Er zijn enorm veel soorten springstaarten op de wereld. Grofweg kun je ze verdelen in langwerpige en bolvormige springstaartjes. De beesten zijn ontstaan uit de orde der Kreeftachtigen en de gehele orde (Collembola) wordt tegenwoordig gezien als de dieren waaruit later de insecten zijn ontstaan. Voor nu richten we ons op het bolvormig springstaartje en dan met name op de familie Dicyrtomidae. Deze familie heeft een aantal soorten die veel voorkomen en goed te vinden zijn. Daarnaast zijn ze bijzonder fotogeniek!
Dit bolvormig springstaartje is ergens tussen de 0,5 en 1,5mm klein. Ze zijn het hele jaar aanwezig, maar in de winter, als het ontbreekt aan veel ander interessant kleins, lijken ze meer aanwezig en beter vindbaar.
Het is een koddig dier. Met een bol buikje, mooie kleurtjes en ogen als rijpe blauwe druiventrosjes. De tekening van elk dier en elke soort is verschillend, als bij een zebra of giraffe. Een vlekkenpatroon in 50 tinten paars. Sommigen zijn bijna doorschijnend en anderen hebben een purperachtige metaalglans waar zelfs een aubergine jaloers op zou zijn. Ze staan hoog op hun harige pootjes en zijn, als ze niet wegspringen, niet bijzonder snel. Dit springen doen ze trouwens met hun gevorkte staart. Bij het bolvormig springstaartje is dit onder het achterlijf gevouwen en soms zichtbaar vanaf de zijkant. Met één sprong kunnen ze tot ongeveer 6cm ver wegspringen. Dat doen ze als ze worden aangevallen door één van hun vele vijanden. Roofmijten, roofvliegen, (wolf)spinnen en heel veel ander bodemleven heeft springstaart op het menu staan.

Het springstaartje leeft waar hij eet. Da’s handig met een beperkte actieradius. Als fervent liefhebbers van rottend materiaal en schimmel zijn ze vaak te vinden in de bovenste lagen van de strooisellaag. Ga gewoon maar eens zoeken. In het bos of in je tuin. Een plek waar veel blad op de grond ligt, of waar rottend hout aanwezig is. Bij vochtig weer zijn ze al snel gevonden. Bij wat drogere omstandigheden zullen ze zich verbergen aan de onderzijde van het blad. Als je zo’n blad omdraait, en je hebt een beetje mazzel, zit er al gauw een klein tiental zich stil te houden. Stoïcijns kijken ze voor zich uit en vaak trekken ze zich niks van elkaar aan. Verschillende soorten uit de familie Dicyrtomidae komen gezamenlijk voor en ze laten zich best eenvoudig onderscheiden.
8 reacties
Zie nu pas je reactie van 19/1/2017…
En het is inderdaad zo dat ik Springstaartjes op de fotosite van Vroege Vogels plaats onder de naam “bruinekikker”…
Nu ze weer tevoorschijn zijn gekomen fotografeer ik ze weer…
Ik vind het geweldige beestjes.
Groet.
Ja toch, zie je wel! Ja ze zijn geweldig hè….. ze helpen mij de donkere dagen door!
grt,
Chris.
Kwam je verhaal bij toeval tegen!
Leuk…
Ikzelf hou me ook met het fotograferen van Springstaartjes bezig.
Ik gebruik nu een oud lensje (van een analoge camera) als omkeerlens op mijn camera en dat werkt buitengewoon goed. Kan nu mooie close ups maken.
Ik vind het prachtige beestjes…
Groet, Henny
Hoi Henny,
wat leuk! Ja een omgekeerde lens werkt erg goed. Heb jij vaak je foto’s bij Vara vroege Vogels staan, kan dat kloppen?
grt,
Chris.