Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bosuil

De algemeenste uil van ons land en zelfs van heel Europa is de bosuil. Terwijl veel uilensoorten het moeilijk hebben, gaat het met de bosuil nog vrij goed. Mede dankzij het beheer om oude dode bomen te laten staan en mede dankzij het plaatsen van veel nestkasten. Ook in een stedelijke omgeving kun je bosuilen aantreffen. Het is een vroege broedvogel die zijn spookachtige geroep al in de wintermaanden laat horen.
Dode bladeren kunnen net een mooie kleurtint geven aan het beeld. Fotograaf: Thijs Glastra

Je hoort de bosuil eerder dan je hem ziet. Zijn kenmerkende hoehoehoe-geroep is al in de wintermaanden goed te horen. Het mannetje oehoet en het vrouwtje antwoord met een luid ‘kuwiet’. Bosuilen zijn heel standvastige vogels. Man en vrouw blijven elkaar hun leven lang trouw en ze blijven daarbij jaarrond aanwezig in hun eigen gebied.

Je herkent een bosuil aan zijn brede ronde kop zonder pluimpjes. De kleur van het verenkleed varieert van grijsbruin tot roodbruin. Op de schouder zit een rij witte vlekjes. De ogen zijn zwart, wat de bosuil onderscheidt van de op hem lijkende soorten ransuil en velduil.

Al in maart, soms zelfs al in februari, legt de bosuil 2-4 eieren. De jongen komen na een week of vier uit het ei. De uilskuikens, ook wel takkelingen genoemd, zien er grappig donzig uit. Voordat ze kunnen vliegen verlaten ze het hol al en klauteren ze rond in de boom. Ook als ze kunnen vliegen blijven de jongen nog een paar maanden in de buurt, maar voor het herfst is moeten ze het territorium verlaten en op zoek naar een eigen geschikte plek. Het liefst zo dicht mogelijk in de buurt, want zo zijn bosuilen.

Een bosuil is een nachtdier en gaat in het donker op jacht naar voedsel. Een bosuil eet van alles. Muizen, vogeltjes, kevers, kikkers en regenwormen. Door niet te kieskeurig te zijn kan een bosuil zich dan ook goed handhaven in heel veel gebieden.

De bosuil is een standvogel die zomer en winter bij zijn broedplaats blijft. Fotograaf: Thijs Glastra

Fototips

  • De beste tijd voor bosuilen is heel vroeg in het jaar, voorafgaand aan de broedtijd in maart. Dan zijn ze actief en roepen veel.
  • Een roestende uil wordt soms verraden door kleine zangvogels die de uil willen wegjagen.
  • Neem de tijd om het gedrag van de bosuil te bestuderen en hun vindplaatsen in beeld te krijgen. Dan weet je waar ze graag zitten.
  • Benader de dieren geduldig en voorzichtig. Als er na enige tijd gewenning optreedt voorkom je verstoring en word je beloond met mooiere beelden.
  • Fotografeer niet alleen de uil maar ook zijn omgeving. Je hoeft minder dicht bij te komen en je beeld krijgt meer verhaal.
  • Kies je standpunt zorgvuldig. Let op of je gebruik kunt maken van kleuren in de voorgrond of achtergrond. Door het gebladerte heen fotograferen kan voor een mooie omlijsting zorgen.

Leefomgeving

Bossen, landgoederen en parken met oude bomen.

Vindtijd

Het hele jaar.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Algemene soort.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Bosuilen zijn normaal gesproken heel rustige vogels. In broedtijd kan dat anders worden! Als je in de buurt van een holle boom of nestkast komt waar een bosuil broedt, kunnen sommige exemplaren flink agressief worden en deze schuwen er niet voor een mens aan te vallen. Bij voorkeur laten ze dan hun uitgestrekte klauwen bovenop je hoofd neerkomen. Pet op dus!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: