Bonte strandloper

Strandlopers zijn voor alle vogelfotografen fijne onderwerpjes. Deze ronde bolletjes zijn vaak niet bang aangelegd, en met het nodige geduld en ‘platliggerij’ komen ze af en toe wel erg dichtbij. Wel kan het in het begin lastig zijn om te weten welke soort je voor je lens hebt. Daarom komt vandaag de meest voorkomende strandloper van Nederland aan bod!
Door de ‘vage’ jonge bonte strandloper in de achtergrond wordt deze foto wat spannender.
Door de ‘vage’ jonge bonte strandloper in de achtergrond wordt deze foto wat spannender. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Als je de ambitie hebt om de strandlopers uit elkaar te houden is het verstandig om de bonte strandloper als eerst te leren. In Nederland kom je deze strandloper vrijwel uitsluitend in winterkleed tegen. Daar ligt bij het herkenningsstukje dan ook de focus. Ook probeer ik hier en daar belangrijke verschillen tussen ‘bontjes’ en andere soorten te benoemen.

Dit was een megafijn model dat rustig voor mij bleef staan. De bruine tinten van het diertje steken mooi af tegen het blauw van het water!
Dit was een megafijn model dat rustig voor mij bleef staan. De bruine tinten van het diertje steken mooi af tegen het blauw van het water! Fotograaf: Jorrit Verkleij

De bonte strandloper een kleine, proppige strandloper; ze zijn ongeveer zo groot als een merel. De poten en snavel zijn in alle kleden donker. Het winterkleed van het volwassen ‘bontje’ is vrij saai. De rug en kopkap zijn egaal bruingrijs, al valt van dichtbij het geschubde patroon goed op. Zeker de dekveren kunnen toch contrastrijk zijn. De buik is wit en de flank kan egaal wit zijn, of licht gestreept. Ook is er een lichte, maar vage wenkbrauwstreep zichtbaar. Deze is echter niet zo prominent aanwezig als bij bijvoorbeeld de krombekstrandloper.

De meeste bonte strandlopers hebben een gebogen snavel, maar de lengte en ‘kromte’ hiervan kan sterk variëren. Ik heb zelf ‘bontjes’ gezien met snavels zo recht dat ze meer op drieteenstrandlopers leken! In vlucht zijn lichte strepen op de rug zichtbaar. Juveniele dieren zijn veel contrastrijker op de kop en rug, en hebben veel meer bruine en zelfs rossige tinten. Ook hebben jonge dieren vlekken op de buik, die wederom erg kunnen variëren. In de zomer hebben volwassen dieren een (rood)bruine rug, een contrastrijke kop en een donkere, bijna zwarte buik en een witte flankstreep daarboven. Het vluchtroepje is een schelle, piepachtige triller: “triiieeep”.

Lichte bewolking maakt voor de ideale high-key conditie, met wat diffuus tegenlicht erbij kreeg ik mijn gewenste effect!
Lichte bewolking maakt voor de ideale high-key conditie, met wat diffuus tegenlicht erbij kreeg ik mijn gewenste effect! Fotograaf: Jorrit Verkleij

De bonte strandlopers is dus onze meest algemene strandlopersoort, maar broedt hier niet. Broeden doen ze in het noorden: op de graslanden en toendra van Noord-Scandinavië, IJsland en Rusland. Tijdens de voor- en najaarstrek en in de winter zijn ze in ons land wel zeer talrijk. In grote getale zoeken ze naar dierlijk voedsel door continu in het zand te prikken met hun snavel. Vaak scharrelen ze ook tussen andere soorten strandlopers, zoals drieteenstrandlopers of kleine strandlopers.

‘Bontje van boven’, met een schaduw en reflectie. Dus eigenlijk drie ‘bontjes’?
‘Bontje van boven’, met een schaduw en reflectie. Dus eigenlijk drie ‘bontjes’? Fotograaf: Jorrit Verkleij

Het bekend raken met de kenmerken van alle kleden van de bonte strandloper is essentieel om een strandloper-herkenexpert te worden. Gebruik hier vooral ook een goede vogelgids voor. De meest voorkomende strandlopers in Nederland zijn gelukkig met enige oefening goed uit elkaar te houden.

En weer een ‘bontje’ vanuit ‘platligstand’. Hierdoor kreeg ik een wazige voor- en achtergrond met wat zeewier-bokeh!
En weer een ‘bontje’ vanuit ‘platligstand’. Hierdoor kreeg ik een wazige voor- en achtergrond met wat zeewier-bokeh! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Fototips

  • De meeste foto’s van bontjes zijn gemaakt met deze techniek: laag op het zand of in de modder liggend en wachtend tot de diertjes dichterbij kwamen. Dat is dan ook mijn gouden tip. Heb geduld. Deze soort is niet schuw, maar benader de dieren niet direct.
  • Probeer op de foerageerrichting van de dieren te anticiperen door verderop in die richting te wachten. Het liefst liggend, natuurlijk!
  • Dat liggen heeft nog een voordeel: je krijgt meteen een laag standpunt! Hierdoor krijg je makkelijker een fijne wazige voor- of achtergrond.
  • Als er genoeg licht is, en genoeg afstand tussen je onderwerp en voor- en achtergrond is, kies dan vooral voor een hogere f-waarde. Zo kan je meer van de vogel scherp krijgen terwijl je de wazige voor- en achtergrond behoudt!
  • Bonte strandlopers lopen vaak niet alleen. Maak je foto spannender door meer dieren in het beeld op te nemen; wazig of niet! Houd je sluitertijd kort om te anticiperen op eventuele akkefietjes tussen die dieren!
  • Probeer je in te houden met ‘burst-mode’ als een dier van een afstand op je af loopt. Het zou zonde zijn als het diertje jou tot twee meter nadert en je bijna geen ruimte meer hebt op je geheugenkaartjes. Ik spreek uit ervaring..
  • Als je een meewerkend modelletje hebt is het natuurlijk een goed idee om stijlen als tegenlicht, high-key en klein-in-frame te proberen!

    Een typisch ‘bontje-moment’: liggen, kwartiertje wachten, en plop, strandloper op twee meter!
    Een typisch ‘bontje-moment’: liggen, kwartiertje wachten, en plop, strandloper op twee meter! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Leefomgeving

Talrijk in kustgebieden met slik. In de winter ook af en toe in drassige gebieden in het binnenland.

Vindtijd

Vooral tijdens de migratiemaanden (maart-mei en sep-okt) aanwezig met iets lagere, maar nog steeds grote aantallen in de wintermaanden.

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Staat op de rode lijst als ‘verdwenen broedvogel’. Wereldwijd niet bedreigd. Aantal doortrekkers en wintergasten lijkt licht toe te nemen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Omdat het herkennen van strandlopers nog niet moeilijk genoeg was: de bonte strandloper heeft een behoorlijk aantal ondersoorten , die er allemaal net wat anders uit zien. Pak er dus een goede vogelgids bij!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: