De officiële Nederlandse naam van de krent is het Amerikaans krentenboompje. Daarmee verraadt hij zijn afkomst. Het is een nieuwkomer uit Noord-Amerika. Vreemd genoeg tref je deze soort daar niet meer aan in het wild.
Ooit is het krentenboompje als sierboom ingevoerd, hij is bekend sinds 1870 uit de omgeving Haarlem. Kennelijk voelde hij zich thuis en al meer dan een eeuw is de krent volledig ingeburgerd en overal in het land te vinden. Tegenwoordig zou onze krent wellicht de status van invasieve exoot meekrijgen, een ongewenste vreemdeling.
Overigens is de krentenboom nog steeds een populaire tuinplant en te koop in tuincentra. Zowel vanwege zijn frisse uitstraling in het vroege voorjaar als de sprekende herfstkleuren in het najaar.
Het krentenboompje behoort bij de rozenfamilie. Samen met andere wit bloeiende struiken zoals meidoorn en de nog vroeger bloeiende sleedoorn. Kenmerk van deze familie is de bloembodem die vol geurige nectar zit. Daar komen allerlei insecten op af en dat is goed voor de bestuiving. Dankzij die bezoekers ontstaan er in de herfst talrijke bessen (‘krenten’) aan de struik en dat is weer goed voor de vogels in de winter.

2 reacties
Ik mis de wetenschappelijke naam in je artikel.
Erg leuke ideeën. Ik was er net mee bezig om deze struiken te fotograferen.