HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Beekmijter

Het beekmijtertje, ook wel mijtertje of nachtlichtje genoemd, is een van de weinige waterpaddenstoelen in ons land. Het is een echte voorjaarspaddenstoel en ze zijn dan ook alleen in deze periode te vinden. Ze bloeien met oranje vruchtlichamen, die als een soort nachtlampjes oplichten in het donkere water. De soort kan plaatselijk in grote getale langs de oever aanwezig zijn.

Beekmijter
Een extreem laag standpunt laat mooi zien hoe een groepje beekmijtertjes ontspruit uit de eikenhumus in een voorjaarsbeek. Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

Het beekmijtertje is dooiergeel tot diep oranje gekleurd en heeft een knop- of knotsvormige hoed op een kale witte steel. De grootte is 2-5 cm. De steel is kaal met witte haren aan de basis, wit tot zwak roze, 1-2 cm lang en 1-3 mm dik. De paddenstoel groeit in de maanden maart en april in moerassen en broekbossen op met water verzadigde plaatsen waar bladeren of naalden liggen te vergaan. Het is een saprofiet.

Hij gedijt op onder water liggende bladeren en naalden van loof- en naaldbomen in (voedselarme) kwel- en brongebieden, venen, moerassen en broekbossen. De paddenstoeltjes komen voor op schaduwrijke plekjes van voedselarme vennen en beken.

De soort is sinds 1950 sterk achteruitgegaan door het verdwijnen van schone bronnen en staat als zeer zeldzaam en bedreigd op de rode lijst. Sinds 1990 is het voorkomen stabiel.

Karakteristieke opname van het beekmijtertje, groeiend vanuit het water
Karakteristieke opname van het beekmijtertje, groeiend vanuit het water Fotograaf: Bart Stornebrink

Fototips

Het fotograferen van zo’n teer en piepklein paddenstoeltje vergt enige fijnzinnigheid en fijngevoeligheid. Het makkelijkste is om met een macro telelens (of met tussenringen op een gewone telelens) naast de beek te gaan liggen en hem op afstand dichterbij te halen. Eventueel met de elleboog steunend in het water. Je wordt er absoluut nat en vies van. Ga zoals de foto’s laten zien vanuit meerdere standpunten fotograferen. Ik fotografeer altijd van buiten (groothoek) naar binnen (macro/tele) bij dit soort onderwerpen. Eerst zijn omgeving, dan pas zijn groeiwijze. Probeer ook zo te draaien met het licht zodat je door het water heen kan fotograferen. Gebruik zo nodig een polarisatiefilter. Vergeet het tegenlicht niet te benutten!

Verspreidingskaart

Verspreiding waarneming.nl

Meer weten?

Verspreidingsatlas

Soortenbank

En dan nog dit!

Door verstoring en vervuiling van deze wateren is het mijtertje de laatste decennia sterk achteruit gegaan. De verleiding om in de beek te gaan staan is groot. Je kunt dan misschien makkelijker laag dichtbij komen. Maar bedenk dat deze zeer kwetsbare soort maar op heel weinig plekken voorkomt, omdat de symbiose van een specifieke beek met rottende bladbodem een zeer kwetsbaar evenwicht vormt. Verstoor dat evenwicht dus niet.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *