel gaan loont dus.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u