Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bont kroonkruid

Roze, wit en paars… bont kroonkruid doet zijn naam eer aan! Deze prachtige bermplant is een uitbundige bloeier en het is dan ook een feestje als je deze schoonheid in de zomer tegenkomt.
Bont kroonkruid
Een bonte mengeling van wit, roze en paars. Bont kroonkruid doet zijn naam eer aan. Fotograaf: Ron Poot

Bont kroonkruid is een waardig lid van de vlinderbloemenfamilie. Dat zie je aan de opmerkelijke bouw van de bloemen. Bij bont kroonkruid is de vorm goed te bekijken, omdat het een fors gebouwde plant is. Het is familie van onder meer vogelwikke, klaver en luzerne. Een ander kenmerk is de vrucht: een peul. Inderdaad, erwten en bonen zijn van dezelfde familie. Eet de peulen echter niet, de plant is giftig.

Wat is dan die opmerkelijke bouw? Een vlinderbloem bestaat uit een omhooggerichte vlag, een kiel in het midden en twee zwaarden aan weerszijden. Dat klinkt eigenlijk meer als een zeilboot. Toch doen de vorm en de kleur ook wel aan een vrolijke vlinder denken. Er staan soms wel twintig bloemen dicht bij elkaar in één hoofdje, dat maakt ook dat je de bloeiende plant al van verre ziet.

De kleurige bloemen zijn echte insectenlokkers. Er valt ook wat nectar te halen, maar ook stuifmeel is een gewild voedsel bij insecten. Voor de plant is het belangrijk dat de bezoekers stuifmeel meenemen om zo te zorgen voor de bestuiving.

Bont kroonkruid
Met open diafragma door de omringende bloemen heen fotograferen, geeft een kleurig effect. Fotograaf: Ron Poot

De plant is meerjarig, dat wil zeggen dat hij elk jaar op dezelfde plek weer opkomt. Dat is handig om te onthouden. In de winter sterft de plant helemaal af, om in het voorjaar weer opnieuw te beginnen. Vanaf juni kun je de eerste bloemen verwachten. Ze bloeien vaak nog tot laat in de zomer.

Bont kroonkruid leeft bij ons aan de noordgrens van zijn areaal. In de zuidelijke landen bloeit het talrijk in de bermen. Bij ons is de soort vrij zeldzaam. De plant lijkt zich wel steeds meer uit te breiden, waarschijnlijk dankzij het opwarmende klimaat.

Fototips

  • De plant is een uitbundig bloeier. Daar kun je als fotograaf goed gebruik van maken door hem een prominente plek te geven in een landschapsfoto.
  • Het is leuk om door de bloemen heen te fotograferen. De vage zachte kleuren in de voorgrond geven een kleurrijk beeld. Werk hierbij met open diafragma (laag f-getal).
  • Probeer verschillende perspectieven uit: van onder of van boven. Met behulp van een spiegeltje is het mogelijk een opname van onderaf te maken.
  • Fotografeer je tegen de lucht: belicht dan een stop over om de bloemkleur goed te krijgen.
  • Met een macrolens kun je mooie details fotograferen, zoals de markant gevormde vlinderbloemen. Let ook op bezoekende insecten, zoals hommels. Die doen het goed op de rijk gekleurde bloem.
  • Pas goed op jezelf. Bont kroonkruid is een bermplant, dus let op het verkeer bij het fotograferen.

Leefomgeving

Dijken, bermen, industrieterreinen

Vindtijd

Juni – september

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Vrij zeldzame plant. Breidt zich gestaag uit.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Bont kroonkruid zorgt goed voor zichzelf. De plant bevat looizuur en beschermt zich daarmee tegen slakkenvraat.

Daarnaast beschermt deze plant uit het warme zuiden zich tegen de kou. ’s Avonds klappen de blaadjes naar boven en leggen zicht ruggelings tegen elkaar aan. Zo voorkomen ze al te veel afkoeling in de nacht.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: