HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Aardappelbovist

De eigenheimers van het bos, onopvallend met hun lichte geschubde aardappelschil. Toch maar geen puree maken van deze bovisten, want ze zijn giftig. Als je er per ongeluk op een rijpe aardappelbovist trapt, ploft de zwam een bruine wolk sporen uit. De voortplanting is dan geregeld.

Aardappelbovist
De gele aardappelbovist geplaatst in de geheimzinnige sfeer van het donkere bos. Fotograaf: Ron Poot

De aardappelbovist hoort tot de stuifzwammen, die naam dankt het aan de massale uitstoot van sporen. Het ‘stuiven’ gebeurt vanuit een klein gaatje bovenin de zwam, de hele aardappel is gevuld met de bruine sporenmassa.

Aardappelbovisten zijn knolvormig en bruingeel van kleur, de vergelijking met een aardappel is niet zo gek. Er zijn twee soorten die op elkaar lijken. Allereerst de gele aardappelbovist. De buitenkant van deze soort is ruw met grove schubben. De doorsnede is 4-10 cm. Daarmee onderscheidt hij zich van de kleine aardappelbovist, die kleinere schubben heeft met een lichte rand er omheen. Zoals een luipaardvel. De kleine aardappelbovist heeft maar een doorsnede van 1-4 cm.  Beide soorten zijn algemeen.

Beide soorten vormen ectomycorrhiza, dat wil zeggen dat de schimmeldraden dicht tegen de wortels van de bomen aangroeien. Boom en zwam profiteren van elkaar, het is een voorbeeld van symbiose.

Fototips

Valt er fotografisch wel wat te beleven met deze kleine grauwe stuifzwam?

Vaak groeien de bovisten in groepjes en kunnen daarmee een leuk beeld opleveren. Probeer ook eens van boven zo’n groepje te vangen.

Ze groeien in het bos, dat leent zich voor interessante lichteffecten in de achtergrond. Het licht dat door de boomkruinen speelt vormt lichtkringen en kleurvariaties die je beeld interessant maken.

Met de macrolens kun je inzoomen op de schubbige buitenkant. De grillige patronen geven een aardig abstract plaatje.

Bovisten zijn stuifzwammen die bij rijpheid een flinke wolk sporen uitstoten als je er tegenaan tikt. Als je zo’n rijpe aardappelbovist vindt, is het de uitdaging dat uitstoten op de foto te zetten. Vereist een goede timing natuurlijk, waar een ontspan-vertraging handig voor is. Eventueel gebruik je een lampje om de sporen op te lichten (tegenlicht) en daardoor goed uit te laten komen.

In de winter overleven de aardappelbovisten de vorst niet. Ze scheuren uit elkaar en zien er grillig en gruwelijk uit. Voor een foto kan het wel weer een inspiratiebron zijn.

Verspreidingskaart

Statistieken en verspreiding Gele aardappelbovist

Statistieken en verspreiding Kleine aardappelbovist

Meer weten?

Soortenbank

Wikipedia

Gevaarlijke paddenstoelen

Foto’s op Nederpix

En dan nog dit!

Soms kom je op de aardappelbovist kleinere paddenstoelen tegen, die van onderen uit het vruchtlichaam groeien. Het is de kostgangerboleet, een parasitaire paddenstoel die leeft op kosten van de bovist.

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Gerard op 2 maart 2020 om 23:36

  Hallo Ron,
  Graag kom ik nog eens met je in contact. Misschien herken je me van de rondleiding in Poort Aboretum in De Lutte, daar waar ik de Acer Palmatum Disectrum Altro Purpureum herkende en jij daar nogal lakoniek over deed. Later zag ik je toch meer verbaasde gezicht toen ik informeerde naar de kwaliteit van de daar aanwezige Aroucana Aroucana.
  Ron, ik hoop tot gauw!

  1. Dag Gerard, had jij niet een Aurocaria aurocana in de voortuin die je voerde met varkensbloed?
   Groet, Ron

 2. Door Egon Kraak op 19 september 2019 om 23:59

  Zoals altijd weet u wat te vertellen bij de plaatjes 🙂
  Hier toch een kleine aanvulling: er zijn tevens de Kale, de Uiïge en de Wortelende Aardappelbovist soorten met redelijke verspreiding in NL dus zo makkelijk ligt de determinatie niet. Dan is er ook nog de Aardsterachtige maar die is zeldzaam met zover ik weet slechts één vindplaats in NL bij Groesbeek.

 3. Door mdebeer op 23 oktober 2015 om 13:39

  Erg leuk en informatief stukje! Ik heb het met plezier gelezen.

  1. Door Ron Poot op 23 oktober 2015 om 15:36

   Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *