Mijn wandeling is landschappelijk gezien erg afwisselend. Ik loop in no-time van naaldbos naar heide en van heide naar beukenbos, maar ondanks de verschillende leefomgevingen zie ik vrijwel geen dieren. Bij het zoveelste heideveldje zie ik door mijn kijker iets bruins vliegen. Een buizerd? Nee, door het typerende lage vlieggedrag is het al snel duidelijk dat het om een vrouwtje kiekendief gaat, want deze zijn bruin en vliegen zwevend vlak boven het kruidengewas. Nu is de vraag, welke kiekendief is het? Een bruine kiekendief verwacht ik niet zo snel op de heide, maar door een hoge muizenstand kan dit natuurlijk een mogelijkheid zijn. Bruine kiekendieven hebben van oorsprong meer voorkeur voor nattere gebieden zoals rietland. Terwijl ik mij dit bedenk zie ik een witte band aan het begin van de staart, hiermee valt de bruine kiek dus definitief af. Dan blijft over de blauwe, grauwe of steppekiekendief. Door in te zoomen op mijn snel gemaakte registratiefoto zie ik een vrij grove bouw en vijf vleugelhandpennen (vingers), dat betekent dus dat de grauwe kiekendief ook afvalt. Deze heeft namelijk vier vleugelvingers en is daarnaast veel slanker gebouwd. Nu nog de steppekiekendief, de serieuze vogelaar ziet in het veld al het verschil tussen een vrouwtje steppekiekendief en het vrouwtje blauwe kiekendief. Dit door te kijken naar subtiele kenmerken zoals de halsring, de boa en de handpennen, echter ben ik geen vogelexpert dus ik gok op de blauwe kiek!

Terwijl ik mij dit allemaal bedenk zie ik in mijn ooghoek honderd meter achter het vrouwtje aan een mannetje kiekendief vliegen, deze doet mijn fotografiehart altijd een flink stukje sneller kloppen! Ze zijn echt fantastisch, vind ik dan. Sommige schelden hem uit voor een duif door zijn zeer licht gekleurde wit en (blauw)grijze verenkleed. Met alle respect voor de duif, maar daar doe je deze prachtige jager toch echt tekort mee. Na het zien van dit mannetje is mijn determinatie ook zeker: een koppeltje blauwe kiekendieven! Dit omdat het winter is en het mannetje erg gemakkelijk te herkennen en te onderscheiden is van de andere kiekendieven door de geheel witte onderkant, donkergrijze eindband en de typische zwarte vleugelpunten. Doordat ze samen opvliegen is het hoogstwaarschijnlijk een stel.

Om het nog ingewikkelder te maken; volwassen vrouwtjes lijken erg op juvenielen. Beide zijn bruin gekleurd en hebben opvallende zwarte banden over hun staart en ondervleugels lopen. Het verschil tussen juveniel en vrouwtje is erg klein. De juveniel oogt wat rossiger op de borst en buik, volwassen vrouwtje is meer wit. Daarnaast is de wangvlek van het vrouwtje erg contrastrijk gekleurd, bij de juveniel is dit een stuk minder. Ook zit er verschil in bandering in de vleugelpunten van de ondervleugels, bij het vrouwtje zijn deze goed zichtbaar, bij de juveniel moet je goed kijken.

