HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Bandheidelibel

Deze kleine heidelibel, familie van de korenbouten, is een van de meest fotogenieke, maar ook zeldzaamste libellen van ons land. Deze soort heeft een onmiskenbare vleugeltekening. In de tophelft van iedere vleugel loopt een donkerbruine dwarsband. De poten zijn geheel zwart. Jonge mannetjes lijken qua lichaamskleur op vrouwtjes.

Bandheidelibel
Tegenlicht werkt altijd. Vaker doen! Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

Deze libellensoort heeft hele sprekende vleugels door de kenmerkende tekening. Dit maakt hem uitermate geschikt voor tegenlicht opnames. Uitgekleurde mannetjes krijgen een dieprood achterlijf en rode pterostigma’s (een verdikt en opvallend gekleurd vlekje dat bestaat uit een of meer vleugelcellen in de vleugel van een insect).

In ruige vegetatie jagen ze en overnachten ze. De mannetjes vliegen door de oevervegetatie op zoek naar vrouwtjes en gaan daarbij vaak zitten. Ze gedragen zich niet territoriaal. De bandheidelibel heeft een eenjarige levenscyclus en overwintert als ei. Verder is hij niet heel schuw en heeft een kleine actieradius. Wacht de juiste periode af, zodat de mannetjes mooi rood gekleurd zijn en het verschil tussen de seksen goed zichtbaar is. Brabant en Overijsel zijn de beste provincies voor je speurtochten naar deze libel.

Fototips

Tips die voor alle libellen gelden zijn:

  • kantel je sensorvlak net zolang tot je parallel bent aan de (beide) vleugelpunten of aan het gehele lijf.
  • maak ALTIJD een diafragma trapje. Afhankelijk van je soort objectief tussen de f/5,6 en f/9.0
  • libellen wat ruimer in hun biotoop fotograferen is vaak spannender dan het beest netjes in het kadertje
  • een wisselend bewolkte dag is gunstig, omdat de libellen dan vaker gaan zitten om energie te sparen
  • benader een libel (en dat geldt voor alle overige levende macro onderwerpen) altijd op ooghoogte en met de lens voor je gezicht met één oog dicht. Je bent dan een mindere bedreiging dan met twee wijd open gesperde ogen van bovenaf
  • beweeg altijd traag met het dier mee
  • de beste periode om libellen te fotograferen is in de morgen heel vroeg bij het opkomende licht. Meestal na een warme voorgaande dag zitten ze dan laag in de vegetatie en zijn nog koud en vliegen dus niet weg.

Verspreidingskaart

Kaartje waarneming.nl

Meer weten?

Libellennet

Wikipedia

Foto’s op Nederpix

En dan nog dit!

Kom je koude libellen tegen in de vroege morgen, knip dan ook eens voorzichtig het takje af waarop ze zitten en zet dat in een klem. Je kunt dan je eigen achtergrond, lichtval en werkhoogte kiezen. Altijd wachten met opbreken totdat ze warm zijn en zelfstandig vertrekken!

Deel dit artikel