HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Blauwe zeedistel, een plant van de zeereep

Weinig duinplanten vallen zo op en zijn zo kenmerkend voor de kust als de blauwe zeedistel. Eerst even iets rechtzetten: de blauwe zeedistel is geen echte distel maar lid van de schermbloemenfamilie! De blauwe zeedistel wordt distel genoemd vanwege de stekende bladeren. In het engels heet zeedistel: sea holly oftewel zeehulst, vanwege dezelfde eigenschappen.

Blauwe zeedistel, een plant van de zeereep
Blauwe zeedistel in de zeereep. Fotograaf: Nico van Kappel

Gewone distels horen bij de asterfamilie, zeedistel hoort binnen de schermbloemenfamilie tot het geslacht Eryngium. In Nederland komen daarbinnen maar twee soorten voor, de kruisdistel en de blauwe zeedistel.

De plant komt van nature voor in Nederland en is vrij algemeen in onze kuststreek en zeer zeldzaam op de Zeeuwse Eilanden en langs het IJsselmeer.

De blauwe zeedistel groeit hier op de zeereep, oftewel de laatste duintjes voor de strand, vaak groeien de planten hier tussen het helmgras. Deze planten zijn uitstekend aangepast aan het extreme milieu van de zeereep. Het kan hier extreem droog en warm worden in de zomer.

Blauwe zeedistel is als nectarplant een belangrijk waardplant voor allerlei soorten vlinders waaronder de dagpauwoog, heivlinder en distelvlinder.

Het gehele plant is zicht blauw-grijs en de verse bloemen zijn prachtig diep (kobalt) blauw. In combinatie met een kenmerkende habitat van open, stuivende duinen levert dit heel veel mogelijkheden op voor de planten- en landschapsfotograaf.

Bloem van blauwe zeedistel. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Zorg in de eerste plaats voor een stevige lange broek, of pas in ieder geval op als je met zwembroek of badpad door duinen met zeedistel wil lopen, je komt er dan al gauw achter waarom ze ‘distel’ heten…
  • Met zacht licht komt de mooie blauwe kleur goed tot zijn recht. Wanner de zon hoog staat is de enige optie om zelf zacht licht te maken door de planten in je eigen schaduw te fotograferen, al dan niet met behulp van een diffusiescherm of wat invulfits om het geheel wat op te lichten. De bloemen komen daarom het mooist uit aan het begin en eind van de dag en op bewolkte dagen.
  • Vergeet vooral de bladeren niet, deze zijn van dichtbij ook erg fotogeniek!
  • Blauwe zeedistel is relatief groot en vormt hier ook een erg mooie voorgrond voor landschapsbeelden.
Blauwe zeedistel, een zaailing in het zand. Fotograaf: Nico van Kappel

Verspreidingskaart

Verspreidingsatlas

Nederland

België

Meer weten?

Wilde planten

Wikipedia

Soortenbank

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

De blauwe zeedistel komt hoofdzakelijk in Europa voor, maar is ook bekend van Australië. Deze is hier terechtgekomen na aanplantingen met helmgras.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *