HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Beekmijtertje, een nachtlichtje in het water

Je vindt deze paddenstoel niet zomaar. Het beekmijtertje is allereerst geen algemene verschijning en bovendien is het maar heel klein zodat dat je hem gemakkelijk voorbijloopt. De oplettende waarnemer kan deze schoonheid met wat geluk in het voorjaar tegenkomen in ondiepe beken, tussen de dode bladeren waar hij op groeit.

Beekmijtertje, een nachtlichtje in het water
Het beekmijtertje is een klein paddenstoeltje dat in het voorjaar in beken groeit. Fotograaf: Ron Poot

Met zijn oranje hoedje past het beekmijtertje goed bij Koningsdag en dat is ook ongeveer de tijd dat je dit zwammetje tegen kunt komen. April en mei zijn de maanden waarin deze kleine paddenstoel zijn hoedje boven het water uit steekt.

Zijn bijnaam is “nachtlichtje” en inderdaad doet het lichte kopje wel aan een miniatuurlantaarn denken. Miniatuur, want het vruchtlichaam is maar een paar centimeter groot.

De groeiplaats is, zoals de naam al doet vermoeden, in beken. Een belangrijke voorwaarde voor deze kieskeurige paddenstoel is dat er voedselarm en zuurstofrijk water opborrelt uit de grond. Het beekmijtertje leeft van de dode bladeren die in de beek zijn gevallen. Het is dus een saprofyt, zoals veel zwammen, die leeft van dood organisch materiaal en daardoor meehelpt de rommel op te ruimen in de natuur.

Het beekmijtertje leeft van dode bladeren in de beek. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

 • Beekmijtertje is maar een klein paddenstoeltje, dan is een camera met macrolens of macrostand aan te bevelen.
 • Maak niet alleen foto’s van het beekmijtertje vol in beeld, maar probeer ook de omgeving in het beeld te betrekken. De paddenstoelen komen dan klein in beeld, maar door hun kleur vallen ze toch wel op.
 • Als je de spiegeling van het hoedje in het water wilt fotograferen kun je het best vanaf zo laag mogelijk standpunt fotograferen.
 • Het beekmijtertje leeft in kwetsbaar nat gebied, wees dus voorzichtig met het benaderen. Stap er niet zomaar op af. Kijk waar je zit of loopt en vermijd verstoring van het waterleven. Probeer exemplaren te vinden die dicht bij de oever groeien.
Spelen met licht en donker. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Wikipedia

Verspreidingsatlas

Nederlandse soorten

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

Binnen het schimmelrijk hoort het beekmijtertje tot de grote groep van zakjeszwammen, waarvan er 64.ooo soorten bekend zijn. Ze heten zakjeszwammen omdat de sporen in een soort zakje worden gevormd. Dit zit inwendig in het vruchtlichaam en elk zakje bevat meestal 8 sporen.

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Egon Kraak op 20 mei 2021 om 21:57

  Mooie dingetjes – ik zag ze op waarneming. nl al (en ontdekte aldus dat u ook op waarneming actief bent).
  Weet u soms ook of het blad waar ze op voorkomen soortspecifiek is? En hoe schoon (voedselarm/-rijk) het water moet zijn? Want als ik naar de data en kaarten op wrn kijk krijg ik toch de indruk dat deze zwammetjes hun beekmilieu (wat in NL toch altijd nogal exclusief klinkt) ontsnapt zijn…. en mogelijk zoals u ook aangeeft makkelijk niet ontdekt worden.

  1. Dag Egon, ze komen voor op bladeren en naalden, dus niet heel specifiek. Voedsel(=stikstof)arm en zuurstofrijk is de gouden combinatie, vaak bronnen en beken dus, maar ook andere kwelrijke plekken zouden mogelijk geschikt kunnen zijn.

 2. Door Jan Koster op 20 mei 2021 om 09:25

  Prachtige foto’s Ron en een mooie toelichting.

  1. Dank je Jan, op de Lonnekerberg kun je ze vanaf het pad goed bekijken.

 3. Door Hans Jansen op 20 mei 2021 om 09:25

  Wat prachtig Ron! Een uitdaging om dit te zoeken!

  1. Dank je Hans, gelukkig hebben we in Twente nog wat beken waar ze groeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *