HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Bijeneter

Bijeneters behoren tot Europa’s kleurrijkste vogels. Ze broeden zowel in hun thuislanden rond de Sahel, als in Zuid-Europa. Daar komen ze ongeveer eind april aan om hun broedwanden langs rivieren te inspecteren. Het is een echte kolonievogel die vliegende insecten eet. Niet heel schuw en hij vertoont een zeer sociaal gedrag met soortgenoten. Naast de Europese Bijeneter zijn er nog de Groene en de Kleine Groene Bijeneter die in dezelfde biotopen voorkomen en soms Europa aandoen.

Bijeneter
Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

In de baltstijd van eind april tot eind mei is deze vogel het beste te fotograferen. Dan vertonen ze een zeer rijk patroon van baltsgedrag. Ze graven dan hun nesten en zijn dus erg honkvast. Maar ook hun jachttechnieken zijn spectaculair. Zo slaan ze hun prooi stuk op hun zitpost. Voornamelijk om de angels onschadelijk te maken. De kleuren zijn een uitdaging. Het type licht is zeer belangrijk. Er is verschil te zien tussen de seksen. Bij het juiste licht is bijvoorbeeld de borst van de man blauw en die van haar groen.

Vliegen de jongen uit eind juli, dan trekken ze meteen naar hun thuislanden. Lekker naar de constante warmte van Noord Afrika. Jaag dwaalgasten niet op. Die hebben het al zo moeilijk. Maak een reis naar waar ze wonen!

Fototips

De bijeneter laat zich uitstekend benaderen. Een schuilnetje, of achter een bosje gaan staan is vaak al voldoende. Wil je ze echter goed fotograferen is een schuiltentje zeer aan te bevelen.

Verstoor een broedkolonie niet door er doorheen te gaan wandelen of je langdurig in het zicht te begeven. Eieren koelen snel af en vogels verliezen teveel energie als ze onnodig in de lucht worden gehouden tijdens het broedseizoen.

Wat je ook in de grond prikt, de bijeneter gaat er gegarandeerd op zitten. Het is hun vertrekpost voor de jacht en hun baltsplek. Veel hebben ze daarvoor niet nodig. Zoek dan ook iets heel moois uit en let op je achtergrond.

Het zijn ook echte knokkers, dus zorg dat je klaar zit voor acties. Manueel scherpstellen op de tak verdient dan de voorkeur. Gebruik een draadontspanner.

Fotografeer deze gekleurde vogels niet bij hard licht tussen 11.00 en 16.00 uur. Dan blijft er van hun kleur niets over en heb je zwarte schaduwen op de kop.

Voeren werkt niet.

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart waarneming.nl

Meer weten?

SOVON

Waarneming.nl

Soortenbank

Vogelbescherming

En dan nog dit!

Waarom ze Bijeneter heten is mij een raadsel. Hommel eten ze vaker vanwege de hogere voedingswaarde en verder vlinders, libellen, motten, kevers, waterjuffers, etc. Zolang het maar vliegt.

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Ben op 6 mei 2015 om 16:07

    In ieder geval goed om in dit stukje te vermelden dat je ze niet moet gaan verstoren. Wat betreft hun thuislanden: In Zuid Afrika is dit ook een veel voorkomende soort. Thuisland heeft ook een wat negatieve lading in bv Zuid Afrika….niet zo’n handige woordkeus. En ach die namen, Ijsvogel eet ook geen ijs maar voornamelijk vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *