Menu

Onderdeel van Pixfactory

Blauwe glazenmaker

Deze flinke libel kun je zomaar een keer tegenkomen in huis. Ze vliegen laag over de grond om hun omgeving af te speuren en mijden de bebouwde omgeving niet. Op hun vlucht kan het zo maar gebeuren dat ze binnen vliegen door een open deur of raam. Geen paniek, ze doen niets, maar leidt de libel weer rustig naar buiten.
Blauwe glazenmaker
De blauwe glazenmaker op de rug gezien. Fotograaf: Arjan Troost

De glazenmakers zijn flinke libellen, ze zijn fraai van kleur en vliegen veel. De blauwe glazenmaker is een van de meest algemene. Zoals alle libellen begint hij zijn leven in het water, als libellenlarve. Dit zijn roofzuchtige wezentjes en een schrik voor alle waterbeestjes. Met hun flinke kaken bijten de larven er flink op los, ook als je er een vangt kun je dat merken. Gelukkig zijn de volwassen libellen niet zo agressief.

De leefomgeving is zoet en stilstaand water, zoals een vijver of een sloot. Larven leven zo’n 2-3 jaar en vervellen diverse malen tot ze hun maximale lengte hebben. Dan is het tijd voor de voortplanting. De larve zoekt een waterplant, riet, lisdodde of wat dan ook en kruipt naar boven, het water uit. Vlak boven de waterspiegel begint de verpopping. Het duurt enkele uren, maar dan zie je langzaam de volwassen libel uit het huidje kruipen.

Je kunt de blauwe glazenmaker onderscheiden van de andere, gelijkende glazenmakers door te letten op het achterste stukje van het achterlijf. Daar zie je dat de rugvlekjes links en rechts met elkaar verbonden zijn. Ze vormen een “lantaarntje”. Andere glazenmakers hebben dat niet, daar zijn de rugvlekjes over de gehele lengte links en rechts gescheiden.

Blauwe glazenmakers hebben een vrij groot territorium, dat de mannetjes verdedigen. Je ziet ze dan patrouilleren langs de waterkant. Als twee mannetjes elkaar tegenkomen kunnen er flinke gevechten plaatsvinden.

Blauwe glazenmaker
Een vers uitgeslopen blauwe glazenmaker, het huidje waar hij uit is gekropen is nog te zien. Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

  • Liefst een spiegelreflexcamera met een telelens van ongeveer 300 mm om op afstand te fotograferen
  • Gebruik een telelens met tussenring om een macrofoto op grote afstand te maken. Houd er rekening mee dat je dan maar een beperkt scherpstel-gebied hebt.
  • Met een compact of systeemcamera in macro-stand moet je dichterbij komen. Je krijgt dan meer van de omgeving in je beeld.
  • ­Voor het fotograferen van een uitsluiper/larve kun je het best werken met macrolens en statief
  • ­Hoekzoeker of uitklapschermpje is erg handig voor een standpunt laag over het water, je kunt dan van boven het beeld scherpstellen.
  • ­Veel geduld en uithoudingsvermogen bij het fotograferen van een vliegend exemplaar.
  • Kijk goed hoe de positie van de libel is en zet je camera loodrecht op het vlak waar de vleugels in liggen. Dan krijg je de meeste scherpte.
  • Maak een diafragma trapje. Afhankelijk van je soort objectief tussen de f/5,6 en f/9.0
  • Libellen wat ruimer in hun biotoop fotograferen is vaak spannender dan het beest netjes in het kadertje
  • Een wisselend bewolkte dag is gunstig, omdat de libellen dan vaker gaan zitten om energie te sparen. Je hebt dan ook diffuus licht.
  • Benader een libel (en dat geldt voor alle overige levende macro onderwerpen) altijd op ooghoogte en met de lens voor je gezicht met één oog dicht. Je bent dan een mindere bedreiging dan met twee wijd open gesperde ogen van bovenaf
  • Voorkom schielijke bewegingen waar het diertje van schrikt.
  • Let op uitsluipende libellen. In de ochtend kruipen de volwassen dieren uit hun larve-huid. Een mooi proces om te volgen. In enkele uren zie je de larve veranderen in een prachtige volgroeide libel.
  • De beste periode om libellen te fotograferen is in de morgen heel vroeg bij het opkomende licht. Meestal na een warme voorgaande dag zitten ze dan laag in de vegetatie en zijn nog koud en vliegen dus niet weg. Vaak zijn ze dan bezet met dauwdruppeltjes.

Leefomgeving

Stilstaand stromend water, ook in stedelijk gebied.

Vindtijd

Juli-september

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen, niet kwetsbaar.

En dan nog dit!

De blauwe glazenmaker hoort tot de “echte libellen”. Daartegenover staan de juffers. Het onderscheid tussen beide libellengroepen is:

  • bij juffers zijn de voor en achtervleugel gelijk van vorm, bij de echte libellen zijn de achtervleugels sterk verbreed
  • de juffers houden hun vleugels bij rust langs het lijf of half gespreid, echte libellen hebben de vleugels horizontaal gespreid of zelfs iets naar voren gericht
  • bij de juffers is de kop breder dan lang, de ogen zitten aan de zijkant, bij echte libellen zitten de ogen tegen elkaar aan (of bijna tegen elkaar)
  • juffers zijn relatief slank en klein (varieert van 23-49 mm), de echte libellen over het algemeen forser (32-85 mm)

Eén reactie

  1. Leuk artikel met mooi platen. Ik heb ze de afgelopen jaren niet vaak gezien maar de laatste maand zie ze ineens wel regelmatig voorbij komen in een gebiedje bij mij om de hoek. Misschien een gunstig jaar of ik heb beter leren spotten, ik weet het niet. Maar het zijn prachtige libellen om te zien!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Leuk artikel met mooi platen. Ik heb ze de afgelopen jaren niet vaak gezien maar de laatste maand zie ze ineens wel regelmatig voorbij komen in een gebiedje bij mij om de hoek. Misschien een gunstig jaar of ik heb beter leren spotten, ik weet het niet. Maar het zijn prachtige libellen om te zien!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: