Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boomklever

Meestal hoor je hem eerder dan dat je hem ziet. De boomklever is behoorlijk aanwezig met zijn indringend geluid: piuu piuu piuu… wiwiwiwi. Hij houdt van hoge bomen en in oude parken, statige lanen en loofbossen kom je hem zeker tegen. Met zijn grijsblauwe rug, oranje buik en markante oogstreep een lust voor het oog.
De boomklever kun je in de winter ook in de buurt van huizen aantreffen. Fotograaf: Arjan Troost

Dit grappige vogeltje dankt zijn naam aan het feit dat hij heel gemakkelijk op en neer rent over de steile stam van een boom. Oude loofbomen zijn zijn favoriete plek, daar vindt hij kleine beestjes tussen de kieren en spleten van de schors en daar maakt hij zijn nest. Het liefst nestelt hij in een spleet of holletje, bijvoorbeeld een oud spechtennest. Ook maakt hij graag gebruik van nestkasten, er zijn speciale boomkleverkasten in de handel. Bij het maken van zijn nest toont de boomklever zich een echte doe-het-zelver door de opening gedeeltelijk dicht te metselen met modder. Tot de juiste diameter van de opening is bereikt.

Al vanaf april legt de boomklever eieren, 6-9 stuks en twee broedsels per jaar is geen uitzondering. Vaak gebruikt hij hetzelfde nest opnieuw. Het zijn honkvaste vogeltjes, die zomer en winter in dezelfde omgeving blijven. De uitgevlogen jongen verlaten het eigen gebied en gaan op zoek naar een nieuwe eigen stek om daar de rest van hun leven door te brengen.

De boomklever eet naast insecten ook graag zaden en vruchten. Met zijn scherpe stevige snavel is hij goed in staat een stevige noot te kraken. Ook op de voedertafel in de winter komt hij graag en is daar behoorlijk dominant aanwezig. Niet altijd tot vreugde van de andere voedselzoekende vogels die door de boomklever bruut worden weggejaagd.

Een boomklever in zijn biotoop: op een boomstam. Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

  • In het bos is een boomklever snel ontdekt maar niet gemakkelijk gefotografeerd. Ze bewegen zich meestal hoog in de boom en zijn snel en beweeglijk.
  • Wil je een boomklever niet bij een hut maar “in het wild” fotograferen, post je dan in zijn leefomgeving en let goed op zijn gedrag en favoriete zitplaatsen. Neem de tijd dan wennen ze aan je aanwezigheid. Zo heb je de beste kans dat je geduld beloond wordt met een mooie foto.
  • Fotograferen nabij het nest kan snel tot verstoring leiden en is dus niet wenselijk en bovendien wettelijk verboden.
  • Bij fotohutten komen boomklevers graag en dan zijn ze goed te fotograferen zonder het dier te verstoren.
  • Een vijver bij de hut geeft bovendien mooie kansen ze te fotograferen tijdens het baden.
  • De boomklever bezoekt in de winter graag de voederplanken van huizen in de buurt van zijn standplaats. Ook dat biedt goede gelegenheid voor fotografen.
  • Let bij het inrichten van hut of voederplank goed op de omgeving, mooie achtergrond en zitplaatsen voor de bezoekende vogels, lokvoer uit het zicht houden.

 

Leefomgeving

Open loofbos en parken.

Vindtijd

Standvogel, het hele jaar te zien.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen in bossen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Er is naast de boomklever nog een vogeltje dat je op een boomstam tegen kunt komen: de boomkruiper. Ongeveer net zo groot maar van dichtbij gemakkelijk te onderscheiden van de boomklever. De boomkruiper is bruin gestreept van boven en wit van onder en heeft een dun krom snaveltje. Maar ook kun je het zien aan het gedrag: de boomklever kan van boven naar beneden en van beneden naar boven lopen. De boomkruiper kan alleen naar boven toe en hipt meer dan dat hij loopt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: