![Bessenglasvlinder](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/07/Bessenglasvlinder-Luc-Hoogenstein-1120.jpg)
Vanaf mei: opletten!
In onze voortuin staan twee aalbesstruiken, waar het vanaf mei opletten geblazen is. Dat is het moment dat de vlinders uit de poppen kruipen en op de bladeren gaan zitten. Het belangrijkste kenmerk van de vlinders is, zoals voor alle vlinders uit de wespvlinder-familie de doorzichtigheid van de vleugels. Alsof het glazen vleugels zijn. Vrij kort daarna beginnen ze met de voortplanting, waarbij de vlinders vaak op zonnige momenten rond de waardplanten vliegen. Het zijn vrij kleine vlinders met smalle vleugels en lange antennen, waardoor ze in de vlucht verrassend veel op sluipwespen lijken.
![vrouwtje bessenglasvlinder die verrassend veel op een sluipwesp lijkt](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/07/Bessenglasvlinder-rustend-op-kaasjeskruid-Luc-Hoogenstein-6206.jpg)
Het wespachtige uiterlijk wordt versterkt door het zwart-gele uiterlijk van de vlinders. Op het zwarte achterlijf bevinden zich bij het vrouwtje drie smalle gele dwarsbanden, bij het mannetje zijn dat er vier. Het uiteinde van het achterlijf is blauwzwart en oogt pluizig. De doorzichtige vleugel heeft een roodbruine punt. Bij net uitgeslopen bessenglasvlinders is het glas nog voorzien van een blauwe laag, dat na de eerste vlucht van de vleugel afbrokkelt.
![Net uitgeslopen bessenglasvlinder](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/07/Net-uitgeslopen-bessenglasvlinder-Luc-Hoogenstein-5692.jpg)
Schadelijke specialist?
Bessenglasvlinders zijn gespecialiseerd in bessenstruiken zoals aalbes of rode bes, zwarte bes en andere Ribes-soorten. Met name de rupsen zijn niet populair bij commerciële bessentelers omdat ze het merg uit takken eten. Ongeveer 10 dagen nadat de bessenglasvlinder haar eitjes op de schors van een tak gelegd heeft komen de rupsen tevoorschijn die zich onmiddellijk in de tak boren, richting het houtmerg. Uit het gaatje komt een soort houtmeel naar buiten, wat een indicatie is dat er een rups in de tak zit. Gedurende de zomer en herfst voeden de rupsen zich met het houtmerg en maken tunnels van 15 à 20cm lang in de tak, die daardoor dood gaat. Na de winterrust worden de rupsen in april weer actief en maakt de rups vlak onder het schors een holte. Zo’n zes weken later komt dan de jonge bessenglasvlinder tevoorschijn. Heb je dus een dode tak in je aalbesstruik zitten, dan heb je grote kans dat je ook een bessenglasvlinder in de struik hebt zitten. Maar geen zorgen: het overgrote deel van de takken overleeft de aanwezigheid van de vlinder.
![Ei-afzettende bessenglasvlinder](https://www.natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2024/07/Bessenglasvlinder-Luc-Hoogenstein-1114.jpg)