Menu

Onderdeel van Pixfactory

Amethistzwam

De herfst is het seizoen om paddenstoelen te fotograferen. Je vindt ze in alle soorten, maten en met bijzondere kleuren. De amethistzwam heeft zo’n bijzondere kleur. Naast zijn mooie bijzondere naam draagt hij ook nog een oerdegelijke Hollandse naam, namelijk de rodekoolzwam.
Amethistzwam
De zwammetjes van boven gezien. De oudere exemplaren verbleken al wat. Fotograaf: Ron Poot

De paddenstoel komt algemeen voor, is klein van stuk en familie van de fopzwammen. Fopzwammen herken je aan de lamellen die ver uit elkaar staan. Maar vergis je niet want paddenstoelen zijn moeilijker te determineren dan je denkt. Mocht je een exemplaar vinden met een dieppaarse kleur dan kun je haast met zekerheid zeggen dat het een amethistzwam is. Mits ze niet uitdrogen want dan verbleekt hun kleur een beetje. Het zijn eigenlijk fotogenieke paddenstoeltjes, vooral als ze klein zijn door hun fraaie bolhoedjes.

De hoed kan een diameter hebben van 1 cm tot 5 cm. Worden ze groter, dan nemen ze allerlei vormen aan. De hoed krijgt dan meestal ook een deuk en later vervormt deze.

De naam “amesthystina” betekent violetkleurig. De genusnaam betekent gelakt of gekleurd. Zijn naam dankt hij dan ook waarschijnlijk aan de kwarts Amethist die eenzelfde kleur heeft als de paddenstoel. De oer-Hollandse roepnaam rodekoolzwam is ook verklaarbaar. Zijn kleur lijkt daar namelijk wel op.

Sommige zeggen dat hij eetbaar is, maar er kunnen zich ook hoge concentraties arsenicum in het vruchtlichaam ophopen als hij ouder wordt.

Fototips

  • Ruim wat blaadjes op rondom de paddenstoel zodat je zijn steel goed ziet. Die is prachtig en heeft vaak de mooiste kronkels.
  • Fotografeer hem vanuit een laag standpunt zodat zijn steel ook mooi weergegeven wordt in de foto.
  • Fotografeer met een groot diafragma voor een mooie scherptediepte in je foto.
  • Mogelijk leg je wat blaadjes voor je lens om een mooie wazige voorgrond te krijgen.
  • Misschien kun je ook door blaadjes heen hem fotograferen zodat details in je achtergrond verzacht worden en de sfeer in je foto mooier wordt.
  • Varieer met de afstanden en vergelijk de resultaten voor je mooiste foto.
De herfst is hét seizoen om paddenstoelen te fotograferen. Je vindt ze in alle soorten, maten en met bijzondere kleuren. De amethistzwam heeft zo’n bijzondere kleur. Naast zijn mooie bijzondere naam draagt hij ook nog een oerdegelijke Hollandse naam, namelijk de rodekoolzwam.

Leefomgeving

Oude beukenbossen, onder de bomen. Heel soms onder een eik en een enkele keer in het naaldbos. De amethistzwam heeft voor zijn groei oude volwassen bomen nodig.

Vindtijd

Je treft hem van september tot november. Uiteraard is dat afhankelijk van vochtig weer, wat nodig is om paddenstoelen te laten groeien.

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen voorkomend. Met de huidige trend om eetbare paddenstoelen te plukken, kan dat invloed hebben op de vindbaarheid van de paddenstoel.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wist je dat in Nederland het beleid is dat elke paddenstoel een Nederlandse naam krijgt? Zie dit artikel!

Veel paddenstoelen staan op de Rode Lijst voor bedreigde soorten, hier vind je hem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: