Kenmerken
De bosbeekjuffer heeft uiterlijk veel overeenkomst met de weidebeekjuffer, maar is donkerder van kleur. Mannetjes hebben een donkerblauw lichaam en bijna volledig donkere paarsblauwe vleugels, met een metaalachtige glans. De vrouwtjes hebben een groen tot bruin metaalglanzend lichaam met goudbruine vleugels. Bosbeekjuffers zijn vrij grote juffers en ze hebben een karakteristieke fladderende vlucht als een vlinder.
Ze komen voor in bosrijke omgeving met kleine zuurstofrijke stromende beekjes en veel schaduw er omheen. De bosbeekjuffer blijkt kritisch te zijn en vraagt heel gunstige leefomstandigheden. De weidebeekjuffer, die wat meer in open landschap leeft, is minder kritisch en is daarom ook algemener en minder kwetsbaar. De waterkwaliteit en de temperatuur van het water blijkt heel belangrijk, maar ook de begroeiing rondom het water. Als de bosbeekjuffer aanwezig is, weet je gelijk dat je in een heel zuiver en mooi natuurgebied bent. Een pareltje van zuiverheid is wel in de Bekendelle in de omgeving van Winterwijk, waar bij het meanderende water de bosbeekjuffer goed te bewonderen is.
Libellen van stromend water hebben het in de vorige eeuw zwaar gehad en een aantal soorten is toen zelfs bijna verdwenen, zoals rivierrombout en gaffellibel. Ook de bosbeekjuffer had het moeilijk en was bijna uit Nederland verdwenen. Door verbetering van waterkwaliteit en beekherstelprojecten heeft de soort zich geleidelijk weer hersteld. De bosbeekjuffer kun je treffen in het oosten en zuiden van Nederland. In België heeft de juffer, vooral in het oostelijk deel, veel mooie beekjes voor het uitkiezen.
Vaak zie je ze bij een beschaduwde stromende beek met overhangende oevervegetatie met zowel zon- als schaduwplekken. Je ziet dat de mannetjes hun territorium hebben vanaf overhangende takjes op het water. Zij verdedigen hun territorium fel. Dit zijn gelijk ook de mooie foto plekken, omdat het mannetje steeds terugkeert op dezelfde takjes.