Als je de ambitie hebt om de strandlopers uit elkaar te houden is het verstandig om de bonte strandloper als eerst te leren. In Nederland kom je deze strandloper vrijwel uitsluitend in winterkleed tegen. Daar ligt bij het herkenningsstukje dan ook de focus. Ook probeer ik hier en daar belangrijke verschillen tussen ‘bontjes’ en andere soorten te benoemen.
De bonte strandloper een kleine, proppige strandloper; ze zijn ongeveer zo groot als een merel. De poten en snavel zijn in alle kleden donker. Het winterkleed van het volwassen ‘bontje’ is vrij saai. De rug en kopkap zijn egaal bruingrijs, al valt van dichtbij het geschubde patroon goed op. Zeker de dekveren kunnen toch contrastrijk zijn. De buik is wit en de flank kan egaal wit zijn, of licht gestreept. Ook is er een lichte, maar vage wenkbrauwstreep zichtbaar. Deze is echter niet zo prominent aanwezig als bij bijvoorbeeld de krombekstrandloper.
De meeste bonte strandlopers hebben een gebogen snavel, maar de lengte en ‘kromte’ hiervan kan sterk variëren. Ik heb zelf ‘bontjes’ gezien met snavels zo recht dat ze meer op drieteenstrandlopers leken! In vlucht zijn lichte strepen op de rug zichtbaar. Juveniele dieren zijn veel contrastrijker op de kop en rug, en hebben veel meer bruine en zelfs rossige tinten. Ook hebben jonge dieren vlekken op de buik, die wederom erg kunnen variëren. In de zomer hebben volwassen dieren een (rood)bruine rug, een contrastrijke kop en een donkere, bijna zwarte buik en een witte flankstreep daarboven. Het vluchtroepje is een schelle, piepachtige triller: “triiieeep”.
De bonte strandlopers is dus onze meest algemene strandlopersoort, maar broedt hier niet. Broeden doen ze in het noorden: op de graslanden en toendra van Noord-Scandinavië, IJsland en Rusland. Tijdens de voor- en najaarstrek en in de winter zijn ze in ons land wel zeer talrijk. In grote getale zoeken ze naar dierlijk voedsel door continu in het zand te prikken met hun snavel. Vaak scharrelen ze ook tussen andere soorten strandlopers, zoals drieteenstrandlopers of kleine strandlopers.
Het bekend raken met de kenmerken van alle kleden van de bonte strandloper is essentieel om een strandloper-herkenexpert te worden. Gebruik hier vooral ook een goede vogelgids voor. De meest voorkomende strandlopers in Nederland zijn gelukkig met enige oefening goed uit elkaar te houden.
2 reacties
Interessante tips, schitterende foto’s!
Hartelijk bedankt, Joost! Hopelijk krijg jij ze snel voor je lens 🙂
Groetjes,
Jorrit