Menu

Onderdeel van Pixfactory

Blauwvleugelsprinkhaan

Misschien wel ons best gecamoufleerde dier, de meester verstoppertje spelen van de zandvlakte. Als een blauwvleugelsprinkhaan vliegt lijkt het dier meer op een blauwe vlinder dan op een sprinkhaan. Ze zijn meestal grijs of bruin en soms bijna rood! Door zijn leefwijze en bijzonder gedrag is dit een geweldig macro onderwerp.
Blauwvleugelsprinkhaan; Blue-winged grasshopper, Oedipoda caerul
Blauwvleugelsprinkhaan in vlucht Fotograaf: Paul van Hoof

Een blauwvleugelsprinkhaan ziet er van dichtbij bijna prehistorisch uit. Hij vertrouwt volledig op zijn camouflage en blijft, als je er eenmaal één hebt gevonden en voorzichtig benaderd, volledig stilzitten.

De blauwvleugelsprinkhaan is volledig aangepast aan plekken met geen of bijna geen begroeiing. Zandverstuivingen, droge duinen, kapvlakten en droge heidevelden zijn optimale leefgebieden. Een extreem leefgebied dat veel weg heeft van een woestijn, met koude nachten en warme dagen.

Het kale zand wordt door de vrouwtjes gebruikt om eieren te leggen. Een blauwvleugelsprinkhaan wordt maximaal 30 mm groot en kan tientallen meters zweven.

De opkomende zon geeft de foto net iets extra. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • De sprinkhanen zijn het makkelijkst te observeren als ze opvliegen. Als de sprinkhanen stilzitten zijn ze heel moeilijk te vinden. Gelukkig zitten ze graag op wandelpaden en kom je ze daar het makkelijkst tegen.
  • De blauwvleugelsprinkhaan leent zich uitstekend voor macrofotografie. Voor beelden waarin de meeste kenmerken zichtbaar zijn kan je ze het beste vanaf de zijkant fotograferen, waarbij je onderwerp parallel komt met de sensor van je camera.
  • Een blauwvleugelsprinkhaan laat zich ook goed portretteren als je deze recht van voren fotografeert. Met behulp van tussenringen kan je nog dichterbij komen en ook de antennes of ogen apart fotograferen.
  • Zoekplaten zijn ook mogelijk waarbij de sprinkhaan klein in beeld komt. Hierdoor worden de geweldige eigenschappen van de blauwvleugelsprinkhaan om zich te verstoppen benadrukt.
Met de macrolens krijgt het diertje een angstaanjagend uiterlijk. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

De blauwvleugelsprinkhaan is volledig aangepast aan plekken met geen of bijna geen begroeiing. Zandverstuivingen, droge duinen, kapvlakten en droge heidevelden zijn optimale leefgebieden.

Vindtijd

Vanaf juni tot oktober.

Meer weten?

Bescherming

De blauwvleugelsprinkhaan staat op de Nederlandse rode lijst van sprinkhanen en krekels. In België zijn ze algemener.

Kwetsbaarheid

Blauwvleugelsprinkhanen zijn beschermde dieren. Ze zijn kwetsbaar en leven in een kwetsbaar habitat. Blijf vooral op de paden, hier zijn ze ook het vaakst te vinden.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een soort die veel op de blauwvleugelsprinkhaan lijkt is de roodvleugelsprinkhaan met, je raad het al, rode vleugels. Deze soort houdt meer van rotsachtige leefgebied en komt (nog) niet voor in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: