Bosanemoon

In het voorjaar wordt in veel bossen de bodem versierd door de bloemen van de bosanemoon. Soms zijn deze zo algemeen, dat de hele bodem bedekt wordt door een tapijt van witte bloemen.
Fotograaf: Antonie Blom

De bosanemoon is een plant die al vroeg in het voorjaar bloeit, in warme jaren soms al in maart. Deze typische bossoort is met name te vinden in vochtige tot droge bossen. Daarnaast is deze soort ook veel te vinden als stinzenplant in parken en landgoederen.

De bosanemoon is goed herkenbaar en niet snel met andere inheemse soorten te verwarren. In de stinzenmilieus is er wel een soort die heel erg op de bosanemoon lijkt, namelijk de witte variant van de oosterse anemoon (hoewel het overgrote deel van de oosterse anemoon blauwe bloemen heeft, zijn er regelmatig witbloemige pollen te vinden). Het verschil tussen deze twee soorten zit hem in het aantal bloemdekbladen (de wit of paars gekleurde bloembladen), de bosanemoon heeft 5 tot 7 bloemdekbladen terwijl de oosterse anemoon er 8 tot 14 heeft.

Fototips

Bij het fotograferen van bosanemonen is het weer erg belangrijk. ’s Nachts zijn de bloemen dichtgevouwen en de bloemen gaan pas open als het voldoende zonnig en warm is. Dat betekent dat de bloemen op een bewolkte dag over het algemeen gesloten blijven. Ook ’s ochtends vroeg gaan zoeken heeft daarom weinig nut.

Aan de andere kant zijn volledig zonnige dagen ook niet ideaal: omdat de bloemen wit zijn, is een goede belichting bij vol zonlicht vaak erg lastig. Als de bloem correct belicht is, raakt de omgeving al snel sterk onderbelicht en andersom. Een compromis tussen deze twee geeft over het algemeen ook niet echt een mooi resultaat.

Een hulpmiddel voor een correcte belichting is een diffusiescherm: een scherm van witte stof, die slechts een deel van het licht doorlaat. Wanneer dit scherm boven de bloem gehouden wordt, zal het contrast met de achtergrond minder worden. Bovendien zullen de schaduwen op de bloem veel zachter worden.

Nog een advies bij het gebruik van een diffusiescherm: het is handig om een flexibele arm met klemmen mee te nemen waarmee het scherm aan het statief of tas bevestigd kan worden (een stokje met een knijper eraan werkt overigens ook goed). Anders kom je al snel handen tekort bij het fotograferen.

Leefomgeving

Bossen en stinzenmilieus

Vindtijd

De bosanemoon bloeit vanaf maart tot mei.

Meer weten?

Informatie op Wilde planten

Bescherming

De bosanemoon is niet beschermd.

Kwetsbaarheid

De soort is niet kwetsbaar, wel kan de bosomgeving gevoelig zijn voor betreding.

Verspreidingskaart

Overzichtskaartje waarneming.nl

En dan nog dit!

Hoewel het grootste deel van de planten witte bloemen heeft, heeft een klein deel van de planten roze bloemen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: