Menu

Onderdeel van Pixfactory

Azuurwaterjuffer

Azuurwaterjuffers zijn echte groepsdieren. Uitsluipen, paren, eitjes afzetten, alles doen ze samen. Bovendien zijn ze mooi van kleur: de mannetjes zijn de meest blauwe juffers die we kennen. De vrouwtjes van de azuurwaterjuffer zijn echter meer groen. Al vanaf eind april kun je ze tegenkomen en de hele zomer zijn ze te zien.
Een dubbele tandem! Fotograaf: Arjan Troost

De azuurwaterjuffer komt zeer algemeen voor in ons land. Het is een ongeveer 3 tot 3,5 cm groot beestje dat al tamelijk vroeg in het voorjaar rondvliegt. Azuurwaterjuffers zijn fotogeniek door hun prachtige kleur en gedrag: van larve tot eitjes afzettende volwassen imago’s.

De azuurwaterjuffer legt haar eitjes het liefst op drijvende planten. De larven die hier uitkomen leven in het water en overwinteren één of zelfs twee keer voordat ze een volwassen juffer (‘imago’) worden. De gedaanteverwisseling gaat als volgt: de larve kruipt langs een waterplant uit het water omhoog, het pantser barst open en er verschijnt binnen enkele uren een volwassen juffer met vleugels en al. De juffers die uit het larvehuidje komen noemen we ‘uitsluipers’. Als de vleugels volgepompt zijn met lucht vliegt het beestje weg. De volwassen diertjes leven ongeveer vier weken.

Er zijn meer blauwe juffers die allemaal erg op elkaar lijken. Verwarring met andere soorten zoals de watersnuffel of de variabele waterjuffer is mogelijk!

 

Fototips

Fotograferen van azuurwaterjuffers kan eigenlijk de hele dag. ’s Morgens zijn ze te vinden in vegetatie langs het water en zijn dan ook makkelijk te benaderen. Prachtig om ze te fotograferen als ze vol zitten met dauwdruppels, ook kun je dan de uitsluipers vinden. Vaak sluipen ze uit op plantenstengels die uit het water steken of langs de waterkant staan. Het is indrukwekkend om te zien en natuurlijk geweldig om dit proces helemaal vast te leggen. Hierbij heb je een statief nodig want het kan wel een paar uur duren voordat ze gedroogd zijn en wegvliegen. Hoe zonniger en warmer de dag is hoe sneller het proces dat ze veranderen in een prachtig juffertje.

Let bij het fotograferen goed op dat je geen ander uitsluipers verstoort want als ze tijdens het uitsluipen van de stengel vallen zijn ze beschadigd en verloren als ze vervormen tijdens het opdrogen.

Wat later in de ochtend als de volwassen juffers opgedroogd zijn van de dauw, zoeken ze elkaar op langs het water op een zonnige plek. De mannetjes jagen achter de vrouwtjes aan en klemmen zich vast op het vrouwtje. Dan vinden de paringen plaats, ze vormen dan een paringsrad, dit is een mooi moment voor een foto. Als dat gebeurd is vliegen ze samen in de zogenaamde tandemhouding weg over het water en gaan een plekje zoeken om eitjes af te zetten langs de waterkant of op drijvende waterplanten. Het eitjes afzetten bij azuurwaterjuffers gaat massaal en met z’n allen op een kluitje,dit gebeurt op het warmst van de dag.

Om hier een foto van te maken is wat geduld en doorzettingsvermogen nodig. Meestal vliegen ze weg van de plek waar ze zaten als je in de buurt komt, maar komen na een tijdje weer terug. Ga zo laag mogelijk met de lens over het water en probeer niet te bewegen, ook niet als er een daas op je hoofd gaat zitten 🙂 . Scherpstellen doe je handmatig want je zult zien bij een mooie compositie schiet het AF-punt er net weer voorbij. Het moet allemaal snel gebeuren.

Wat je nodig hebt bij het fotograferen van de juffers zijn:

– camera met een macrostand (liefst een spiegelreflex met macrolens)

– statief dat ook tot aan de grond (water) kan.

– hoekzoeker en draadontspanner zijn erg handig.

– het eitjes afzetten fotograferen gaat ook goed met een telelens.

– laarzen en kleren die vies mogen worden.

Leefomgeving

Poeltjes en sloten met relatief warm, ondiep, stil tot zwakstromend water waar ze hun eitjes in af kunnen zetten.

Vindtijd

eind april – september, het meest in juni.

Bescherming

niet beschermd

Kwetsbaarheid

niet kwetsbaar

En dan nog dit!

Je hebt juffers en echte libellen…
De juffers zijn vaak klein en tenger en als ze stilzitten vouwen ze hun vleugels op de rug. Echte libellen zijn forser en als ze stilzitten blijven hun vleugels uitgespreid.

Eén reactie

  1. Beste, op de foto schrijf je een dubbele tandem! maar het is een dubbele paringsrad of paringswiel.

    Niettemin een zeer mooie foto.

    met vriendelijke groeten

    Piet Theerens

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Beste, op de foto schrijf je een dubbele tandem! maar het is een dubbele paringsrad of paringswiel.

    Niettemin een zeer mooie foto.

    met vriendelijke groeten

    Piet Theerens

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: