Doe mee met de Groene Camera 2023!

Alpenkauw, een bergbewoner met bravoure

Wie in de berggebieden van Europa komt, kent hem zeker, de alpenkauw. De alpenkauw is een kraaiachtige met rode poten, een gele snavel en een iriserend zwart verenkleed. De alpenkauw is een echte luchtacrobaat die langs de hoogste bergtoppen heen vliegt.
Alpenkauw
Alpenkauw en wandelaar. Fotograaf: Nico van Kappel

De alpenkauw is een echte hooggebergtesoort die boven de boomgrens voorkomt, tussen de 1250 en 2880 meter. Ook in de winter! Het verspreidingsgebied ligt in verschillende berggebieden zoals de Pyreneeën, de Alpen, centraal Azië en de hooggebergten in Marokko.

De alpenkauw heeft zich uitstekend aangepast aan bergtoerisme. De vogels houden elke wandelaar in de gaten.

Bij bijna elke berghut of bovenop elke pas in de alpen zijn alpenkauwen te vinden, op zoek naar achtergelaten eten of om mee te doen met de lunch.

Alpenkauw in vlucht, laag over de rotsen met korstmossen. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Voor fotografen die graag vogels in vlucht fotograferen zijn alpenkauwen een grote uitdaging. Alpenkauwen zijn snel, bijzonder wendbaar en vliegen zelden in een rechte lijn. Een ware test voor je autofocussysteem en reactievermogen.
  • Een nadeel van de doorgaans hoge pixeldichtheid van moderne camera’s is dat je sluitertijden hoger moeten zijn dan voorheen om écht scherpe beelden te krijgen. Gebruik hiervoor een zo snel mogelijke sluitertijd van tenminste 1/1000 seconde.
  • Alpenkauwen werken over het algemeen graag mee aan een portret shoot. Soms komen ze zelfs binnen de scherpstelbereik van je telelens.
  • Daarom is het handig om ook een groothoeklens bij je te hebben. Laat ook wat van het leefgebied zien, er zijn al meer dan genoeg close-ups van alpenkauwen in omloop. Gebruik hierbij een klein diafragma in combinatie met snelle sluitertijd, alpenkauwen zijn snelle jongens.
  • Alpenkauwen zijn jaarrond te vinden en dit geeft bijzondere mogelijkheden in elk seizoen. Alpenkauwen in de sneeuw of tussen de bloemen op een alpenweide in de zomer.
Alpenkauw portret. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Hooggebergte.

Vindtijd

Jaarrond.

Bescherming

Volgens de IUCN is de wereldpopulatie (behoorlijk) ruw geschat op tussen de 800.000 en 3,7 miljoen dieren. Men gaat er daarom vanuit dat de populatie stabiel is.

Kwetsbaarheid

Alpenkauwen komen voor in de hooggebergte en zijn onderdeel van een complexe ecosysteem. De hooggebergten staan echter bovenaan de lijst van gebieden in Europa die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Kijk uit waar je loopt en let ook vooral ook op de andere planten en dieren!

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Alpenkauwtjes zijn levenslang monogaam, ook in de winter. Als je in de winter 2 kauwtjes bij elkaar ziet is het meestal een stelletje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: