Menu

Onderdeel van Pixfactory

Amerikaans Krentenboompje

De lente explodeert als de krentenboompjes gaat bloeien. Op een dag is het zover en dan staat de krentenboom in bloei. En niet één boom, maar alle bomen. Opeens ziet de grauwe bosrand er anders uit, want de krenten staan in bloei.
Amerikaans krentenboompje
Denk vanuit de achtergrond. Een bloeiende krentenboom en de blauwe lucht vormen het decor. Fotograaf: Ron Poot

De officiële Nederlandse naam van de krent is het Amerikaans krentenboompje. Daarmee verraadt hij zijn afkomst. Het is een nieuwkomer uit Noord-Amerika. Vreemd genoeg tref je deze soort daar niet meer aan in het wild.

Ooit is het krentenboompje als sierboom ingevoerd, hij is bekend sinds 1870 uit de omgeving Haarlem. Kennelijk voelde hij zich thuis en al meer dan een eeuw is de krent volledig ingeburgerd en overal in het land te vinden. Tegenwoordig zou onze krent wellicht de status van invasieve exoot meekrijgen, een ongewenste vreemdeling.

Overigens is de krentenboom nog steeds een populaire tuinplant en te koop in tuincentra. Zowel vanwege zijn frisse uitstraling in het vroege voorjaar als de sprekende herfstkleuren in het najaar.

Het krentenboompje behoort bij de rozenfamilie. Samen met andere wit bloeiende struiken zoals meidoorn en de nog vroeger bloeiende sleedoorn. Kenmerk van deze familie is de bloembodem die vol geurige nectar zit. Daar komen allerlei insecten op af en dat is goed voor de bestuiving. Dankzij die bezoekers ontstaan er in de herfst talrijke bessen (‘krenten’) aan de struik en dat is weer goed voor de vogels in de winter.

Amerikaans krentenboompje
Licht op een bruine achtergrond geeft een warme sfeer. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Krentenbomen groeien graag aan de rand van een bos, daar geven ze een mooi accent in het landschap.
  • De witte bloemen bloeien voordat het blad er is. Zo’n geheel witte boom leent zich goed voor wat abstracte fotografie. Belicht bij diffuus licht gerust iets over.
  • Vermijd fel zonlicht op de witte bloesem, je hebt snel uitgebeten overbelichte plekken en daarmee mis je details in de bloemen.
  • De jonge blaadjes zijn oranje. Met de witte bloesem erbij een prachtige kleurencombinatie.
  • Denk vanuit de achtergrond. Een blauwe lucht steekt prachtig af, maar experimenteer ook met andere kleuren. Ook wit op wit is interessant om uit te proberen.
  • Dichtbij fotograferen is leuk, nog mooier is het om te zorgen voor herhaling in de achtergrond. Met zoveel bloemen aan de boom is dat niet moeilijk.
  • Vergeet de krentenboom in het najaar niet! De blaadjes worden prachtig geel en oranje. En de bessen verkleuren van rood naar zwart.
Amerikaans krentenboompje
Het oranje van de jonge blaadjes geeft een levendig contrast met de bloesem. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Bossen, bosranden, houtwallen. Ook aangeplant.

Vindtijd

Bloeitijd april-mei.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Boom of struik? Het amerikaans krentenboompje heet dan wel een boom, maar staat in flora’s vaak aangeduid als struik. Wat is eigenlijk het verschil? Bij een struik zie je de vertakkingen al vanaf de grond naar boven groeien. Bij een boom zie je onderaan een stam die zich op grotere hoogte pas vertakt. Ook worden struiken minder hoog dan bomen, meestal maar een meter of vijf. Bij het krentenboompje zie je beide vormen terug, zowel vertakt vanaf de grond als op een (dunne) stam. Ze worden vaak wel 7 meter hoog en soms nog wel hoger. Het krentenboompje is dus lekker eigenwijs en laat zich niet vangen in onze definities van boom of struik.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: