Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boomvliegen

Ook in de late herfst weet de boomvlieg met de mooie naam Dryomyza anilis voedsel te vinden bij paddenstoelen en excrementen. Vooral de stinkzwam trekt een hoop vliegen. Die is gespecialiseerd in het lokken van vliegen om de sporen te verspreiden. Het vliegje is onopvallend licht bruin, de roestbruine kleur en de vlekken op de vleugel kenmerken de soort.
Boomvliegen op een stinkzwam, in de late herfst. Fotograaf: Mark van Veen

Zolang er paddenstoelen zijn komen er ook allerlei insecten op af. Een relatief warme herfst zoals we nu meemaken betekent dat die vliegen lang actief blijven. De boomvliegen (een germanisme want een officiële Nederlandse naam heeft deze familie niet) blijven lang actief. De vliegen voeden zich met allerlei materiaal, bij voorkeur lijkjes en excrementen. Ook paddenstoelen bezoeken ze graag, vooral de stinkzwam die insecten juist lokt met een geur van rotting.

Het zijn agressieve beestjes, dat zie je al snel als er een aantal op een paddenstoel zitten. Ze vliegen elkaar regelmatig in de borstels. Op geschikte eilegplekken op rottend materiaal bevechten de mannetjes een territorium. Daarbij strijden ze om de beste plekken voor eiafzet en om de vrouwtjes die daar op afkomen. Door de gevechten komt het sterkste mannetje op de beste plek te zitten. Na de paring blijft het mannetje het territorium bewaken, zodat het vrouwtje de eieren af kan zetten.

Niet iedere vlieg op een paddenstoel is een boomvlieg, overigens. Er komen veel meer soorten af op deze voedselbron. Deze zijn vaak lastig te determineren, maar het moet wel mogelijk zijn tot op familie te komen. Dryomyza anilis herken je aan het roestkleurige lichaam, de weinige beborsteling en de zwarte vlekken op de vleugel. De soort is ongeveer 8-10 mm groot. De vlieg behoort tot de Dryomyzidae, een familie met drie soorten in Nederland.

Boomvliegen op een stinkzwam in de late herfst.
Boomvliegen op een stinkzwam in de late herfst. Fotograaf: Mark van Veen

Fototips

De boomvliegen leven in het bos en vooral in de herfst en de winter betekent dit dat er weinig licht is. Zo weinig, dat ook het verhogen van de ISO nauwelijks tot aanvaardbare sluitertijden leidt. Een eerste tip is om flitslicht te gebruiken. Dat kan het flitslicht van de camera zelf zijn, maar dat levert een ‘plat’ beeld op doordat het licht recht van voren komt. Een losse flitser, eventueel aangevuld met een reflectiescherm, is een stuk handiger. Als het licht van de zijkant komt, dan levert de schaduwwerking een veel minder plat beeld op. Sterker, door de schaduwwerking worden structuren juist goed zichtbaar. Direct flitsen heeft als nadeel dat het licht hard wordt en dat het onderwerp sterk gaat glimmend. Door via een reflectiescherm te flitsen of door een draagbare softbox te gebruiken voorkom je dat. De vliegen vinden het ondertussen best. Deze soorten zijn niet schuw en laten een hoop gepruts toe. Vliegen ze weg, dan is het niet ver en ze komen weer terug.

Ga je verder met flitsen, dan is experimenteren met de synchronisatietijd een leuke oefening. De spiegelreflexcamera’s kun je instellen op een vaste tijd (vaak tussen 1/200ste en 1/250ste) of de tijd die de lichtmeter aangeeft. Wat je hiermee beïnvloedt is de hoeveelheid omgevingslicht dat bij het flitslicht gemengd wordt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer omgevingslicht. De hoeveelheid flitslicht staat hier los van omdat de flitspuls zeer kort is. Nu wil je niet een te lange sluitertijd, dus meestal kies ik voor de tijd die de lichtmeter aangeeft en zet het toestel op manual. Door de sluitertijd met de hand in te stellen (maar niet boven de 1/200ste uit te laten komen) varieer ik de inbreng van omgevingslicht tot ik het mooi vind.

Het vastleggen van de gevechten tussen mannetjes is een uitdaging op zich omdat de bewegingen snel zijn. Heb je de verlichting op orde en de sluitertijd redelijk snel (wel onder de synchronsatiesnelheid met de flits blijven als je flitst), dan kun je dit onderdeel van het gedrag fotograferen.

Leefomgeving

Lijken, uitwerpselen, stinkzwammen.

Vindtijd

Juni – eerste nachtvorst.

Meer weten?

Waarneming.nl

Garden Safari (herkenning)

Gedrag (alleen samenvatting beschikbaar)

Checklist Nederlandse Diptera

 

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: